"Încurajăm ferm Iranul să pună capăt acestei activităţi şi să revină la respectarea deplină a angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear din 2015, fără întârziere, dacă intenţionează realmente să menţină acest acord", subliniază într-un comunicat comun cele trei puteri europene, transmite Agerpres.
Acordul din 2015 prevede între altele ca Iranul să nu producă timp de 15 ani uraniu metalic şi să nu desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare în acest domeniu, amintesc statele semnatare.
Acestea mai notează că "Iranul nu are nicio utilizare civilă credibilă pentru uraniul metalic", a cărui producere "poate avea grave implicaţii militare".
Iranul a informat AIEA într-o scrisoare din 13 ianuarie că a început "modificarea şi instalarea echipamentului corespunzător pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare", a indicat agenţia într-un comunicat, referindu-se la proiectul Iranului de a efectua cercetări asupra producţiei de uraniu metalic într-o uzină din Ispahan (centru).
Potrivit Teheranului, aceste cercetări au ca obiectiv să furnizeze combustibil avansat pentru un reactor de cercetare de la Teheran.
Preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear iranian (Planul de acţiune comun şi cuprinzător, JCPOA, semnat de Iran cu China, SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Germania) şi a reintrodus sancţiuni economice împotriva Teheranului, iar ca răspuns la aceste sancţiuni Iranul a renunţat progresiv, la rândul său, la angajamentele sale asumate în cadrul acordului.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.