Camera Reprezentanților a votat oficial destituirea președintelui în exercițiu Donald Trump.
Zece republicani au „trădat” și au votat punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu Trump. Rezultatul votului e următorul: 222 de democrați și 10 republicani din Camera Reprezentanților au votat destituirea președintelui Trump. S-au opus procedurii 197 de congresmeni, toți republicani. Cifrele sunt furnizate și confirmate de CNN și Fox.
Procedura de impeachment va ajunge la Senat care e cameră decizională. Dar miza e una mult mai mare, ascunsă și pe termen lung.
Procedura de destituire devine inutilă pentru că Trump își încheie mandatul pe 20 ianuarie, iar Senatul nu are efectiv timp să se întrunească, să dezbată, să audieze martorii și să voteze. Miza reală e pe termen lung și anume blocarea lui Trump pentru 2024.
Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul pe data de 20 ianuarie de incitare la insurecție și violență după evenimentele din 6 ianuarie de la Capitoliu. Trump e acuzat că e direct responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie, democrații susţinând că prin declaraţiile sale președintele în exercițiu şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului.
Votul pentru punerea sub acuzare a președintelui a fost dat în Camera Reprezentanților, controlată de democrați. Pentru ca procedura de impeachment să fie finalizată iar președintele demis, rezoluția trebuie să fie votată în Senatul american cu o majoritate de două treimi. Acest lucru este imposibil, întrucât Senatul e controlat în continuare de republicani și nici timp nu mai este.
La finalul lunii, noua majoritate a Senatului va fi reprezentantă de democrați.
Atunci care e miza reală a procedurii de azi de destituire a lui Trump, în contextul în care pentru a trece de Senat democrații trebuie să convingă 17 republicani să se alăture demersului și, oricum, e clar că nu mai este suficient timp până pe 20 ianuarie când Donald Trump își încheie mandatul?
Miza reală e blocarea candidaturii lui Donald Trump pentru 2024, președintele în exercițiu anunțându-și deja intenția de a candida din nou.
Doar că, potrivit legislației americane, votul de azi și punerea oficială sub acuzare a lui Donald Trump le dă democraților posibilitatea să voteze un amendament al procedurii, chiar și în viitorul Senat, amendament care îi interzice lui Trump posibilitatea de a candida în 2024. Amendamentul poate fi votat chiar dacă procedura de impeachment nu merge mai departe, asta întrucât lui Trump i se termină mandatul.
Iar votul e cu atât mai important cu cât, dacă pentru demiterea președintelui (impeachment) e nevoie de două treimi din Senat, pentru amendamentul respectiv e nevoie de o majoritate simplă, adică 50+1. În contextul în care noul Senat va fi dominat de democrați, votul va fi o formalitate iar altfel Trump va fi împiedicat să candideze la următoarele alegeri și își va pierde majoritatea privilegiilor de fost președinte al Statelor Unite ale Americii.
Amintim că republicanul Donanld Trump, președintele în exercițiu, refuză să recunoască că a fost învins în noiembrie 2020 de către democratul Joe Biden și acuză fraudarea scrutinului.
Joe Biden a fost votat de Colegiul Elctoral cu 306 voturi, faţă de 232 cât a obținut Donald Trump. Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Biden a câștigat și votul popular, cu 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, faţă de 74.22 milioane (46.8 %) cât a obţinut Donald Trump.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.