Turcia cere Greciei reluarea discuțiilor privind teritoriile disputate. Ankara transmite că „Atena nu are nicio scuză”
Turcia face o ofertă oficială Greciei de a relua discuțiile exploratorii în ianuarie, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Acesta a vorbit despre discuții „necondiționate” care să abordeze problemele ce au fost discutate în cadrul celor 60 de runde de discuții purtate până în 2016, când au fost suspendate contactele.
Cavusoglu a spus că Atena nu are „nicio scuză” pentru a nu relua discuțiile, referindu-se și la problema Ciprului. Șeful diplomației de la Ankara a reiterat poziția Turciei și a președintelui Recep Tayyip Erdogan privind existența a două state pe insulă, adăugând faptul că nu va fi acceptată "sacrificarea ciprioților turci"
În opinia acestuia este necesar un dialog direct la nivel politic între el și omologul său grec Nikos Dendias.
Apelul lui Cavusoglu de a relua discuțiile cu Grecia vine la câteva ore după semnalul lansat de Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al președintelui turc: "Ankara speră la evoluții bune în relațiile cu Grecia", a spus Ibrahim Kalin.
Atena dorește negocieri privind delimitarea Platformei Continentale
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Elen de Externe a spus că „nu a venit până acum nicio invitație oficială din Turcia”, reiterând poziția Atenei, potrivit căreia singura problemă de discutat cu Ankara este delimitarea platformei continentale.
"Grecia, așa cum se știe, și-a exprimat disponibilitatea de a răspunde, în cazul unei invitații relevante din partea turcească, la baza dreptului internațional privind delimitarea Zonei Economice Exclusive și a Platformei Continentale", a adăugat acesta.
Până în prezent, cele 60 de runde de discuții exploratorii nu au adus țările mai aproape, deoarece pentru Grecia există doar o problemă pe ordinea de zi, în timp ce pentru Turcia există o fațetă bogată de probleme referitoare și la revendicările asupra insulelor grecești, demilitarizarea insulelor grecești și altele.
Apelul Turciei pentru „discuții exploratorii” vine la două zile după ce președintele Comisiei Europene și Josep Borrell, șeful diplomației UE, au avut o conversație online cu Erdogan sâmbătă.
Trebuie spus faptul că inițiativa Turciei vine înainte de Summitul din martie, unde este posibil ca UE să pregătească o listă cu sancțiuni împotriva persoanelor implicate în prospecțiunile din Marea Mediterană de Est și Marea Egee, notează publicația Keeptalkinggreece.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News