Secretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, Kenneth J. Braithwaite, aflat în România, a efectuat o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, dar și la Baza Militară 99 Deveselu.
Secretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, Kenneth J. Braithwaite, aflat în România, a efectuat o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, dar și la Baza Militară 99 Deveselu.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat vineri, 13 noiembrie, la cea de-a 5-a ediţie a Bucharest Security Conference, organizată de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Lupte între trupele guvernamentale etiopiene şi cele ale liderilor rebeli din provincia nordică Tigray au provocat un val de refugiaţi către Sudan, iar ONU a avertizat vineri asupra unor posibile crime de război, potrivit Reuters.
Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh s-a exprimat în termeni critici vineri faţă de vizita secretarului de stat american Mike Pompeo prevăzută pentru săptămâna viitoare într-o colonie israeliană în Cisiordania, calificând-o drept un "precedent periculos", relatează Agerpres, care citează France Presse.
Guvernul francez îi va transmite secretarului de stat american Mike Pompeo, ce va desfăşura în curând o vizită la Paris, că retragerea trupelor americane din Afganistan sau Irak ar fi o idee rea, a declarat vineri ministrul afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, informează AFP şi Reuters.
Premierul Mateusz Morawiecki a trimis o scrisoare instituţiilor Uniunii Europene prin care ameninţă că va bloca prin veto bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar dacă accesul la fondurile UE este condiţionat de respectarea statului de drept de către guverne, relatează Reuters.
Preşedintele în exerciţiu al SUA Donald Trump a luat decizia joi de a le interzice americanilor să investească în companii chineze acuzate de guvernul său că susţin activităţile militare ale Beijingului, relatează AFP.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de joi, 12 noiembrie.
Din ordinul ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, Direcția Medicală a MApN a dispus noi măsuri pentru suplimentarea forțelor și mijloacelor puse la dispoziția sistemului medical național.
Încheierea unui acord trilateral privind armistițiul din Nagorno-Karabah nu numai că a oprit războiul din zonă, dar i-a și permis Rusiei să își consolideze pozițiile în Transcaucazia. Potrivit analiștilor militari ruși, intrarea forțelor rusești de menținere a păcii în Karabah extinde practic zona de influență a Rusiei.
Poliţia olandeză a arestat un bărbat joi după ce mai multe focuri de arme au fost trase asupra Ambasadei Arabiei Saudite la Haga într-un incident fără răniţi şi calificat drept un "atac laş" de către Riad, relatează AFP.
Armata sârbă va încheia până la sfârșitul anului recepția lotului de puști modulare de asalt M19 calibre 6,5 și 7,62 mm. Se așteaptă ca marea majoritate a unităților militare să folosească calibrul 6,5 mm.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că opozantul de la Kremlin, Alexei Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova pe 20 august şi a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament, ar fi putut fi otrăvit în Germania sau în avionul spre capitala germană.
Turcia continuă pregătirile pentru activarea sistemelor de rachete antiaeriene S-400 fabricate în Rusia, a anunțat joi ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Rusia a insistat joi că nu va exista o participare turcă în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii desfăşurat pe linia de contact a provinciei azere cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah, în urma acordului convenit între Armenia şi Azerbaidjan de încetare a confruntărilor armate pentru controlul acestui teritoriu, în timp ce premierul armean Nikol Paşinian a declarat într-un mesaj către naţiune că a trebuit să semneze acest document ''ruşinos'' pentru a evita o înfrângere militară ce ar fi însemnat pierderea acelei provincii şi uciderea sau capturarea de către inamic a peste 20.000 de soldaţi armeni, relatează agenţia EFE.
Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan, condusă de unul dintre consilierii lui Dodon, Mihail Mocan, dar și Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova, condusă de actualul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc căruia Dodon îi e naș, organizează două manifestații, începând cu ziua de luni, 16 noiembrie. Exact după turul II al alegerilor prezidențiale care vor avea loc în Republica Moldova între președintele în exercițiu Igor Dodon și Maia Sandu.
Colaboratori ai liderilor Franţei şi Germaniei vor fi vizaţi de represaliile pe care Rusia le pregăteşte ca răspuns la sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană din cauza otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP şi Reuters.
Statul Major al Apărării este organismul superior de concepţie şi comandă al Armatei României, care îndeplineşte, potrivit legii, un rol esenţial în pregătirea armatei şi a naţiunii române pentru apărare.
Rezilienţa, în sensul cel mai profund al termenului, este ''un element esenţial al competitivităţii noastre strategice'', iar acest subiect este unul global, din punct de vedere al României, al societăţilor democratice ale ţărilor aliate, a declarat adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, la Conferinţa "Coordonate ale strategiei militare în condiţiile unei abordări sinergice a rezilienţei în domeniul securităţii.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de miercuri, 11 noiembrie.
Președintele rus, Vladimir Putin, a continuat, pe 11.11.2020, seria consultărilor pe teme militare cu conducerile Ministerului Apărării, departamentelor federale și întreprinderilor din industria de apărare. Întâlnirea a fost consacrată sistemului de conducere al Forțelor Nucleare Strategice.
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit, miercuri, la sediul MApN, cu secretarul Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, Kenneth J. Braithwaite, în cadrul vizitei pe care oficialul american o efectuează în România.
Ieri, 10 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, România a organizat cea de-a 16-a Conferință anuală a NATO privind armele de distrugere în masă (WMD) controlul armamentului, dezarmare și neproliferare, eveniment care a reunit peste 200 de participanți din 50 de țări și care, din cauza pandemiei COVID, s-a desfășurat în premieră online.
Fostul premier britanic, John Major, care a înlocuit-o pe Margareth Thatcher în această funcție, la începutul anilor '90, a ajuns la concluzia că Marea Britanie nu mai este o mare putere mondială.
Autoritățile de la Moscova au luat decizia de a înființa un al doilea Punct de asigurare tehnico-materială pentru Forțele Navale în străinătate, după cel care funcționează deja în portul Tartus din Siria. Acesta va fi creat în Sudan. Documentele corespunzătoare au fost semnate deja de premierul rus, Mikhail Mishustin.
Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, ar putea reveni, cel puţin parţial, asupra retragerii a 12.000 de militari americani din Germania, anunţată de Donald Trump, conform unor comentarii ale consilierilor săi din domeniul apărării, fiind evocată inclusiv posibilitatea unei suplimentări de trupe în ţările baltice, Polonia sau România, relevă o analiză realizată de France Presse.
Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 4.390 de noi cazuri de COVID-19, un record de la începutul pandemiei, situaţie în urma căreia guvernul condus de premierul Boiko Borisov a dispus personalului Ministerului Apărării care a fost infectat cu noul coronavirus şi s-a vindecat să doneze plasmă convalescentă, relatează agenţia EFE.
Poliţia armeană a arestat miercuri numeroşi manifestanţi ai opoziţiei care s-au adunat cu sutele la Erevan, în pofida unei interdicţii, pentru a denunţa acordul de încetare a ostilităţilor din Nagorno-Karabah, notează Agerpres, citând AFP. Acordul consfinţeşte victoriile militare ale azerilor după şase săptămâni de lupte sângeroase.
Din dispoziția ministrului apărării naționale, având în vedere măsurile stabilite de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și Ministerul Educaţiei şi Cercetării în condițiile situației epidemiologice din acest moment, prin ordin al șefului Statului Major al Apărării se supendă în mod eșalonat, începând de miercuri, 11 noiembrie, activitățile educaționale care impun prezența fizică a elevilor, studenților și cursanților în sistemul de învățământ militar preșcolar, liceal, post-liceal, universitar și post-universitar, precum și în instituțiile de formare continuă.
Forţele armate ruse au anunţat miercuri că au preluat controlul asupra coridorului azer Laçin (Berdzor pentru armeni), ce leagă Armenia de regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în urma acordului pentru încetarea ostilităţilor cu Azerbaidjanul, informează AFP.