Un nou acord propus de administrația Trump privind resursele minerale ale Ucrainei stârnește controverse, fiind catalogat de către corespondentul de război Radu Hossu drept un „jaf în stil american”.
SUA au fost, de 20 de ani, un pilon de sprijin (…) și dialogul nu a avut loc niciodată din umilință. În loc de sprijin și cooperare am văzut o devalorizare fără precedent a relațiilor, care este o lovitură dată încrederii – Iușcenko.
Suntem îngroziți. Atmosfera din Biroul Oval, în timpul acestei discuții, ne-a amintit de cea pe care o știm bine din audierile Serviciului de Securitate și din sălile de judecată ale instanțelor comuniste (…) Solicităm Statelor Unite să-și onoreze garanțiile pe care ele și Marea Britanie le-au oferit în Memorandumul de la Budapesta din 1994. Garanțiile sunt necondiționate - Lech Walesa.
Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a scris pe 3 martie, pe Facebook.
„În ultimii 20 de ani, Statele Unite au fost un pilon de sprijin pentru ucrainenii care luptă pentru democrație! Libertatea de exprimare, alegeri corecte, o economie de piață, egalitate de gen, o societate civilă puternică – toate acestea au fost o cerere a ucrainenilor pentru o viață liberă și demnă în propria lor țară independentă. Am cultivat aceste valori împreună cu partenerii noștri – iar Statele Unite au jucat un rol principal în acest sens. Acest dialog nu a avut loc niciodată din umilință – și este cu atât mai mare durerea să-l vezi manifestându-se brusc în timpul războiului. „Când în loc de sprijin și cooperare am văzut o devalorizare fără precedent, aceasta este o lovitură de încredere care necesită eforturi pentru a restabili echilibrul în relații”, a menționat Iușcenko.
El a subliniat că astăzi Ucraina are mare nevoie de conducere și unitate.
„Nu discuții despre protocol sau procese diplomatice, ci de înțelepciune politică pentru a găsi formule pentru garanții de securitate, condiții pentru o pace dreaptă și păstrarea independenței statului nostru”. „Președintele Volodimir Zelenski este un lider democratic care face o muncă incredibilă și unește partenerii internaționali ai Ucrainei în jurul obiectivelor păcii și oprirea agresorului”, a menționat fostul președinte.
El a subliniat că încă din prima zi a invaziei ruse, Ucraina a căutat pacea – și aceasta va veni când armata rusă va părăsi teritoriile ucrainene.
„Forțarea păcii este o tactică rusă binecunoscută pe care rușii au folosit-o în Georgia în 2008. Consecințele acestui lucru sunt cunoscute și instructive (trebuie învățat după ceea ce s-a întâmplat în Georgia – nota autorului). Propaganda rusă zguduie astăzi întreaga lume. Este schizofrenie politică ceea ce Kremlinul că este dictatura în Ucraina. Răspunsul la aceste provocări trebuie să fie o coaliție puternică de parteneri internaționali care sprijină victoria Ucrainei. Împreună putem face planurile agresorului imposibile și îl putem face să plătească pentru tot. Această cale nu a fost niciodată ușoară, dar nicio cantitate de manipulare, presiune psihologică și devalorizare umilitoare a poporului ucrainean nu ar trebui să ne distragă atenția de la principalul lucru: „Știm cine a început războiul”, a subliniat Iuşcenko.
În aceeași zi – 3 martie, fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa și lider al Sindicatului polonez ”Solidaritatea” din anii 1980, a stat de partea Ucrainei, după discuțiile dintre președinții Trump și Zelenski, din Biroul Oval.
”Am urmărit cu groază și dezgust conversația dumneavoastră cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Considerăm că așteptările dumneavoastră de a arăta respect și recunoștință pentru asistența materială oferită de SUA, Ucrainei, care luptă împotriva Rusiei sunt ofensive. Recunoștința se datorează eroicilor soldați ucraineni care și-au vărsat sângele în apărarea valorilor lumii libere. Ei sunt cei care mor în prima linie de peste 11 ani în numele acestor valori și a independenței patriei lor atacate de Rusia lui Putin.
Nu înțelegem cum liderul unei țări care este un simbol al lumii libere nu poate vedea acest lucru.
Ne-a îngrozit și faptul că atmosfera din Biroul Oval în timpul acestei discuții ne-a amintit de cea pe care o cunoaștem bine din audierile Serviciului de Securitate și din sălile de judecată din instanțele comuniste. Ne-au explicat și procurorii și judecătorii mandatați de atotputernica poliție politică comunistă că dețineau toate cărțile și noi nu aveam niciuna. Au cerut să ne încetăm activitățile, argumentând că mii de oameni nevinovați suferă din cauza noastră. Ne-au lipsit de libertatea și drepturile noastre civile pentru că nu am fost de acord să cooperăm cu autoritățile și nu le-am arătat recunoștință. Suntem șocați că l-ați tratat pe președintele Volodymyr Zelensky într-un mod similar.
Istoria secolului al XX-lea arată că de fiecare dată când Statele Unite au încercat să mențină distanța față de valorile democratice și de aliații săi europeni, au ajuns chiar ele (SUA – nota autorului) să fie amenințate. Președintele Woodrow Wilson a înțeles acest lucru și a decis să intre în Primul Război Mondial în 1917. Președintele Franklin Delano Roosevelt a înțeles acest lucru când a hotărât după atacul de la Pearl Harbor din decembrie 1941 că războiul de apărare a Americii va fi purtat nu numai în Pacific, ci și în Europa, în alianță cu țările atacate de al Treilea Reich.
Ne amintim că fără președintele Ronald Reagan și implicarea financiară americană, dezintegrarea imperiului Uniunii Sovietice nu ar fi fost posibilă. Președintele Reagan era conștient de faptul că în Rusia sovietică și în țările pe care le-a cucerit, milioane de oameni înrobiți suferă, inclusiv mii de prizonieri politici care și-au plătit sacrificiul pentru apărarea valorilor democratice cu libertatea lor. Măreția sa a constat, printre altele, în faptul că a numit fără ezitare URSS „Imperiul Răului” și a declarat o luptă decisivă împotriva acesteia. Am câștigat și o statuie a președintelui Ronald Reagan care stă astăzi la Varșovia, vizavi de Ambasada SUA.
Domnule președinte, ajutorul material – militar și financiar – nu poate fi un echivalent pentru sângele vărsat în numele independenței și libertății Ucrainei, Europei și a întregii lumi libere. Viața umană este neprețuită, valoarea ei nu poate fi măsurată cu bani. Recunoștința se datorează celor care își sacrifică sângele și libertatea. Pentru noi, oamenii „Solidarității”, foști prizonieri politici ai regimului comunist care au servit Rusia sovietică, acest lucru este evident.
Solicităm Statelor Unite să onoreze garanțiile pe care ele și Marea Britanie le-au oferit în Memorandumul de la Budapesta din 1994, care stipulează în mod explicit angajamentul de a apăra inviolabilitatea granițelor Ucrainei în schimbul ca Ucraina să-și predea resursele de arme nucleare. Aceste garanții sunt necondiționate: nu există niciun cuvânt despre tratarea unui astfel de ajutor drept schimb economic”, precizează Walesa într-o scrisoare deschisă pe care a semnat-o împreună cu mai mulți dizidenți polonezi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un nou acord propus de administrația Trump privind resursele minerale ale Ucrainei stârnește controverse, fiind catalogat de către corespondentul de război Radu Hossu drept un „jaf în stil american”.
Afirmații pe acest subiect au fost făcute președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Giuseppe Cavo Dragone, într-un interviu acordat agenției de presă RBC-Ucraina (publicat pe 28 martie).
Rusia nu va decide dacă țările europene își vor trimite trupele pe teritoriul Ucrainei după încheierea unui posibil acord de pace.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, că România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistiţiului de 30 de zile în Ucraina.
Statul Major General (SMG) ucrainean a actualizat informațiile despre consecințele atacului recent asupra aerodromului rusesc Engels-2.
Propaganda rusă a publicat primele fotografii cu sistemul antiaerian Pantsir-SM-SV, prezentat drept un „Super Pantsir”, o versiune „invincibilă”. În această versiune de ultimă generație, sistemul ar fi fost dislocat în Ucraina în premieră.
Fostul șef al Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, actualmente ambasador la Londra, a declarat că România i-a cerut să nu dezvăluie că drone rusești au căzut pe teritoriul țării noastre.
Într-o declarație emisă pe 25.03.2025, Ministerul rus de Externe a anunțat că Federația Rusă consideră că este imposibil să transfere centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) sau controlul asupra acesteia către Ucraina sau orice altă țară.
”Suntem în grafic”, precizează comunicatul ministerului suedez al apărării la întrebarea privind livrarea aeronavelor suedeze Saab 340B de tip AWACS, care vin echipate cu un radar ASC890.
Pe 11 martie 2025, Ucraina și SUA au propus Rusiei un armistițiu de 30 de zile, fără condiții prealabile, armistițiu refuzat de Rusia.
Rusia și SUA urmau să publice o declarație comună cu privire la discuțiile de luni de la Riad, Arabia Saudită, la 9 a.m., ora Europei Centrale. Cel puțin asta au promis agențiile ruse. Cu toate acestea, acest lucru încă nu s-a întâmplat. După o oră și jumătate de așteptare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat în schimb că conținutul întâlnirii nu va fi făcut public.
Rusia şi Statele Unite vor emite marţi un comunicat comun pentru a rezuma negocierile lor privind conflictul din Ucraina, negocieri purtate luni în Arabia Saudită, au anunţat agenţiile de presă ruse, relatează Agerpres și AFP.
Kremlinul mizează pe tergiversarea negocierilor de pace cu privire la Ucraina pentru a captura cât mai mult teritoriu în ţara vecină şi a obţine avantaj asupra Kievului în relaţiile cu SUA, relatează luni publicaţia rusă independentă The Moscow Times, citând, sub rezerva anonimatului, patru surse familiarizate cu logica de la conducerea Federaţiei Ruse.
Sursele de monitorizare a aviației au semnalat faptul că, 24.03.2025, în zona Mării Negre a fost înregistrată o activitate ridicată a avioanelor de cercetare ale NATO.
Ministerul rus al Apărării a declarat că prăbușirea a avut loc în timpul unui zbor de antrenament planificat.
Armata rusă a pierdut două elicoptere de atac Ka-52 și două elicoptere de transport Mi-8, acestea fiind distruse în zona unui aerodrom din regiunea Belgorod. Țintele au fost eliminate prin acțiuni coordonate ale Forțelor pentru Operații Speciale și ale Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina. Lovitura a fost dată de sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS), în timp ce locația a fost monitorizată de un UAV de recunoaștere.
La 21 martie 2025, Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat un atac asupra unei unități militare ruse destinate aprovizionării cu echipamente militare, amplasată în orașul ocupat Dnipriany, în regiunea Herson. Potrivit unui comunicat emis de Statul Major al Ucrainei pe Telegram, ținta a fost o companie consolidată de sprijin pentru feriboturi aparținând Brigăzii ruse 205 de Pușcași.
Forțele ruse au lansat un atac masiv cu drone asupra portului ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, joi seară, rănind trei persoane și avariind un bloc de apartamente și un centru comercial, a declarat guvernatorul regional.
Președintele american Donald Trump a declarat joi, 20 martie, că va semna „foarte curând” un acord cu Ucraina privind metalele rare.
Ucraina negociază cu SUA posibilitatea acordării de asistență în restaurarea centralei nucleare de la Zaporoje, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma convorbirii telefonice cu președintele american Donald Trump, de miercuri.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Rusia a desfășurat „cel mai mare atac din ultimii ani” asupra orașului Kropîvnîțkii, în regiunea Kirovohrad, în noaptea de 20 martie, a declarat guvernatorul regional Andrii Raikovici. Imaginile foto și video cu blocuri și locuințe în flăcări sunt terifiante. Atacul a avut loc în timpul nopții când majoritatea oamenilor dormeau.
Israelul a anunțat că a lansat o „operațiune terestră limitată” pentru a relua o parte a unui coridor cheie din Gaza.
Operatorii ucraineni de drone din cadrul Regimentului 14 Separat al Forțelor de Sisteme fără Pilot au identificat și coordonat lovituri de artilerie asupra a trei unități nord-coreene de artilerie autopropulsată M1989 Koksan.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat pe 18 martie, operația din regiunea Belgorod ca parte a descurajării rușilor.
Ucraina a fost forțată de război să devină, în timp record, unul dintre liderii în domeniul dronelor. Kievul urmează să producă rachetele de croazieră și chiar balistice.
Negocierile privind încetarea focului în Ucraina 'vor începe duminică la Jeddah', în Arabia Saudită, a afirmat marți seară emisarul american Steve Witkoff, după o discuție telefonică între președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, scrie Agerpres și AFP.
Cel puțin zece atacuri aeriene americane au lovit marți noaptea mai multe zone din Yemen, inclusiv capitala Sanaa și portul Hodeidah, a raportat de Reuters, citând mass-media controlată de mișcarea rebelă Houthi.
Președintele american Donald Trump nu are de fapt un plan de pace pentru Ucraina, ci doar face presiune pe Kiev să se predea, potrivit fostului comandant american în Europa, generalul (r.) Ben Hodges.
Administrația Trump ia în considerare recunoașterea Peninsulei Crimeea a Ucrainei ca teritoriu rusesc. New York Times (NYT) a relatat că Trump ar putea lua în considerare și Odesa, care nu este controlată de Rusia, iar frontul se află la zeci de kilometri distanță.
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Israelul nu exclude un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului în lunile următoare, deși președintele Donald Trump i-a spus premierului Israel i Benjamin Netanyahu că SUA nu sunt dispuse deocamdată să susțină o astfel de mișcare, potrivit surselor Reuters.
Președintele Donald Trump a declarat vineri că negocierile dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia și a insistat că niciuna dintre părți nu îl „joacă” în eforturile sale de a pune capăt războiului.
Rusia este pregătită să mai facă un pas în escaladarea conflictului și intenționează să trimită militarii nord-coreeni pe teritoriul Ucrainei, recunoscut internațional.
De această dată, armata rusă a pierdut trupele de asalt ale unei brigăzi, fără să înregistreze vreun avans.
În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.
Armata rusă schimbă tactica în sudul Ucrainei, atacând cu mai mult de un batalion odată, încercând spargerea frontului la Orikhiv, regiunea Zaporojie.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Atacul SUA asupra portului petrolier yemenit Ras Isa de pe coasta Mării Roșii a ucis peste 70 de persoane și a rănit alte 171, potrivit presei locale.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Vineri, 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „moratoriul de o lună privind grevele asupra instalațiilor energetice ” a trecut.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. Cel mai înalt oficial ucrainean a făcut această declarație joi, citând informații de la informațiile armatei.
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski "responsabil" pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean, informează Agerpres și AFP.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.
Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o ''participare directă'' a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmit Agerpres și AFP.
Ce știm sigur e că România va produce muniție de 155 mm în două filiale din subordinea companiei de stat Romarm. Obuzele vor deservi obuzierelor autopropulsate K9 Tunetul pe care România le-a achiziționat recent de la gigantul sud-coreean Hanwha. Concomitent, Hanwha va ridica o fabrică în România pentru producerea obuzierelor. Dar ce facem cu muniția? Va putea industria să respecte termenii, mai ales că implicat este statul?
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, și emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, au fost primiți joi la Paris de președintele francez Emmanuel Macron pentru discuții asupra conflictului din Ucraina, în timp ce europenii încearcă să-și facă auzită vocea în tratativele despre o încetare a focului care nu înregistrează progrese, transmit Agerpres și AFP.
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Danemarca, țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dorește să-și trimită soldații în Ucraina pentru antrenament începând din această vară.
Dronele ucrainene au lovit miercuri baza Brigăzii ruse 112 de rachete din orașul Shuya, relatează presa ucraineană și rusă.
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
O delegație ucraineană a sosit la Paris pentru discuții cu reprezentanții SUA și ai Europei. Acesta include miniștrii de externe și miniștrii apărării, scriu agențiile de presă.
O explozie, survenită pe 16 aprilie, a distrus o clădire de la fabrica Northrop Grumman Innovation Systems din Promontory, Utah, unde compania produce motoare cu combustibil solid pentru rachete.
România are planuri ambițioase pentru înzestrarea armatei, dar rămâne de văzut câte dintre acestea se vor concretiza. Până acum, barierele birocratice, politice și legislative au făcut ca o serie de proiecte majore pentru Armata României să se amâne cu anii.
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate şi adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării.
Ucrainenii au dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Bars, care este un hibrid între o rachetă de croazieră și o dronă.
Kremlinul a afirmat miercuri că 'nu este pregătit' să spună când va expira moratoriul fragil privind atacurile asupra infrastructurii energetice, convenit cu Kievul sub presiunea Washingtonului, relatează Agerpres și AFP.