DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 2 noiembrie.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 2 noiembrie.
Europa şi SUA vor trebui să lucreze concertat pentru a menţine forţa Occidentului, a declarat luni la Berlin ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA.
Federaţia Rusă nu s-a implicat major în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, pentru că "nu a dorit", o dovadă în acest sens fiind şi prezenţa scăzută la vot în diaspora din Rusia, apreciază analistul de politică externă Dan Dungaciu.
Rusia va finaliza rearmarea forței sale strategice cu rachete balistice intercontinentale lansate din silozuri cât și rachete mobile până în 2024, a declarat luni șeful al Institutului de Tehnologie Termică din Moscova (n. red. - dezvoltatorul Yars), Yuri Solomonov.
Turcia a prelungit din nou, duminică, misiunea unei nave de explorare gazieră într-o zonă pe care o dispută cu Grecia în estul Mării Mediterane, în pofida protestelor Atenei care denunță această "activitate ilegală", informează AFP, preluat de Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Şeful statului consideră că relaxarea condiţiilor privind deţinerea armelor de către persoanele condamnate la închisoare nu este oportună.
Cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, va face luni un adevărat tur de forţă în speranţa de a răsturna cifrele din sondaje care îl plasează pe rivalul său democrat Joe Biden în poziţia de favorit, relatează AFP.
Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fostul șef al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), a vorbit în presa din Polonia despre amenințările Rusie și Chinei.
Pentagonul a anunțat că un cetățean american răpit și ținut ostatic în Nigeria a fost salvat de Forțele Speciale în urma unei operațiuni.
Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare din ţară.
O dezbatere a think tank-ului CEPA analiza scenariul unui atac al Rusiei, ajungând la concluzia că în 24 de ore „Poarta Focșani” ar cădea din cauza lipsei de infrastructură a României.
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat că după înlocuirea corturilor cu containere la Spitalul Militar ROL 2 instalat în incinta Institutului "Ana Aslan", spitalele de campanie din Timişoara şi Constanţa se află în acest moment în proces de înlocuire a corturilor cu containere.
Sâmbătă, 31 octombrie, militarii care au făcut parte din cea de-a doua rotație a detașamentului „Carpathian Pumas” s-au întors în țară, repatrierea acestora fiind realizată în condițiile respectării tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2.
Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, azi, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, disputată de opt candidaţi, între care şi şeful statului în funcţie, Igor Dodon.
Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări ''urgente'' cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale, aflată în conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabah, relatează Agerpres, citând France Presse.
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului au convenit vineri să adopte măsuri urgente în cadrul negocierilor privind soluţionarea conflictului din Nagorno-Karabah, unde sute de persoane au fost ucise în luptele ce durează de mai bine de o lună, informează Agerpres, citând Reuters.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, transmite un mesaj de susţinere şi de solidaritate omologilor săi din Turcia, Hulusi Akar, şi din Grecia, Nikolaos Panagiotopoulos, după cutremurul de vineri din nordul Mării Egee.
Uniunea Europeană este pregătită să ofere asistenţă Greciei şi Turciei după cutremurul produs în Marea Egee, anunţă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat vineri înalţilor responsabili ai forţelor de ordine, inclusiv conducătorilor Armatei, să acţioneze fără indulgenţă împotriva manifestanţilor care îi contestă realegerea în scrutinul de la începutul lunii august, considerat fraudat de opoziţie şi Occident, cerându-le acestora să "nu ia prizonieri", potrivit Agerpres, care citează agețiile AFP, EFE şi Belta. Totodată, Lukașenko le-a cerut militarilor să lase protestatarii „cel puțin fără mâini” în cazul în care aceștia se ating de ei.
Ministrul de interne din Belarus, Yury Karayeu, a fost înlocuit la o zi după ce a declarat public că forțele de securitate pot folosi arme letale împotriva demonstranților care au inundat străzile din Belarus timp de aproape trei luni pentru proteste generate de alegerile care i-au conferit lui Aleksandr Lukașenko un nou mandat de șase ani ca președinte .
Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane, Joe Biden, a declarat că dacă va ajunge preşedinte va consolida alianţa SUA cu Seulul şi nu va utiliza ameninţarea cu reducerea efectivelor militare americane din Coreea de Sud ca monedă de negociere, relatează Reuters şi Yonhap.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de joi, 29 octombrie.
Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat joi solidaritatea cu Franţa după un atac sângeros cu cuţitul într-o biserică din Nisa, denunţând "atacurile teroriste" inacceptabile, relatează AFP.
Turcia a „condamnat cu tărie” un atacul din orașul francez Nisa, unde au fost ucise trei persoane.
După ce a acuzat Franța că alimentează extremismul, acum Iranul a condamnat "ferm" atacul cu armă albă care a făcut joi trei morţi într-o biserică din centrul oraşului Nisa, în sud-estul Franţei, relatează AFP.
Fostul prim-ministrul malaezian Mahathir Mohamad a afirmat joi, la puţin după atentatul de la Nisa, că musulmanii au dreptul 'să omoare milioane de francezi pentru masacrele din trecut', transmit AFP şi Reuters.
Un ofițer de securitate al consulatului francez din orașul saudit Jeddah a fost rănit de un bărbat neidentificat înarmat cu un obiect ascuțit, a informat joi Sky News Arabia.
Franţa a ridicat nivelul alertei de securitate pentru întreg teritoriul la cel mai ridicat, "urgenţă atentat", după atacul de la Nisa soldat cu trei morţi, a anunţat joi prim-ministrul Jean Castex, relatează AFP, EFE şi Reuters.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de miercuri, 28 octombrie.