Deputaţii egipteni au aprobat luni o posibilă intervenţie armată în Libia dacă forţele guvernamentale de la Tripoli, susţinute de Turcia, continuă să avanseze spre estul ţării, a anunţat Parlamentul, relatează AFP.
Deputaţii egipteni au aprobat luni o posibilă intervenţie armată în Libia dacă forţele guvernamentale de la Tripoli, susţinute de Turcia, continuă să avanseze spre estul ţării, a anunţat Parlamentul, relatează AFP.
Departamentul de Stat american a impus luni sancţiuni împotriva liderului regiunii Cecenia din sudul Rusiei, interzicându-i să călătorească în Statele Unite, ca urmare a unor acuzaţii de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv tortură, relatează Reuters.
Ministerul ucrainean de Externe a transmis Moscovei un protest ferm faţă de vizita efectuată luni de preşedintele rus Vladimir Putin în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi considerată de Kiev "teritoriu ocupat ilegal" de către Federaţia Rusă, calificând gestul drept încălcare grava a suveranităţii de stat a Ucrainei, informează agenţia oficială de presă ucraineană Ukrinform, citând un comunicat al MAE de la Kiev.
Verificarea gradului de pregătire al trupelor ruse nu are legătură cu tensiunile armeno-azere, suţine Ministerului Apărării din Rusia.
Guvernatorul palestinian al Ierusalimului, Adnane Gheith, a fost arestat de poliţia israeliană, fiind pentru prima oară obiectul unei anchete pentru "terorism", a indicat luni avocatul său, citat de AFP.
Detașamentul românesc de elicoptere din teatrul de operații Mali „Carpathian Pumas” a executat, în noaptea de 19 spre 20 iulie, o nouă misiune de evacuare medicală aeriană (MEDEVAC) în sprijinul unui militar ONU aflat în teren, parte a unui convoi egiptean.
Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să ''pedepsească financiar'' Ungaria, insistând pe legătura dintre statul de drept şi acordarea de ajutoare europene prevăzute în planul de relansare, asupra căruia negocierile bat pasul pe loc, informează AFP.
Cancelarul federal german Angela Merkel a estimat drept ''posibil'' ca cei 27 de lideri ai ţărilor din UE, reuniţi de vineri la Bruxelles, să nu ajungă la un acord duminică asupra planului de relansare post-coronavirus, în privinţa căruia se menţin divergenţe profunde, informează Agerpres, care citează AFP şi dpa.
Rusia şi China încearcă să influenţeze rezulatul scrutinului prezidenţial programat în Statele Unite în noiembrie, afirmă Joseph Biden, potenţialul candidat democrat la funcţia de preşedinte.
Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan sunt în continuare foarte ridicate. Situația se degradează pe zi ce trece în contextul în care luptele la frontieră au reizbucnit în urmă cu aproape o săptămână.
Beijingul a transmis că nu dorește confruntări și nu încearcă să ia locul SUA în ceea ce privește principala putere mondială, dar nu va ezista să riposteze la "calomniile maliţioase" şi la atacurile americanilor.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat vineri politica de sancţiuni a administraţiei americane, apreciind că este contraproductivă, notează AFP.
Fostul ambasador american Bill Richardson a avut o întrevedere cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro - pe care SUA vor să-l înlăture de la putere - însă fără a obţine eliberarea unor americani deţinuţi în Venezuela, informează vineri AFP.
Secretarul american al apărării, Mark Esper, a stabilit o politică prin care interzice de facto arborarea drapelului Confederaţiei sudiste din Războiul de Secesiune în toate bazele militare ale SUA din lume. Practic, el a autorizat doar anumite drapele, care promovează unitatea.
Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat, în Italia, la ceremonia de predare - primire a comenzii Comandamentului Aliat al Forțelor Întrunite (JFC). În cadrul evenimentului, desfăşurat la Napoli, amiralul James G. Foggo III a predat comanda JFC către amiralul Robert P. Burke (ambii amirali fac parte din Forțele Navale ale SUA).
Armata germană (Bundeswehr) a deschis o anchetă după ce s-a descoperit lipsa din inventar a zeci de mii de cartuşe de muniţie, a confirmat vineri pentru agenţia dpa un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanți ai fracțiunii de stânga din Seimul (parlamentul) polonez și-au exprimat temerea că Rusia ar putea încerca în curând să atace Ucraina, dinspre Crimeea, pentru a restabili aprovizionarea cu apă în peninsulă. Prin urmare, au cerut președintelui Poloniei convocarea Consiliului de Securitate Națională pentru a discuta această problemă și pentru a oferi sprijin Kievului.
Ucraina a anunţat vineri că va organiza exerciţii militare, cărora speră că li se vor alătura şi parteneri NATO, ca răspuns la aplicaţiile Rusiei planificate în Caucaz şi ca o asigurare împotriva oricărei escaladări a tensiunilor care ar putea urma la graniţa sa de est, informează Reuters.
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat, azi, în cadrul unei consfătuiri cu conducerea ministerului, că, la ordinul comandantului suprem al Forțelor Armate, în Federația Rusă, a început executarea unei verificări inopinate a Trupelor Regiunilor Militare Sud și Vest, a unor mari unități independente din Regiunea Militară Centru, a Trupelor de Desant Aerian, precum și Infanteriei Marine aparținând Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific.
NATO a trebuit să se adapteze, dar a fost capabilă să funcţioneze în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a se asigura că criza sanitară nu devine o criză de securitate, a declarat vineri secretarul general al alianţei militare Jens Stoltenberg, citat de Reuters.
Ministerul Afacerilor Externe va continua să pledeze în favoarea cooperării pentru clarificarea circumstanţelor prăbuşirii aeronavei MH-17 în estul Ucrainei în 2014 şi tragerea la răspundere a celor responsabili, în conformitate cu prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate, se arată într-un comunicat al MAE transmis la împlinirea a şase ani de la doborârea avionului.
Un exerciţiu de simulare de nivel strategic, în format interinstituţional, a fost organizat în zilele de 13 şi 15 iulie, la Cercul Militar Naţional, de Statul Major al Apărării, în colaborare cu centrele de studii avansate New Strategy Center din România şi Center for the Study of the New Generation Warfare din SUA, informează Ministerul Apărării Naţionale.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante subiecte de joi, 16 iulie.
În cele ce urmează vă prezentăm principalele evenimente politice la nivel internațional care au avut loc azi.
Brigada 406 Artilerie a Comandamentului Infanteriei Marine / Forțele Navale ale Ucrainei a desfășurat în perioada 14 - 15.07 un exercițiu tactic cu trageri de luptă.
Soldaţi taiwanezi au simulat joi, în cursul celui mai mare exerciţiu anual de trageri cu gloanţe reale, un atac asupra litoralului său de către China în contextul intensificării de către Beijing a presiunii militare, informează AFP.
Partidul Democrat cere convocarea în regim prioritar a Consiliului Suprem de Securitate pentru a examina instalarea celor 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate și eliminarea imediată a acestora.
Rusia este pregătită să instaleze rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în apropierea graniţelor Uniunii Europene în cazul în care SUA vor amplasa rachete similare în Europa, a declarat joi ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko într-un interviu acordat agenţiei de presă Interfax.
Comandantul Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a descris recentul incident în care a fost implicată nava USS Bonhomme Richard, ca o „pedeapsă pentru crimele comise de SUA”.
Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a condamnat joi, ceea ce a numit, „atacurile Armeniei asupra Azerbaidjanului și defăimarea Turciei”.