Nimic nu merge bine pentru Rusia. În timp ce Ucraina beneficiază de valuri de informații, rușii luptă „legați la ochi” pe orbită
Din toate punctele de vedere, războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu merge bine. Numărul estimat de militari ruși uciși este aproape similar cu pierderile sovietice de-a lungul războiului de 10 ani din Afganistan. Forțele ruse nu au reușit să atingă unele obiective strategice, cum ar fi preluarea controlului asupra capitalei Kiev, în timp ce forțele sale au suferit eșecuri majore în interacțiune și comunicații.
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Un element important pe lista problemelor sunt sateliții ruși, reduși numeric și foarte puțini de înaltă calitate. Potrivit experților, Rusia are de multă vreme o flotă mică și insuficientă de sateliți de comunicații și supraveghere, care se bazează în multe cazuri fie pe tehnologie învechită, fie pe piese importate, care acum sunt greu accesibile din cauza sancțiunilor occidentale.
Ucraina nu are propria sa flotă de sateliți. Dar a beneficiat foarte mult nu doar de cantitatea fără precedent de arme și echipamente militare furnizate de SUA, ci și de o cantitate fără precedent de informații, care include date în timp real despre mișcările trupelor ruse.
Nu este clar dacă acestea includ imagini de înaltă rezoluție de la sateliții de spionaj, dar nivelul dezvoltării tehnologice occidentale permite obținerea de imagini prin satelit de înaltă calitate, în timp real, disponibile nu numai pentru domeniul militar, ci și pentru companiile comerciale private. Rusia nu are aproape niciunul dintre acestea.
În principiu, Rusia este practic oarbă pe orbită, a afirmat Bart Hendrix, un analist din Bruxelles și expert în programele spațiale sovietice și rusești.
Rusia are în prezent aproximativ 100 de sateliți militari sau cu dublă utilizare, potrivit unei baze de date a Uniunii Oamenilor de Știință, o organizație neguvernamentală din SUA. Doar 19 dintre aceștia sunt clasificați drept sateliți cu senzori la distanță, cu tehnologie care permite fotografierea.
Importanța rezoluției
Rusia are în prezent pe orbite doar doi sateliți optici de recunoaștere, numiți Persona, susține Hendrix, iar aceștia au fost lansați în urmă cu 7-9 ani, ceea ce înseamnă că s-ar putea apropia de sfârșitul vieții. Mai mult, adaugă Hendrix, se crede că rezoluția maximă a sateliților Persona este de 50 de centimetri per pixel.
Prin comparație, se estimează că cei mai buni sateliți de recunoaștere americani, Keyhole, au o rezoluție de aproximativ 5 centimetri per pixel. Cu această rezoluție, litera V, care este desenată pe vehiculele militare rusești care operează în Ucraina, ar fi ușor și clar vizibilă de la înălțimea tipică a unui satelit spion.
Companiile comerciale de sateliți, cum ar fi Maxar și Planet, au de obicei o rezoluție maximă de aproximativ 15 centimetri.
"Americanii au cel puțin cinci sateliți Keyhole-12, italienii, francezii și spaniolii au sateliții lor", a afirmat Hendrix. De asemenea, Rusia a rămas în urmă în construirea și lansarea sateliților cu senzori la distanță, ale căror radare pot “vedea” prin nori, spre deosebire de sateliții optici.
Potrivit bazei de date a Uniunii Oamenilor de Știință, Rusia are un singur satelit radar confirmat, numit Kondor. A fost lansat în 2014 și, cu o durată de viață de cinci ani, este posibil să fi încetat să mai funcționeze. În februarie, forțele spațiale ruse au lansat un alt satelit, numit Kosmos-2553 sau Neutron. Se știu puține despre scopul sau capacitatea sa, deși a fost construit de Mashinostroyeniye, un institut de cercetare militară din Moscova specializat în sateliți radar. Dacă Neutron este un satelit radar, atunci ar fi prima lansare de acest fel în aproape 10 ani.
GPS versus GLONASS
Sistemul dominant în lume pentru tehnologia de poziționare este platforma construită în SUA, cunoscută pur și simplu sub numele de Global Positioning System sau GPS.
Tehnologia este disponibilă publicului și este utilizată pe scară largă în orice, de la sisteme de navigație la smartphone-uri. Dar pentru că este deținut și operat de guvernul SUA, Rusia încearcă de mult timp să construiască o alternativă, cunoscută sub numele de GLONASS.
Pentru ca rețeaua GLONASS să fie pe deplin operațională, este nevoie de 24 de sateliți. Rusia are în prezent doar 23 de sateliți poziționați, iar unii dintre ei se apropie de sfârșitul longevității lor pe orbită.
Rusia a încercat să construiască și să lanseze noi unități pentru rețeaua GLONASS, în parte din cauza sancțiunilor occidentale impuse de când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.
Experții spun că până la 90 la sută dintre dispozitivele electronice, care trebuie să fie rezistente la radiațiile spațiale care pot distruge rapid echipamentele sensibile, folosite în generația următoare de sateliți GLONASS K-1 sunt importate.
Rusia a încercat să proiecteze și să producă piese de schimb, dar rezultatul a fost un satelit de două ori mai greu decât modelele anterioare, care nu a fost încă lansat pe orbită.
Jumătate dintre sateliții GLONASS ar putea cădea de pe orbită în orice moment. În principiu, eșecul primilor trei sau patru va afecta doar o anumită zonă. Dar pentru o acoperire normală a teritoriului rus sunt necesari aproximativ 18 unități, susține un expert, care a lucrat în industria aerospațială rusă și europeană, dar dorește să rămână anonim în discutarea problemelor sensibile ale industriei. "Dacă tendința de lansare nu se schimbă radical, sistemul GLONASS se va dezintegra în decurs de câțiva ani", susține expertul.
Supraîncărcare de date
O altă problemă este procesarea datelor, spune Pavel Podvig, expert în forțele armate ruse și colaborator la Institutul de Cercetare pentru Dezarmare al ONU din Geneva.
"Un lucru este să ai sateliți, alta e să îi poți folosi. Aveți nevoie de un sistem care să vă permită să transferați rapid informații de la sateliți către persoanele potrivite, care să le proceseze și să le transfere persoanelor responsabile", spune Podvig.
"Faptul că Rusia mai are niște sateliți care orbitează nu înseamnă că un astfel de sistem există, iar dacă există, în cazul Rusiei este greu de spus cât de bun sau rău este", a afirmat acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News