O mare paradă militară a avut loc vineri la Moscova pentru a marca 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Moscova folosește evenimentul în scop pur propagandistic.
The Washington Post precizează că nu este vorba despre faptul că piloții ucraineni nu cunosc limba engleză. Se remarcă faptul că toți cei șase candidați și doi piloți de rezervă vorbesc fluent limba engleză, dar mai trebuie să urmeze cursuri pentru a cunoaşte toată terminologia din domeniul aeronautic.
Aceste cursuri, care vor fi ținute împreună cu personalul de la sol, vor dura patru luni. Abia apoi va începe pregătirea pentru operare aeronavelor, care va dura alte șase luni.
De asemenea, se menționează că piloții ucraineni au urmat cursuri de limba engleză timp de un an, între misiunile de luptă. Așadar, nu este vorba de cineva care "nu are performanțe suficiente".
Mai mult, articolul citează un oficial ucrainean care descrie acest lucru ca fiind o "întârziere". În plus față de primul grup de șase piloți, se știe că un al doilea grup de dimensiuni similare va fi instruit până la sfârșitul anului 2024.
"Asta se numește a trage de timp", a declarat un alt oficial ucrainean. Ambii oficiali ucraineni au declarat că au fost reticenți în a fi prea critici față ajutorul oferit de americani și europeni, de teamă să nu pară nerecunoscători.
The Washington Post citează şi oficialii americani care au declarat, sub protecţia anonimatului, că se așteaptă ca majoritatea celor mai buni piloți ucraineni să rămână în Ucraina, unde efectuează deja zboruri cu avioane de concepție sovietică pentru a lansat rachete franceze SCALP și britanice Storm Shadow asupra poziţiilor armatei ruse.
De asemenea, este menționat un alt grup de 20 de piloți care nu au o experiență de luptă vastă, iar pregătirea lor va dura, evident, și mai mult timp. Dar Ucraina pur și simplu nu are de ales, deoarece trimiterea tuturor piloților experimentați la pregătire în același timp ar însemna să nu aibă niciun avion de luptă în aer - pur și simplu nu ar fi nimeni care să le piloteze.
Calendarul reflectă discrepanța dintre susținătorii Ucrainei, care văd în F-16 un instrument cheie în apărarea țării pe termen lung, și Kievul, care a cerut cu disperare ca avioanele să ajungă cât mai repede în spațiul de luptă, considerându-le esențiale pentru lupta actuală împotriva forțelor rusești de ocupație.
Principala problemă în ceea ce priveşte stabilirea unui calendar cu termenele de livrare este viziunea conceptuală a rolului pe care avioanele F-16 îl vor avea în Ucraina. Pentru Ucraina, aceste avioane de vânătoare sunt necesare în acest moment, deoarece trebuie să îndeplinească o serie de sarcini, inclusiv asigurarea apărării aeriene, îndepărtarea avioanelor inamice de linia frontului și lovirea celor mai importante obiective militare inamice aflate la sol. Statele Unite, în special, văd aceste avioane ca pe o capabilitate militară necesară pe termen lung pentru Forțele Armate Ucrainene. Cu alte cuvinte, avioanele nu sunt necesare acum, deoarece utilizarea lor nu produce schimbări majore pe front, ci vor fi utile ''mai târziu", într-un cu totul alt context.
Președintele Biden, după ce a refuzat apelurile ucrainene pentru F-16 timp de mai bine de un an, a revenit asupra acestei decizii în luna mai și a declarat că susține ideea antrenării piloților ucraineni pe avioanele de luptă și a sprijinit transferul avioanelor de către alte țări. Danemarca și Țările de Jos s-au oferit să conducă un efort de pregătire, ceea ce a provocat speranțe în rândul oficialilor de la Kiev că avioanele vor apăra spațiul aerian ucrainean încă din septembrie.
Dar, după ce începerea perioadei de pregătire pentru piloţii ucraineni a fost amânată de mai multe ori, Ucraina va trebui probabil utilizeze vechile avioane de tip sovietic încă un an, fără a dispune de aeronave de luptă occidentale. Oficialii de la Kiev au prezis, în repetate rânduri, că avioanele occidentale ar oferi un avantaj militar semnificativ pe fondul unei contraofensive lente și ar ajuta la o mai bună protecție a civililor împotriva atacurilor regulate ale Rusiei cu rachete și drone.
În timp ce administrația Biden a promis un sprijin continuu pentru inițiativa condusă de Europa, oficialii au descris un efort de pregătire care nu începe decât treptat. La jumătatea lunii iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că Statele Unite își vor oferi sprijinul "de îndată ce europenii sunt pregătiți".
Anxietatea oficialilor ucraineni subliniază tensiunile actuale dintre Kiev și susținătorii săi cu privire la cea mai bună modalitate de a poziționa Ucraina pentru a avea succes împotriva unei forțe armate, cea rusă, mult mai mari și mai bine înarmate.
De asemenea, evidențiază diviziunile dintre acei susținători înșiși, în timp ce un număr mic de aliați europeni face presiuni pentru a oferi Ucrainei capacități maxime pentru apărarea sa, iar administrația Biden, de departe cel mai mare donator de echipament militar, cântărește cu prudență următorii pași.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
O mare paradă militară a avut loc vineri la Moscova pentru a marca 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Moscova folosește evenimentul în scop pur propagandistic.
SBU, serviciul de informații al Ucrainei, anunțat vineri, 9 mai, prima demascare din istoria Ucrainei a unei rețele de agenți de informații militare, coordonate de Ungaria. Aceștia colectau informații privind amplasarea sistemelor S-300, dar era testată și reacția populației la o eventuală pătrundere în Transcarpatia a unui ”contingent de menținere a păcii”, din Ungaria.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 mai 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Un avion de vânătoare pakistanez de fabricație chineză a doborât miercuri cel puțin două avioane militare indiene, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, un eveniment ce marchează o piatră de hotar majoră în industria militară a Chinei. Unul dintre acestea ar fi un avion de producție franceză Rafale.
Cererile Rusiei sunt „prea mari”, a declarat vicepreședintele american JD Vance într-un interviu acordat Fox News cu privire la conflictul din Ucraina. Potrivit acestuia, Kremlinul nu se poate aștepta să câștige teritorii pe care nu le-a cucerit încă.
Potrivit unei investigații efectuate de o companie privată din Ucraina, Federația Rusă a crescut în mod semnificativ producția de rachete de croazieră, cu toate că se confruntă în continuare cu o lipsă de componente critice din cauza sancțiunilor occidentale.
DefenseRomania a obținut în exclusivitate informații cu privire la achiziția României de sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Informații care confirmă că în România punctul forte cu siguranță nu sunt licitațiile atunci când vine vorba de achiziții militare.
Fum alb a ieşit pe coşul instalat pe acoperişul Capelei Sixtine de la Vatican. După mai multe tururi de scrutin de la începerea conclavului, cei 133 de cardinali electori l-au ales pe succesorul papei Francisc, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
Pașii următori ai Rusiei în ceea ce privește rezolvarea conflictului din Ucraina vor depinde de modul în care va decurge armistițiul anunțat de Putin cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Zilei Victoriei. Acest lucru a fost declarat joi (08.05.2025) de consilierul președintelui rus, Yuri Ushakov, răspunzând la o întrebare a unui corespondent al postului de televiziune Pervy Kanal (Channel One).
Statele Unite și Marea Britanie au anunțat joi un acord comercial. Potrivit președintelui american Donald Trump, acordul va deschide, printre altele, piața britanică pentru produsele agricole din SUA.
India și Pakistan, două puteri nucleare, au ajuns din nou în prag de război după ce totul a pornit de la uciderea a 26 de turiști în Kashmirul indian, iar miercuri dimineață, India a lansat un atac aerian asupra mai multor locații din Pakistan iar pakistanezii susțin că au doborât în cascadă trei avioane de luptă indiene de producție franceză Rafale, un MiG-29 și un Su-30, precum și un sistem aerian fără pilot Heron.
La optzeci de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, moștenirea sângeroasă a conflictului continuă să modeleze politica internațională, alimentând tensiuni și conflicte în diverse regiuni ale lumii. După cum subliniază istoricul Antony Beevor într-un articol recent publicat in revista Foreign Affairs, "istoria rareori este ordonată", iar "lucrurile neterminate dintr-o perioadă persistă în următoarea".
NASA ia în calcul posibilitatea lansării unor rachete către Marte începând cu anul viitor.
Germania a publicat miercuri conținutul unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Pe 7 mai 2025, Departamentul Apărării al SUA a anunțat o modificare contractuală în valoare de 13.860.386 de dolari acordată companiei Raytheon Co., cu sediul în Tucson, Arizona, pentru producția de rachete de ultimă generație aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 (AMRAAM) în variantele C8 și D3. Sunt 21 de state care vor achiziționa astfel de rachete, inclusiv Bulgaria. AIM-120 sunt achiziționate însă și de România pentru avioanele sale F-16.
Toate cele cinci țări UE și NATO care se învecinează cu Rusia au declarat că intenționează să se retragă din acordul internațional din cauza amenințării militare rusești.
E.S. domnul Ihor Prokopchuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, într-un editorial opinie semnat pentru DefenseRomania, vorbește despre contribuția Ucrainei la victoria împotriva Germaniei naziste, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria celui de-al Doilea Război Mondial. Excelența Sa subliniază și faptul că azi Ucraina și ucrainenii „se află din nou în fruntea unei confruntări geopolitice între forțele revanșarde și lumea liberă”. Ucraina rezistă azi eroic „rașizmului, care întruchipează neoimperialismul, combină caracteristicile fascismului și bolșevismului, revanșardismului și xenofobiei”.
Majoritatea țărilor europene și-a sporit considerabil cheltuielile militare în 2024: Polonia a cheltuit cu 31% mai mult decât anul precedent și investește 4,2% din PIB pentru apărare, în timp ce Germania este acum pe locul patru în rândul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare (după SUA, China și Rusia) și cheltuiește acum 2,1% din PIB-ul țării.
Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică privind posibile contramăsuri împotriva tarifelor americane în cazul eșecului negocierilor comerciale cu Washingtonul și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
În timp ce Rusia arată reticență față de planul de pace al SUA privind răboiul ruso-ucrainean, Washingtonul începe să schimbe tonul față de Moscova, demonstrând încă o dată puternica versatilitate a politicii externe americane în epoca Trump.
Compania românească de apărare Digital Bit a impresionat la ediția din 2025 a expoziției internaționale DEFEA de la Atena prin prezentarea stației sale telecomandate de arme Agil. Această soluție modulară de generația a șaptea este pregătită să satisfacă cererea tot mai mare de capabilități de luptă la distanță în mediile operaționale complexe de astăzi.
Într-o demonstrație uimitoare de inovație și pricepere tactică, Ucraina ar realizat o premieră mondială prin utilizarea unor nave de suprafață fără echipaj (USV) echipate cu rachete pentru a doborî două avioane de luptă rusești avansate Su-30 Flanker deasupra Mării Negre la începutul lunii mai 2025. Aceste doborâri fără precedent marchează un salt major în ceea ce privește capacitățile antiaeriene ale Ucrainei și indică o schimbare revoluționară la nivelul doctrinelor de război naval și aerian.
S-au spus și scris foarte multe lucruri reprezentative despre putere privită din perspectiva politică. Dar, oamenii simpli precum și majoritatea politicienilor, prinși în vâltoarea vieții, tind să nu conștientizeze aceste învățăminte foarte importante pentru echilibrul societății și pentru siguranța lor.
Un îndemn corect sau un calcul greşit? Josep Borrell, fost Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, scrie într-o analiză politică ca după opt decenii de parteneriat strâns, europenii se adaptează cu dificultate la actualul președinte al SUA, Donald Trump, care se comportă ca un autocrat rus.
Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui ucrainean, a declarat într-un interviu acordat publicației germane Die Zeit că Ucraina este pregătită să se așeze la masa negocierilor de pace cu Rusia, dar numai după implementarea unei încetări complete a focului. Declarațiile sale, publicate și pe canalul său Telegram, subliniază poziția fermă a Kievului în contextul conflictului prelungit.
Partidul Republican sau GOP (Grand Old Party) se confruntă cu o lipsă de direcție clară în politica externă, în ciuda aparentei confruntări între intervenționiști și adepții reținerii. În realitate, problema majoră este lipsa unei politici externe coerente și atractive pentru alegătorii indeciși, în special pentru cei care l-au susținut pe Trump în statele-cheie (swing states) și care l-au trimis de fapt pentru a doua oară la Casa Albă.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, solicită o creștere drastică a bugetului anual al apărării.
M10 Booker trebuia să fie un program care înlocuia tancurile Sheridan scoase din serviciu. Doar că Armata SUA nu doar că a refuzat tancul ușor M10 Booker, ci și producția a fost sistată, ceea ce înseamnă că Pentagonul nu are prea multe opțiuni pentru a decide soarta celor aproape 100 de blindate. Iar Ucraina e prima care ridică mâna.
Agențiile de informații americane, inclusiv Agenția Centrală de Informații (CIA) și Agenția Națională de Securitate (NSA), au primit instrucțiuni să își concentreze activitățile de spionaj asupra Groenlandei, au relatat Wall Street Journal și The Guardian.
Mai multe facilități strategice rusești din Saransk și Tula, inclusiv întreprinderi care dezvoltă arme avansate și fabrici de fibră optică, au fost lovite de drone ucrainene.
Un nou raport publicat astăzi de agenția franceză VIGINUM, bazat pe informații din surse deschise (OSINT), a dezvăluit o campanie amplă și continuă de propagare a unor mesaje cu caracter propagandistic orchestrată de actori ruși, utilizând grupul de atac cibernetic cunoscut sub numele de Storm-1516. Raportul detaliază 77 de campanii informaționale rusești distincte începând din 2023, care vizează Franța, Ucraina și națiuni occidentale, dezvăluind un efort complex și constant de subminare a dezbaterii publice și de interferență în procesele democratice.
Un avion de vânătoare F/A-18, care a aterizat pe portavionul USS Harry S. Truman în Marea Roșie, a căzut peste bord, forțându-i pe cei doi piloți să se catapulteze, a declarat miercuri un oficial al apărării pentru Associated Press.