Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Militarii afgani fac dezvăluiri despre căderea Afganistanului și acuză că au fost „vânduți” de decidenții politici: „Ne-au obligat să ne predăm”
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Mai mulţi membri ai armatei afgane au explicat pentru El Pais umilinţa pe care au resimţit-o atunci când au fost nevoiţi să predea armele şi când au înţeles că autorităţile "au vândut ţara" talibanilor.
Armata afgană, sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan
Armata afgană, sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan

Amplul material din El Pais a fost preluat și de agenția de presă Agerpres.

"Am depus armele şi ne-am predat, iar în faţa noastră se aflau camarazii noştri morţi şi răniţi", povesteşte cu lacrimi în ochi un membru al Directoratului Naţional de Securitate (NDS), aripa militară a serviciilor de informaţii afgane şi instituţia însărcinată cu cele mai riscante operaţiuni pe teren, pentru El Pais, care a publicat duminică un amplu reportaj pe această temă. Scena, care s-a petrecut în provincia Ghazni, nod comercial şi de tranzit din centrul Afganistanului, a avut loc cu câteva zile înaintea căderii capitalei afgane Kabul, care s-a consumat la 15 august. Protagonistul ei este Mohsin, un munte de om în vârstă de 27 de ani, cu ochi albaştri, care dă impresia că rămâne fără aer de câteva ori în timpul relatării, dar insistă că nu au făcut altceva decât să respecte ordinele. Cu mândria rănită, Mohsin trece în revistă într-o casă din provincia Parwan ultimele luni în care a îmbrăcat uniforma pe care acum o păstrează mototolită într-un sac de plastic.

Capitala a căzut în mâinile talibanilor practic fără luptă, exact cum s-a întâmplat şi în 1996, din cauza unei capitulări impuse de sus. Totul a fost pus la cale în cadrul negocierilor realizate în interiorul şi în afara ţării cu gruparea insurgentă aflată acum la putere. Anunţul retragerii trupelor americane şi a alianţei internaţionale din Afganistan a dat lovitura de graţie trupelor locale, tot mai demotivate. Acestea sunt explicaţiile oferite de cinci militari afgani din diverse provincii şi cu diferite grade, atribuţii şi vârste, intervievaţi de El Pais, dar care, din motive de securitate, au preferat să nu le fie dezvăluită adevărata identitate. Unul dintre ei a reuşit să fugă în august în Pakistan. "Moralul nostru atunci când SUA şi-au anunţat retragerea a luat-o în jos" şi "de fiecare dată se lupta tot mai puţin", recunoaşte Adbul, un colonel în vârstă de 54 de ani, din care 36 în serviciul activ.

 

Militarii afgani acuză înțelegeri „de sus” cu talibanii



"Unii responsabili din PPS (securitatea palatului prezidenţial) vorbiseră deja cu talibanii, stabiliseră tot, să predea armele şi să capituleze primind în schimb promisiunea că nu ne vor ucide. Ca soldaţi, am respectat ordinele", spune Elham, un comandant în vârstă de 27 de ani care înainte de a intra în garda prezidenţială în urmă cu doi ani luptase împotriva gherilei talibane în mai multe provincii. Pentru că militarul afgan s-a temut să nu fie văzut şi ascultat, reporterul El Pais a realizat interviul cu Elham în interiorul unui autovehicul care şi-a schimbat în mai multe rânduri amplasamentul în Kabul.

În după-amiaza zilei de 15 august Elham se afla în Camp Watan, o tabără de antrenament din apropierea aeroportului din Kabul. Când au sosit talibanii, "eu am încercat să-mi păstrez moralul ridicat, însă unii dintre tovarăşii mei tremurau şi se temeau pentru viaţa lor". Elham povesteşte că au predat totul: arme, uniforme, vehicule, însă înainte de aceasta au ars toate documentele care ar fi putut compromite armata locală sau trupele internaţionale. "Le-am dat până şi cheile de la maşini. Încă suntem sub şoc (...) Liderii ne-au vândut", dă asigurări Selab, comandant care a fost rănit şi a pierdut mai mulţi camarazi în provincia Wardak.

 

Aproape toate persoanele intervievate folosesc verbul "a vinde"



Aproape toate persoanele intervievate folosesc verbul "a vinde" pentru a explica ce cred ei că a făcut guvernul preşedintelui Ashraf Ghani înainte de a fugi în Emiratele Arabe Unite, chiar în ziua în care talibanii au intrat în Kabul. El Pais precizează că două dintre mărturiile pe care le-a cules reporterul ziarului provin de la membri ai gărzii prezidenţiale. Unii dintre intervievaţi cred că Kabulul ar fi fost scena unui măcel în cazul în care s-ar fi încercat să se evite ajungerea la putere a gherilei jihadiste, însă, în acelaşi timp, sunt de părere că evitarea unei băi de sânge nu a fost principalul motiv care să explice lipsa totală a luptelor pentru controlul capitalei afgane.

Armata Afganistanului a ajuns să numere circa 300.000 de militari echipaţi şi instruiţi de Statele Unite în ultimii 20 de ani. Însă, în plină ofensivă talibană, s-a dizolvat ca un cub de zahăr în ceaiul fierbinte, scrie El Pais. În prezent, regimul taliban nu dispune de o armată organizată, deşi controlează baze şi echipamente abandonate de armata afgană regulată. În pofida tuturor simptomelor care anunţau mai mult decât probabilul "deces" al armatei afgane, secretarul pentru apărare al SUA, Lloyd Austin, a declarat marţi că Pentagonul a fost luat prin surprindere de colapsul trupelor afgane.

 

Colapsul, o consecință a dependenței excesive de SUA



Colapsul a fost o consecinţă a dependenţei excesive de Washington a armatei afgane pe de-o parte, şi de ajutorul extern pe care talibanii l-au primit de-a lungul timpului din parte vecinului pakistanez, pe de altă parte, apreciază colonelul Adbul. Islamabadul şi-a arătat deja disponibilitatea de a ocupa locul lăsat liber de SUA ca principal motor al noii armate a Afganistanului, potrivit unor surse militare pakistaneze citate marţi de serviciul în limba urdu al BBC. Unii militari au declarat pentru El Pais că tocmai serviciile secrete pakistaneze, ISI (Inter-Services Intelligence) au fost, sunt şi vor fi un sprijin esenţial pentru talibani.

Ura, latentă în toţi aceşti ani de lupte şi terorism, nu va simplifica reorganizarea forţelor de securitate în Afganistanul de astăzi. "Să-şi găsească altă ocupaţie", declară la un punct de control rutier amplasat la ieşirea din Kabul un taliban al cărui discurs pare motivat de ranchiuna faţă de membrii fostei armate afgane. Bărbatul, care spune că are în jur de 30 de ani şi preferă să nu-şi dea numele, mai spune că de-a lungul anilor a fost arestat atât de trupele americane, cât şi de autorităţile afgane, iar acum face parte dintr-un aparat format din mii de oameni amplasaţi la posturi de control pe şoselele şi în oraşele din întreaga ţară. Nu există cifre referitoare la numărul de membri din fostele Forţe de Securitate care de nevoie sau din convingere au decis să se înroleze în aparatul de securitate al noului regim.

Ca membru al forţelor speciale, Mohsin şi-a petrecut ultimii patru ani din viaţă participând la razii nocturne din uşă în uşă în multe dintre cele 34 de provincii ale Afganistanului. În ultimele săptămâni la putere ale fostului preşedinte afgan, Mohsin şi-a pus viaţa în pericol în zonele rurale din regiunea Ghazni.

 

Militarii cred că talibanii au avut oameni infiltrați



Ultima zi în care Mohsin a îmbrăcat uniforma de camuflaj a fost joi, 12 august, când a depus armele şi s-a predat, la fel cum au făcut-o cei circa 50 de membri ai NDS care erau împreună cu el. În continuare, s-au asigurat că tovarăşii lor căzuţi pe front vor ajunge la spitalul din Ghazni, iar apoi Mohsin s-a întors la Kabul. "Prietenul meu Nasratallah se căsătorise cu doar o lună în urmă", povesteşte el. "Nimeni nu mai vrea război, însă în lunile ce vor urma ne vom confrunta cu o criză gravă din cauza lipsei hranei şi a banilor. Dacă ei (talibanii) nu demonstrează că îi pot face faţă, ne vom răscula, chiar de-ar fi s-o facem cu bâte şi pietre", spune el.

Cu fiecare zi sunt tot mai mulţi cei care cred că talibanii aveau de mai multă vreme oameni infiltraţi la toate nivelurile: de la cele mai înalte sfere până la cele mai de jos. O dovadă în acest sens este un grădinar care pe timpul vechiului regim avea grijă de plantele unui înalt oficial militar şi care acum este membru al noilor servicii secrete. Faptul că şi-a găsit atât de repede un loc de muncă atât de bun dovedeşte că îşi pregătise din vreme terenul, comentează cu o oarecare surpriză fostul său angajator. "Ăsta era spion încă de dinainte", spune el.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii pregătesc un asalt major în Kursk și vor folosi trupele nord-coreene ca infanterie ușoară
Scenariul 20-80, tot mai aproape: Trump a avut o conversație telefonică cu Putin despre războiul din Ucraina
Un tanc T-90M distrus de Ucraina, sabotat de ruși încă din fabrică (Foto): Plăcile de armură din blindajul reactiv ERA, înlocuite cu cărămizi
Nou record de drone rusești pe cerul Ucrainei: 145 de UAV-uri Geran-2 (Shahed) au fost lansate asupra unor ținte din Ucraina, din patru direcții diferite
Arabii revin pe scena irakiană. Arabia Saudită și Irakul semnează un acord militar cu puternice semnificații pozitive în regiune
O primă veste bună pentru Ucraina: SpaceX va asigura Ucrainei accesul la Starlink și sub mandatul lui Trump. Musk, atras în noua administrație
Cehia se teme de un posibil acord între SUA și Rusia care să nu fie în interesul Europei și al Ucrainei. „Acum situație e mai bună pentru Rusia decât pentru Ucraina”
SUA permit contractorilor americani să ajungă în Ucraina, dar nu pentru a lupta ci pentru a face mentenanță avioanelor F-16. Rămâne de văzut dacă Trump va păstra decizia
Nicio surpriză, nu? Ucraina a analizat drona rusească S-70, doborâtă intenționat de un Su-57, iar ea conține componente occidentale
Rusia ridică miza: Coreea de Nord luptă deja în Europa, iar soldații lui Kim vor fi una din pârghiile de negociere pentru Putin
Ucrainenii au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Saratov din Rusia, aflată la 1.000 de km distanță
Zelenski: „11.000 de soldaţi nord-coreeni luptă pentru Rusia la Kursk”. Ucraina confirmă că Phenianul a înregistrat deja pierderi
Ofensivă de iarnă în teritoriul rus? Ucraina ar pregăti o nouă incursiune în Rusia, ca „ultimă ofensivă” înainte ca Trump să preia puterea
De la MiG-29 la sute de tancuri, inclusiv Leopard 2. Avem bilanțul impresionant al armelor trimise de Polonia pentru Ucraina
NATO amintește de implicarea Coreei de Nord în războiul împotriva Ucrainei pentru a-l ralia pe Trump împotriva amenințării Rusiei
Poveste cusută cu ață albă a Ministerului rus al Apărării, față de situația din regiunea Kursk: Pierderile suferite de armata ucraineană au depășit 30.000 de militari
Noua administrație Trump ar putea susține amânarea aderării Ucrainei la NATO. La schimb, SUA va ajuta Kievul să descurajeze un viitor atac rusesc
Atacul cu drone în Marea Caspică este o lovitură aplicată de Ucraina asupra rutei armelor iraniene
Președintele sud-coreean nu exclude varianta să furnizeze arme în Ucraina
Bill Clinton: În 2000 Yasser Arafat m-a mințit. SUA și Israelul au oferit un stat palestinienilor, care inițial au acceptat oferta
Diversiune sau nu? Rusia adună forțe în sud, dar Kievul susține că inamicul nu are resursele. Oricum, Armata ucraineană spune că a pregătit acolo ”o adevărată fortăreață”
Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant pentru că “și-a pierdut încrederea”
Drone de atac au lovit o unitate militară din Daghestan (Foto/Video): Ţinta ar fi fost navele Flotilei ruse din Marea Caspică
Raport alarmant: Forțele ruse au crescut de patru ori numărul de Shahed lansate împotriva Ucrainei, în ultimele trei luni
Ucrainenii pot lupta diferit pe teritoriul Rusiei. Cum defensiva din Kursk profită de absența orașelor de apărat
Iranul plănuiește un atac complex asupra Israelului după alegerile din SUA, dar înainte de învestirea noului președinte american
Remarcabilă demonstrație de măiestrie militară: Un avion ucrainean MiG-29 a lansat bombe GBU-39 asupra forţelor ruse (Video)
Exemplul lituanian ar trebui să dea de gândit și României: Memorandum cu Ucraina pentru producția de drone, muniții și electronice
În weekend, Forțele ruse au efectuat cel mai lung atac cu ”Shahed-uri” de la începutul războiului
Paradoxul războiului de uzură. Kievul va reuși să producă rachete balistice în 2025, dar are probleme cu obuzele de calibru sovietic: ”Sunt rezervate complet până în 2026”

Ştiri Recomandate

Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
pixel