DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 16 noiembrie.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 16 noiembrie.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Ambasada SUA în Republica Moldova arată că americanii au sprijinit "poporul Republicii Moldova în eforturile depuse de acesta pentru a-şi consolida democraţia şi a construi un viitor mai prosper pentru propria ţară".
Președintele României și președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul unei discuții telefonice în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state
Ungaria şi Polonia, două ţări aflate în conflict cu Comisia Europeană în ultimii ani din cauza unor reforme considerate a încălca standardele democratice, ar urma să se opună prin veto viitorului buget al UE din cauza propunerii de a condiţiona alocarea de fonduri comunitare de respectarea statului de drept, relatează Agerpres, citând Reuters.
Președinția turcă a depus azi în Parlament o moțiune pentru aprobarea desfășurării de trupe turcești în Azerbaidjan.
Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a indicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a candidat ca independent pentru un nou mandat, a obţinut voturile a peste 85% dintre alegătorii din Transnistria.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat Consiliul de Securitate al ONU şi le-a cerut ţărilor europene să dea dovadă de o mai mare independență, într-un interviu amplu pentru revista Grand Continent de la Paris.
Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de peste 15% după numărarea a 99,86% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Alte 18 avioane de transport militar Il-76 ale Forței Aerospatiale Ruse, cu forțele de menținere a păcii la bord, au aterizat la aerodromurile din Erevan, a transmis Ministerul Apărării din Rusia.
Franţa evocă sancţiuni economice împotriva Turciei pentru „islamismul său agresiv”: „Nici o ţară europeană nu-şi mai face iluzii cu privire la ceea ce reprezintă Erdogan şi regimul său”, a spus un secretar de stat din Franța.
“Informațiile pentru luptă ... totul este despre viteză. Viteza pentru (a obține) avantajul”, a declarat viceamiralul Jeffrey Trussler, director al serviciului de informații al US Navy și locțiitor pentru informații de luptă (information warfare – IW) al șefului operațiilor navale.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova se confruntă candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
Pe 14 noiembrie, Europol a informat pe site-ul oficial că, în urma unei anchete desfășurate pe durata a doi ani, s-a reușit destructurarea unui mare grup infracțional organizat, implicat în trafic de armament și spălare de bani. Rețeaua criminală, formată din ucraineni, spanioli și letoni transporta ilegal arme și muniții de proveniență rusească în principal în zonele de conflict din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat duminică în Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, unde a susţinut divizarea definitivă a Ciprului în două state independente şi a dat vina pe ciprioţii greci pentru eşecul soluţionării lungului conflict de pe insula mediteraneană divizată, transmit AFP, DPA şi EFE.
Surse locale turcești, care monitorizează tranzitul navelor de luptă prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele, au informat pe Twitter că, pe 15.11.2020, trei nave aparținând Forțelor Navale ale Egiptului au intrat în Marea Neagră.
Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a părut să recunoască public pentru prima dată, duminică, într-un tweet, că rivalul său democrat, Joe Biden, a câştigat alegerile din 3 noiembrie, deşi i-a atribuit victoria unei presupuse fraude, fără a aduce probe, transmit Reuters şi EFE.
Forțele ruse de menținere a păcii dislocate pe teritoriul Nagorno-Karabah au fost dotate cu cel mai nou complex de război electronic rusesc. Mașinile complexului RB-341V Leer-3, care întrebuințează drone Orlan-10, au fost semnalate în coloanele aflate în deplasare către locul de dislocare.
Luând decizia de a introduce forțe de menținere a păcii pe teritoriul Nagorno-Karabah, Rusia își consolidează atât de ferm influența în regiunea Caucazului de Sud, încât Turcia devine, în mod neașteptat, dependentă de Moscova. Această opinie a fost exprimată de Soner Cagaptay, șeful Programului de studii turcești de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat din Washington.
Casele din satele din Nagorno-Karabah au fost incendiate, sâmbătă, de prorietarii lor înainte de plecarea spre Armenia. Un acord de pace semnat între Erevan şi Baku sub egida Moscovei a încheiat aproape şapte săptămâni de lupte intense în Nagorno Karabakh.
Viceministrul ucrainean de externe Yevhen Yenin a declarat ieri, 13 noiembrie, că Ucraina are o poziție categorică în ceea ce privește încălcarea de către Rusia a dreptului maritim internațional prin capturarea marinarilor și navelor ucrainene în strâmtoarea Kerci, care a avut loc în noiembrie 2018.
Armenia a raportat sâmbătă moartea a peste 2.300 de militari ai armatei sale în conflictul pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, care s-a încheiat cu un acord de pace ce consacră o victorie a forţelor azere, relatează AFP.
Forțele Speciale israeliene au reușit să anihileze în Iran, la Teheran, pe numărul doi al Al Qaida. Operațiunea ar fi avut loc în urmă cu trei luni și a fost ținută secretă.
Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP şi dpa.
Şeful interimar al Pentagonului, Christopher Miller, a căutat vineri să-i liniştească pe americani şi pe aliaţii lor, afirmând că Ministerul Apărării continuă să "protejeze" SUA şi interesele lor în lume, relatează France Presse.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a încheiat vineri trei contracte de sateliţi în vederea extinderii programului său Copernicus de observare a Pământului cu Airbus Defense and Space pentru misiunea LSTM şi cu Thales Alenia Space (TAS) pentru misiunile CIMR şi CHIME, contra unei sume totale de peste 1,3 miliarde de euro, informează AFP.
Autorităţile austriece anchetează 21 de persoane drept posibili complici ai jihadistului care a comis atentatul de săptămâna trecută de la Viena, însă pentru investigatori rămân deocamdată multe necunoscute, inclusiv în privinţa modului în care acesta s-a deplasat în zona atacului, transmite Reuters.
Secretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, Kenneth J. Braithwaite, aflat în România, a efectuat o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, dar și la Baza Militară 99 Deveselu.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat vineri, 13 noiembrie, la cea de-a 5-a ediţie a Bucharest Security Conference, organizată de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Lupte între trupele guvernamentale etiopiene şi cele ale liderilor rebeli din provincia nordică Tigray au provocat un val de refugiaţi către Sudan, iar ONU a avertizat vineri asupra unor posibile crime de război, potrivit Reuters.