NATO are un centru pentru protejarea cablurilor și gazoductelor subacvatice. Amenințarea este Rusia
Amenințările de acest tip sunt în creștere, spun oficialii NATO despre activitățile Rusiei pe mare. Alianța Nord-Atlantică a înființat o nouă unitate - un centru pentru a colecta informații și a proteja infrastructura subacvatică a țărilor occidentale.
Alianța Nord-Atlantică a lansat vineri un nou centru - o instituție care urmează să ia măsuri pentru a proteja conductele și cablurile subacvatice care fac parte din infrastructura țărilor NATO, transmite agenția Associated Press.
Așa cum explica și Lt. Gen. Hans-Werner Wiermann, cel care conduce noua structură, „ameninţarea este în creştere”, iar distrugerea gazoductului Nord Stream din Marea Baltică a constituit impulsul decisiv pentru crearea noului centru.
Lt. Gen. Hans-Werner Wiermann
Anunțată încă din luna februarie a acestui an, noua structură NATO va avea sediul în Northwood din Londra. Este destinat în primul rând să se ocupe de zonele cu risc ridicat în ape puțin adânci, unde conductele de gaz sau cablurile de comunicație sunt ușor accesibile pentru scafandri.
Amenințare dinspre Est. Rusia cartografiază gazoductele
Generalul Wiermann a indicat Rusia drept sursa amenințării pentru rețelele de cabluri și conducte subacvatice din nordul Europei.
”Navele rusești au cartografiat în mod activ infrastructura noastră subacvatică critică . Există temeri serioase că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în încercarea de a perturba activitatea în Occident”, a spus el reporterilor.
Citește și: Rusia cartografiază intens. Prima mare lovitură care vizează Europa ar putea veni din zona infrastructurii subacvatice
Provocările sunt serioase, deoarece există aproximativ 8.000 de kilometri de conducte de gaz și petrol numai în Marea Nordului. Potrivit reprezentanților NATO, nu este posibil să le monitorizăm pe toate 24 de ore pe zi. Prin urmare, noul centru se va concentra asupra zonelor cu risc ridicat.
„Dar putem fi mai buni în a strânge informații , a le împărtăși, pentru că există o mulțime de informații despre mișcările navelor și supravegherea maritimă și în sectorul privat”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News