Pachetul legislativ a fost deja promulgat de președintele Vladimir Putin chiar în primele zile ale acestui an. Restricțiile interzic de exemplu protestele în apropierea sediilor de poliție sau a altor instituții și includ și termenul de pichetare, folosit anterior ca o fereastră de cei care protestează împotriva regimului, asta întrucât termenul de protest se află deja sub incidența legii ruse.
O altă măsură pe care Vladimir Putin a promulgat-o se referă la organizarea de mitinguri de către „cetățeni străini” sau „organizații străine”. În aceste condiții pot fi catalogați de către guvern mult mai ușor cetățeni ai Federației Ruse drept „agenți străini”.
Publicația The Moscow Times subliniază că acest termen folosit de regimul Putin e asociat de către opozanți cu epurările din perioada Uniunii Sovietice. Rețele de socializare au fost și ele reglementate. Spre exemplu, aplicația Telegram poate fi restricționată în cazul „calomniilor online”.
Un alt pachet de lege se referă la interzicerea publicării datelor personale ale angajaților din domeniul securității. Această măsură vizează direct scandalul în care ofițerii FSB implicați în tentativa de asasinare a opozantului Alexei Navalnîi au fost demascați.
„Statul a declarat război societății civile. Ceea ce se întâmplă este evoluția firească a autoritarismului”, a precizat Andrei Kolesnikov, cercetător rus, potrivit sursei citate.
The Moscow Times amintește că alegerile din anii trecuți au reprezentat momente în care opoziția rusă s-a coagulat, existând proteste importante împotriva regimului. Iar în 2011, acuzele cu privire la faptul că partidul prezidențial Rusia Unită a fraudat alegerile a dat naștere unor noi mișcări de proteste în Federația Rusă. Moscova a cunoscut proteste și în 2019.
Consolidarea aparatului de represiune a sistemului autoritar condus de Putin vine în contextul în care Rusia Unită s-a prăbușit în sondaje după reformele eșuate din 2018, în special în ceea ce privește pensiile. Noile restricții au ca obiectiv ținerea sub control a mișcărilor de protest.
Sursa citată amintește și de evenimentele din regiunea Khabarovsk, din estul îndepărtat, unde regimul s-a confruntat cu proteste fără precedent după arestarea guvernatorului, opozant al președintelui rus.
Goana după „agenți străini” a început încă din 28 decembrie anul trecut, când Ministerul Justiției din Federația Rusă a anunțat primii cinci indivizi definiți ca „agenți străini”. Acest termen dă dreptul statului rus să le ceară frecvent declarații financiare și îi obligă să folosească termenul de „agent străin” pe toate materialele pe care le publică.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.