Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau "bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP.
"E greu, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului, pentru fiecare aşezare. Armele occidentale ne pot ajuta să respingem inamicul dincolo de teritoriul nostru", a transmis prin Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi.
"Avem mare nevoie de arme care să permită să lovim inamicul la mare distanţă", a adăugat el, subliniind că "orice întârzierea în livrarea de arme grele este plătită de vieţile oamenilor care apără lumea de 'raşism'" - un cuvânt creat prin combinarea prescurtărilor de la "Rusia" şi "fascism", folosit în Ucraina pentru a desemna regimul instituit la Moscova de Vladimir Putin.
Pe teren, armata rusă continuă să progreseze lent, după ce a eşuat să preia controlul Kievului şi Harkovului, astfel că acum îşi concentrează eforturile pe cucerirea completă a Donbasului, bazin industrial din estul Ucrainei, parţial controlat de separatiştii proruşi din 2014.
Cu bombardamente intense, aceasta ameninţă direct Severodoneţk, un oraş cu 100.000 de locuitori înainte de război, care ar putea cunoaşte aceeaşi soartă ca a Mariupolului, mare oraş-port din sud-estul ţării, distrus în cea mai mare parte după săptămâni în şir de asediu soldat cu peste 20.000 de morţi, potrivit Kievului.
"Misiunea este extrem de dificilă în regiunea Lugansk după trei luni de atacuri şi bombardamente permanente. Iar în prezent toate forţele ruşilor sunt concentrate aici şi trebuie să ţinem piept acestei întregi hoarde", a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-o postare video pe contul său Telegram.
Potrivit acestuia, numeroase infrastructuri militare ucrainene au fost distruse şi "încet-încet, băieţii noştri se retrag spre poziţii mai fortificate". "Este foarte dur pentru băieţii noştri (soldaţi ucraineni). Extrem de dificil. Dar ei rezistă", a adăugat el.
"Luptele şi-au atins intensitatea maximă şi ne aşteaptă o etapă lungă şi extrem de dificilă", a rezumat la Kiev, joi, viceministrul apărării Ganna Maliar, subliniind că Ucraina va lupta până la eliberarea completă a teritoriilor sale în cadrul graniţelor recunoscute internaţional, potrivit Unian.
Întrebată despre situaţia Kievului, Ganna Maliar a apreciat că ameninţarea planează în continuare. "Pentru că distrugerea Kievului şi răsturnarea guvernului ucrainean este calea cea mai rapidă pentru cucerirea Ucrainei. Astfel va trebui să trăim cu ideea că această ameninţare va fi mereu cu noi", a subliniat ea.
În conferinţa sa de presă, viceministrul apărării ucrainean a spus că preşedintele rus Vladimir Putin "şi-ar putea salva obrazul, luându-şi tălpăşiţa de pe teritoriul ţării noastre", potrivit Unian.
Primarului Kievului, Vitali Klitschko, afirmase joi în cadrul Forumului economic mondial de la Davos că nu le poate "oferi garanţii de securitate" locuitorilor capitalei, care au părăsit oraşul, dar vor să revină.
Patru persoane au fost ucise în noile bombardamente ruse la Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, care începuse să revină la o viaţă normală la mijlocul lunii mai, a indicat joi pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, potrivit AFP.
"Ocupanţii au bombardat din nou centrul regional", a declarat Sinegubov. "Potrivit informaţiilor preliminare, şapte persoane au fot rănite şi, din păcate, patru au decedat", a indicat el, cerând locuitorilor să rămână în adăposturi.
Guvernatorul nu a putut să precizeze ce clădiri sau ce parte a oraşului au fost lovite. Dar, potrivit unui jurnalist AFP, o zonă rezidenţială din cartierul Pavlovo Pole, care se întinde din centru până în nordul oraşului, a fost afectată.
De la mijlocul lunii mai, în aceasta metropolă din estul Ucrainei, la aproximativ 50 kilometri de graniţa cu Rusia, care avea aproximativ 1,5 milioane de locuitori înainte de război, a revenit un calm relativ.
Forţele ruse îşi încetaseră ofensiva asupra Harkovului, concentrând mai multe trupe în estul şi sudul Ucrainei, iar oraşul începea o revenire dificilă la normalitate, inclusiv prin redeschiderea metroului. După bombardamentul de joi, primarul, Igor Terehov a precizat că metroul va continua să transporte călători, dar va evita zonele cu risc de bombardament.
La Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a calificat joi drept ''neserios'' planul de pace pentru Ucraina propus de Italia şi care cere ca peninsula Crimeea anexată de Rusia şi regiunea separatistă prorusă Donbas să rămână în interiorul graniţelor ucrainene, dar cu un statut de largă autonomie, relatează AFP.
''Nici nu se pune problema ca Crimeea şi Donbasul să aparţină Ucrainei cu o largă autonomie'', a spus Lavrov într-un interviu acordat postului rus RT.
''Politicieni serioşi care doresc rezultate nu pot propune astfel de lucruri, cei care o fac sunt cei care doresc să se autopromoveze în faţa electoratului lor'', a adăugat ministrul rus, făcând referire la ministrul de externe italian Luigi Di Maio.
Acesta din urmă a anunţat săptămâna trecută că ţara sa a prezentat la ONU un plan pentru ''facilitarea dialogului etapizat'' între Rusia şi Ucraina şi că a discutat acest plan cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei, care ar urma să adere la Uniunea Europeană, nu însă şi la NATO.
Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, care ar rămâne provincii autonome sub suveranitatea Ucrainei, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a descris miercuri acest plan de pace drept o ''fantezie''. ''Nu poţi să furnizezi arme Ucrainei cu o mână şi cu cealaltă să vii cu planuri pentru o soluţionare paşnică'', a declarat ea.
Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.
Ministerul de Externe de la Kiev a transmis vinerea trecută că ''studiază'' propunerea Italiei, adăugând că ''orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau "bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP.
Severodonețk este unul dintre orașele din regiunea Luhansk în care au loc în prezent cele mai grele lupte. După cum informează Ministerul ucrainean de Interne, obuzierele de calibru 155 mm donate de Polonia au schimbat situația din zonă. "Ocupanții au simțit acest lucru", a declarat vineri Rostislav Smirnov, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenția de presă Ukrinform.
Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa.
Generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din "grupul de contact" înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina, ca primul sistem american de rachete HIMARS va fi transferat în Ucraina până la sfârșitul lunii iunie.
Pe reţele de socializare a fost publicat un scurt material video care prezintă modul în care mai mulţi soldații străini din Legiunea Internațională a Ucrainei au luptat împotriva forţelor ruse de ocupaţie care vor să cucerească în totalitate oraşul Severodonețk.
Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că decizia sa de a ordona ''operaţiunea militară specială'' împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere ''riscurile şi ameninţările'' la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Ucraina are constant nevoie de sprijin tehnic din partea producătorilor occidentali de armament pentru a putea repara în timp util unele dintre armele pe care armata ucraineană le utilizează acum pe câmpul de luptă. Într-un interviu acordat National Defense Magazine, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Denis Sharapov, a vorbit despre cât de acerbe sunt luptele pe care Forțele Armate Ucrainene le poartă în aceste zile împotriva forţelor ruse de ocupaţie.
Ucraina a lăsat impresia că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea, prin publicarea unor detalii ale acestei construcţii, transmite Agerpres, citând DPA.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ucraina va primi de la Statele Unite un nou model de sisteme de rachete anti-navă Harpoon. Pentagonul a declarat acest lucru în raportul său privind confirmarea acordării unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari.
Etapa de pregătirea a primei echipe a artileriști ucraineni, care va folosi sistemele HIMARS pe front împotriva forţelor ruse de ocupaţie, urmează să se încheie în această săptămână, precizează analişti militari ai publicaţiei ucrainene Defense Express.
Slovacia a donat Ucrainei cinci elicoptere militare din seria Mi şi mii de rachete pentru sistemele de rachete cu lansare multipla (MLRS) Grad, de concepţie sovietică, a anunţat joi ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, potrivit Reuters.
Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, 'aşteaptă o decizie' miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, a spus Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, potrivit AFP.
Forțele pentru Operații Speciale (SSO) ale Armatei Ucrainei au publicat imagini cu momentul în care artileria ucraineană distruge mai multe lansatoarele de rachete rusești BM-21 Grad, aflate în regiunea Luhansk.
Mai multe puști cu lunetă WKW Tor, fabricate în Polonia, au fost livrate forţelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva forţelor ruse de ocupaţie care au invadat Ucraina începând cu 24 februarie.
Armata ucraineană încă controlează uzina Azot din Severodonetsk, care găzduiește un număr mare de civili, a declarat luni, 13 iunie, pentru DW, Yurii Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. „Un alt ''blitzkrieg rus'' a eșuat din cauza rezistenței acerbe din partea soldaților ucraineni”, a spus Sak.
Producătorul german de armament Rheinmetall a reparat și modernizat deja o parte dintre vehiculele de luptă Marder care stăteau nefolosite în depozitele sale. Totodată, CEO-ul companiei germane Rheinmetall, Arman Papperger, și-a exprimat pentru a doua oară disponibilitatea de a răspunde nevoilor Ucrainei în materie de armament prin livrarea mai multor vehicule de luptă Marder către Forţele Armate Ucrainene.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, în prima săptămână a lunii iunie, piloții companiilor aeriene comerciale au întâmpinat dificultăți severe în recepționarea semnalelor de la sistemele de poziționare globală, în mai multe țări situate în apropierea coastei Mării Negre.
Potrivit Spiegel, Germania nu a fost de acord cu planurile guvernului spaniol de a furniza Ucrainei 40 de tancuri de luptă Leopard 2A4 de fabricație germană. Dacă Berlinul ar fi de acord, ar fi prima dată când un membru NATO va livra Ucrainei tancuri moderne, preciza ziarul, pe 11 iunie.
Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns, în obișnuitul său discurs de noapte, informațiilor privind distribuirea de pașapoarte rusești locuitorilor din Herson: „colaboratori și oameni din anturajul lor”, dar a vorbit și despres situația din Donbas.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, reprezentantul Direcției Principale Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Vadym Skibitsky, a semnalat faptul că, în prezent, activitățile de luptă principale sunt duse de fiecare dintre părțile participante la conflictul din Ucraina cu artileria.
NATO și Occidentul trebuie să ajute Ucraina ca să bată Rusia, dacă va câștiga Ucraina nu va exista niciun pericol pentru invadarea R. Moldova de către armata rusă”, spune fostul ministru al Apărării al R. Moldova, Anatalo Șalaru.
Într-o singură zi, două țări NATO și-au anunțat disponibilitatea de a asigura un culoar maritim sigur spre Odessa.
Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează Agerpres, care citează AFP.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că trupele ruse au preluat controlul asupra unui punct strategic important din Regiunea Nikolaev din Ucraina, respectiv zona Kinburn Spit. Astfel, Forțele Armate ale Federației Ruse au deschis o cale navigabilă către Ochakov.
Serviciile de informaţii militare ucrainene cred că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene, astfel că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului, relatează Agerpres, care citează agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.
Forțele Armate Ucrainene au distrus o bază care adăpostea mercenari ai companiei militare private (PMC) Wagner Group în regiunea ocupată Luhansk, a precizat Serhiy Haidai, șefului administrației militare regionale Luhansk.
Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109 de 155 mm pentru a ajuta armata ucraineană să respingă atacurile forţelor ruse de ocupaţie. Donaţia făcut de Norvegia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate, include şi piese de schimb și muniție. Mai mult, Norvegia a instruit mai mulţi soldați ucraineni cu privire la modul în care obuzierele autopropulsate M109 pot fi folosite.
În aceste zile, militarii ruşi care iau parte la agresiunea militară din Ucraina culeg roadele faptelor de corupţiei ale superiorilor lor. Cea mai recentă dovadă că armata rusă se confruntă cu mari minusuri la capitolul echipare şi înzestrare sunt imaginile cu un tanc T-72B3 care, în lipsa unui blindaj reactiv, a fost echipat cu o improvizaţie din plase metalice umplute cu pietre.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.
Forţele Armate Ucrainene au publicat primul material video care prezintă utilizarea în luptă a sistemelor de rachete M142 HIMARS, a căror livrare a fost anunțat oficial abia ieri, 23 iunie.
În oraşul Alchevsk, regiunea Luhansk ocupată temporar, trupele ruse au lansat o rachetă, dar propriul lor sistem de apărare aeriană a dat semne că ''refuză să execute ordinele''. Astfel, la scurt timp după lansare, o rachetă trasă din sistemul de apărare aeriană - cel mai probabil S-300 - s-a întors literalmente la locul de lansare și a explodat.
Cel puțin 4 persoane au decedat după ce un avion militar de transport Il-76 “Candid” s-a prăbușit lângă un aeroport din Ryazan.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 23.06.2022, că este necesară întărirea capacității de apărare a Statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus.
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional, relatează AFP.
Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS, au declarat joi oficiali americani.
Casa Albă a declarat joi că noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China, inclusiv practicile sale economice, transmite Reuters.
Reprezentanţii companiei americane Lockheed Martin au declarat miercuri că ar putea livra primele avioane de luptă F-35 către Germania în 2026 și se așteaptă ca aceste aeronave de generaţia a V-a să fie comandate de tot mai multe state europene, în special de Grecia şi Republica Cehă.
Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.
Comandantul forţelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen, a declarat, într-un interviu preluat miercuri, 22 iunie, de Reuters, că țara sa s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac din partea Rusiei şi ar face față într-o astfel de situaţie.
Grupul 31 de Mentenanță al Forțelor Aeriene ale SUA a venit în România pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români din cadrul Forțelor Aeriene Române, ca parte a programului F-16 Fighting Falcon. Sergentul-major Brian Johnston, șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force a venit în România alături de o echipă de cinci aviatori americani (n.r tehnicieni), la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români în ceea priveşte lucrările de mentenanţă şi întreţinere pentru avioanele F-16.
Grecia şi Republica Cehă şi-au exprimat 'interesul' pentru achiziţia de avioane de vânătoare F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american, transmite AFP, remarcând că succesul acestui aparat pune în dificultate proiectele de apărare comună în Europa.
Potrivit unui scurt comunicat de presă al ministrului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, publicat pe Twitter la 20 iunie, primul lot de 70 din cele 300 de vehicule Cougar MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), comandate în 2021, tocmai au ajun în Polonia.
Dacă în trecut modul de organizare socio-economic a omului nu avea un impact atât de mare asupra mediului și ecosistemului, după revoluția industrială lucrurile s-au accelerat, iar acum putem vorbi la nivelul planetei de o Eră Antropocenă, în care activitățile umanității, precum și relațiile și interacțiunile între oameni au un impact direct și vizibil asupra mediului înconjurător.
Doi Congresmeni americani, Adam Kinzinger și Chrissy Houlahan, au depus un proiect de lege pentru antrenarea piloților și echipajelor de luptă ucrainene pe mijloacele aeriene ale armatei americane.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul "24UR", pe 21 iunie 2022, Slovenia a donat Ucrainei 35 de vehicule blindate BVP M-80A (Infantry Fighting Vehicles). În urma donării acestor vehicule blindate M-80A IFV (Infantry Fighting Vehicle) către Ucraina, Slovenia a primit din partea Statelor Unite promisiunea că va primi la schimb arme mult mai moderne.
Forţele militare ruse au ocupat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka situate mai la sud de oraşele ucrainene Lisiciansk şi Severodoneţk, asupra cărora este concentrată în prezent ofensiva rusă în regiunea Lugansk, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, informează Reuters.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind Cooperarea în Domeniul Industriei de Apărare, semnat la Varşovia, la 3 martie 2022.
Avioane de luptă din cadrul Forțelor Aeriene ale Regatului Unit și al Forțelor Aeriene ale Turciei au desfășurat un antrenament aerian comun ca parte a unui program de instrucție stabilit în cadrul NATO.
Turcia a anunțat că nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare un punct final pentru soluționarea obiecțiilor pe care le are față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța de apărare occidentală.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, miercuri, la Abu Dhabi, la cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
România a achiziționat o primă escadrilă de F-16 din Portugalia, în număr de 17 avioane. Aparatele completează Escadrila 53 Vânătoare iar România a demarat procedurile pentru achiziționarea a încă două escadrile de F-16 din Norvegia, formate din 32 de aparate.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Președintele Andrzej Duda a confirmat că Polonia a trimis 240 de tancuri, blindate și sisteme de rachete Ucrainei, pentru a putea face față agresiunii Ruse.
Ministerul de externe de la Tallinn l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de o încălcare "extrem de gravă" a spaţiului aerian al Estoniei de către un elicopter rusesc, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Cel puțin opt nave de război din Rusia și China au fost observate în mările din apropierea Japoniei, în această săptămână.
Thales a prezentat radarul Ground Master (GM) 200 propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Evenimentul a avut loc la expoziția Eurosatory 2022 de la Paris.
Într-un final, Forțele Armate ale Ucrainei au primit piesele de artilerie autopropulsată PzH 2000 pe care le-au așteptat de foarte mult timp să sosească din Germania și Olanda. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a anunțat astăzi că obuzierele sunt deja în Ucraina și sunt gata de luptă.