Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reacția șefilor de stat major ai US Army după asaltul asupra Capitoliului
13 ian, 08:28
Şefii de stat major ai armatei americane au transmis marţi un mesaj comun militarilor din subordine în care au afirmat că revolta violentă de săptămâna trecută a reprezentat un asalt asupra procesului constituţional american şi contravine legii, transmite Reuters.

Acest mesaj comun a rupt aproape o săptămână de tăcere a liderilor militari după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii preşedintelui Donald Trump în urma căruia cinci persoane şi-au pierdut viaţa. Preşedintele şefilor de stat major al armatei americane, generalul Mark Milley, a tăcut până acum, transmite Agerpres.

"Revolta violentă din Washington D.C. de pe 6 ianuarie 2021 a fost un asalt direct asupra Congresului SUA, a clădirii Capitoliului şi a procesului nostru constituţional", au scris cei şapte generali şi un amiral într-un memoriu intern adresat militarilor din subordine, adăugând că armata rămâne angajată în protejarea şi apărarea Constituţiei.

"Drepturile la libertatea de exprimare şi de întrunire nu oferă nimănui dreptul de a recurge la violenţă, sediţie şi insurecţie", se arată în această scrisoare.

Liderii militari au mai scris că preşedintele ales Joe Biden va fi inaugurat pe 20 ianuarie şi va deveni comandantul lor şef.

"Orice act de perturbare a procesului constituţional nu este doar contrar tradiţiilor, valorilor şi jurământului nostru; este împotriva legii", se subliniază în acest mesaj.

Oficialii americani au declarat că generalul Mark Milley nu a comentat evenimentele de săptămâna trecută pentru că a dorit să nu se implice în evenimentele politice.

Dar, comentează Reuters, tăcerea generalului Milley este într-un contrast puternic cu ceea ce s-a întâmplat în luna iunie, când Milley a făcut o plimbare controversată către o biserică din apropierea Casei Albe alături de preşedintele Trump după ce ofiţeri de poliţie susţinuţi de trupele Gărzii Naţionale au folosit substanţe chimice care provoacă lacrimi şi gloanţe de cauciuc pentru a elibera zona de protestatari paşnici.

Zilele acestea, câţiva militari îşi exprimaseră în mod privat îngrijorarea în legătură cu faptul că liderii armatei americane nu au oferit indicaţii în urma atacului de miercurea trecută împotriva democraţiei americane.

Citește și: Labirintul de sub Capitoliu. O vastă rețea de tunele subterane a fost folosită pentru evacuare în timpul asaltului susținătorilor lui Trump

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro