DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de miercuri, 19 august.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de miercuri, 19 august.
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a adoptat azi, 19 august, decizia de retragere din patru acorduri și un memorandum de cooperare încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit premierului Ucrainei, Denis Shmygal, acordurile și-au pierdut sensul datorită acțiunilor agresive ale Federației Ruse față de Ucraina.
US Air Force, US Navy şi US Marine Corps, împreună cu forţele aeriene japoneze, au executat un amplu exerciţiu în regiunea Indo-Pacific.
Președintele român Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European în regim de videoconferință, subiectul principal fiind situația din Belarus.
Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile prezidenţiale din Belarus, au afirmat miercuri preşedintele Consiliului Charles Michel şi cancelarul german Angela Merkel, după un summit extraordinar al celor 27 de lideri ai UE.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să pună capăt tulburărilor în ţară şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de proteste ale opoziţiei care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august, relatează AFP.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut pentru prima oară că rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, unde îl va înfrunta pe contracandidatul său democrat Joe Biden, ''va fi strâns'', iar de aceea este nevoie ''de fiecare vot în parte'', transmite EFE.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri împotriva tentativelor de ingerinţă externă în Belarus cu obiective geopolitice, în opinia sa manifestaţiile din această ţară împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko fiind o ''luptă pentru spaţiul postsovietic'', relatează agenţia EFE.
Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal.
Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita şi-a anunţat demisia în direct la televiziune în zorii zilei de miercuri, în urma loviturii de stat militare de marţi, transmite dpa, iar AFP relatează că militarii care au preluat puterea au anunţat în cursul nopţii că doresc să instituie ''o tranziţie politică civilă'' care să conducă la alegeri generale ''într-un interval de timp rezonabil''.
Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat, a declarat unul dintre liderii rebeliunii, în timp ce soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului, relatează AFP.
O dronă care deocamdată nu a fost identificată s-a apropiat periculos de mult de avionul Air Force One în care se afla preşedintele SUA, Donald Trump. Incidentul este investigat de Pentagon.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de marți, 18 august.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat marţi că înalta conducere militară a ţării a desfăşurat unităţi ale armatei la frontiera de vest a republicii, plasându-le în stare de alertă maximă, ca reacţie la o pretinsă ameninţare din afară, potrivit agenţiilor de presă EFE, RIA Novosti şi Reuters.
Potrivit cotidianului rus Vesna, care citează surse din Siria, pe 18 august, general maior Vyacheslav Gladkikh din cadrul forțelor ruse dislocate în Siria a fost ucis în apropierea localității Deir Ez-Zor.
Uniunea Europeană trebuie să trimită un semnal clar Moscovei că orice angajament militar în Belarus ar fi inacceptabil, a declarat luni ministrul de externe ceh Tomas Petricek, apreciind ca 'îndreptăţite' temerile privind o posibilă intervenţie rusă în Belarus, în declaraţii făcute la postul de televiziune ceh CT, citate de DPA.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 17 august.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că lideri mondiali i-au cerut ajutorul său în legătură cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, asta deoarece liderul turc nu îl ascultă decât pe președintele american. Președintele american a spus că sprijinul i-a fost solicitat pe fondul tensiunilor crescute în Marea Mediterană.
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților, a solicitat adoptarea noii legi a pensiilor militare.
Premierul maghiar Viktor Orban a vizitat Belarusul în urmă cu doar două luni. Acum, când situația din Belarus este critică, presa din Ungaria se întreabă ce va face Budapesta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni că Alianţa rămâne vigilentă în privinţa evenimentelor din Belarus şi este pregătită să protejeze statele membre, dar nu reprezintă nicio ameninţare pentru această ţară, transmite Reuters.
Dronele THOR fabricate de Elbit Systems, cu decolare și aterizare verticală, au finalizat cu succes o serie de teste de calificare înainte de o livrare de peste o mie de unități către o armată din sud-estul Asiei, se arată într-un comunicat al companiei.
Oficiul de Proprietate Intelectuală a Republicii Populare Chineze (SIPO) a aprobat primul patent al unui vaccin candidat împotriva COVID-19 - aflat în faza III de testare - care ar putea fi "produs în masă într-o perioadă scurtă de timp", informează luni presa locală citată de EFE și Agerpres.
La Lvov în Ucraina, a avut loc săptămâna trecută ultima conferință de planificare a exercițiului strategic de comandament și stat major cu trupe „Rapid Trident - 2020”. Pe lângă militari din forțele armate ale Ucrainei și SUA, la activități vor mai participa efective din Germania, Danemarca, România, Lituania, Polonia, Canada și Marea Britanie, numărul total al militarilor implicați urmând să ajungă la aproximativ 4000.
Marea Britanie, prin vocea secretarului de stat pentru Afaceri Externe, a anunțat luni că respinge rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din Belarus și condamnă actele de violență ale autorităților împotriva protestelor pașnice.
Fostul consilier al lui Vladimir Putin, economistul Andrei Ilarionov, într-un interviu acordat presei din Ucraina, susține că soarta lui Aleksandr Lukașenko este pecetluită. Singura întrebare, în opinia sa, e modul în care Lukașenko va preda puterea.
Polonia monitorizează situaţia de la frontiera sa cu Belarus, a anunţat luni ministrul adjunct al apărării polonez Wojciech Skurkiewicz, transmite Reuters.
Opoziţia din Belarus intenţionează să facă presiuni în zilele următoare pentru eliberarea deţinuţilor politici, după ce controversata realegere a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko a declanşat manifestaţii de masă împotriva guvernării sale, transmite dpa.
Turcia a anunţat extinderea operaţiunilor sale de explorare de zăcăminte gazeifere într-o zonă disputată din Mediterana de Est, în pofida apelurilor Uniunii Europene la dezescaladarea tensiunilor, transmite AFP.
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, aflat în dificultate în urma unei masive mişcări de contestare post-electorală, a respins sâmbătă orice mediere externă între el şi opoziţie şi a susţinut că omologul său rus Vladimir Putin l-a asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului, relatează agenţia Belta, citată de AFP şi Reuters.