Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Restart în relația dintre Republica Moldova și Ucraina. Maia Sandu: Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni
12 ian, 14:30
Urmare a vizitei oficiale pe care Maia Sandu o efectuează la Kiev, președinții Ucrainei și Republicii Moldova au semnat o Declarație comună.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski și președintele moldovean Maia Sandu. Sursă foto: Maia Sandu Facebook

Potrivit Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Kiev. În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene.

„Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.

Cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarând sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

Vizita oficială în Ucraina este prima pe care Președintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate. Declarațiile integrale pentru presă ale celor doi șefi de stat pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Președinției și pe cea a Maiei Sandu.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro