Mobilizarea anunțată de Putin aprinde scânteia protestelor în Rusia. Apel la mișcări masive pe rețelele de socializare
La doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a decretat mobilizarea parțială în regiunile ocupate din Ucraina, o mișcare socială rusă a inițiat un apel la proteste masive care ar trebui să se desfășoare chiar în cursul acestei zile.
Prin intermediul platformelor de socializare, mișcarea “Vesna” (n.t. “Primăvara”) a lansat un apel către întreaga populație rusă, în care se cere ieșirea în număr mare la protestul îndreptat împotriva începerii mobilizării care s-ar putea extinde în toată Rusia.
„Pe 21 septembrie, la ora 19.00, toți cei care nu sunt de acord cu decizia de mobilizare sunt invitați să se adune în centrele orașelor în care locuiesc. Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se precizează în mesajul organizației postat în rețeaua de socializare Twitter.
Temeri privind mobilizarea anunțată de Vladimir Putin
Temerile organizației sunt întemeiate întrucât, deși în mesajul său Putin a declarat că mobilizarea vizează teritoriile ocupate din Ucraina, afirmațiile ministrului rus al apărări, Serghei Șoigu, care susține că ”Rusia are o mare resursă de mobilizare” și că nu mai puțin de “300.000 de rezerviști vor fi chemați în timpul mobilizării parțiale”, lasă să se înțeleagă că este vorba despre întreaga federație.
”Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Apărăm patria mamă, integritatea, iar în teritoriile eliberate eu susțin mobilizarea parțială. Precizez că este o mobilizare parțială - doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi mobilizați. De asemenea, cei care servesc în armată și cei care au anumite profesii militare. Aceștia vor fi pregătiți suplimentar”, a declarat textual Vladimir Putin, deși în urmă cu doar o săptămână oficialii ruși susțineau că nu se va ajunge la o situație care va impune vreo formă de mobilizare.
Având în vedere presiunea ideologică imensă la care este supusă societatea rusă încă dinainte de invadarea Ucrainei, precum și măsurile represive extrem de dure aplicate celor care au avut curajul să critice acțiunile conducerii ruse, este puțin probabil ca inițiativa organizației să aibă un succes relevant.
Este însă important că astfel de tendințe de opoziție mai există încă în Rusia, fiind de așteptat ca numărul persoanelor dispuse să-și manifeste public dezacordul și nemulțumirea privind politica adoptată de Kremlin față de Ucraina să crească dacă războiul se prelungește și rezultatele nu vor fi favorabile Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News