Nuclearelectrica a dat subliniat că oprirea va fi una controlată și va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Vor fi efectuate lucrări de mentenanță. Se pare că defecțiunea a apărut la circuitul tehnologic al Reactorului 1.
„SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă vă fi oprită în mod controlat, în noaptea de vineri spre sâmbăta (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de reparație ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unității 1. Manevrele de reducere a puterii vor începe pe data de 16.01.2021, ora 0:00.
Oprirea controlata a Unității 1 CNE Cernavodă se realizează conform procedurilor aplicabile în astfel de situații și este necesară pentru a permite personalului CNE Cernavodă realizarea lucrărilor de reparație în condiții de siguranță, dat fiind faptul că fluidul de lucru (apa demineralizată) este la temperatura și presiune ridicate”, a anunțat pe site-ul oficial Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă.
Nuclearelectrica a dat asigurări că defecțiunea apărută nu afectează securitatea nucleară, mediul, personalul sau populația.
„Defecțiunea apărută la circuitul tehnologic clasic al Unității 1 și lucrările de remediere aferente nu au impact advers asupra securității nucleare, mediului, personalului sau populației”, se mai precizează în comunicatul Nuclearelectrica.
Amintim că în luna decembrie a anului trecut, Ministrul Economiei de la vremea respectivă, Virgil Popescu, şi ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, au semnat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului interimar de atunci Nicolae Ciucă, Acordul interguvernamental România - SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă.
Totodată, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. A fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu compania Eximbank USA privind dezvoltarea Reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea Reactorului 1.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.