Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lupte pentru cucerirea orașului strategic Marib în Yemen. Saudiții au efectuat lovituri aeriene împotriva rebelilor houthi
Noi lupte între forţele guvernamentale yemenite şi rebelii houthi pentru oraşul strategic Marib, în nordul ţării, au făcut sâmbătă 47 de morţi, printre care 16 combatanţi loialişti, au indicat surse militare pentru AFP.
Forțele Aeriene ale Regatului Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع

În acelaşi timp, Arabia Saudită, care intervine militar în Yemen din 2015 împotriva houthilor, "a interceptat" 10 drone trase de aceşti rebeli în direcţia regatului, potrivit agenţiei saudite de presă.

Aceste ultime evoluţii au avut loc în timp ce emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a prezentat marţi Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite o constatare a eşecului eforturilor sale de a pune capăt războiului devastator din această ţară, la finalul unei misiuni de trei ani.

Rebelii, susţinuţi de Iran, încearcă să cucerească Marib şi câmpurile petroliere din vecinătate, care sunt ultimul bastion al forţelor guvernamentale în nordul Yemenului, după mai mult de şase ani de război care au aruncat ţara într-o gravă criză umanitară.

Eforturile diplomatice pentru a obţine o încetare a focului şi a pune capăt acestei bătălii care a făcut mii de morţi s-au intensificat în ultimele săptămâni. Dar, în absenţa progresului, luptele s-au reluat în cele din urmă.

Rebelii houthi "au lansat atacuri pe mai multe fronturi, încercând să avanseze, dar au fost în mare parte respinşi", a declarat pentru AFP un responsabil militar.

 

Avioanele militare au efectuat atacuri aerieneAvioane ale coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită au efectuat atacuri asupra punctelor sub controlul houthi, au indicat sursele militare.

La rândul lor, rebelii au afirmat la postul lor de televiziune, Al Masirah, că, în diferite regiuni din provincia Marib, coaliţia a desfăşurat 17 atacuri aeriene.

Houthii, care controlează cea mai mare parte a nordului Yemenului şi capitala Sanaa, cer Riadului să pună capăt blocadei aeriene şi maritime impuse ţării lor ca o condiţie prealabilă pentru un acord de încetare a focului.

Pe lângă ofensiva lor asupra Marib, rebelii lansează regulat rachete şi drone către teritoriul saudit, vizând în special instalaţiile sale petroliere, potrivit AFP.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea. Americanii au livrat echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari
Duelul dronelor. Marocul primește primele "Bayraktar TB2", în timp ce Algeria contractează 24 de UAV-uri chinezești "Wing Long 2"
SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro