Potrivit Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Kiev. În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene.
„Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.
Cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarând sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.
Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.
Vizita oficială în Ucraina este prima pe care Președintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate. Declarațiile integrale pentru presă ale celor doi șefi de stat pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Președinției și pe cea a Maiei Sandu.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.