Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.
China Aerospace Science and Technology Corporation a declarat că lansarea a fost un succes complet, dar observatorii au remarcat că a doua treaptă a rachetei s-a rupt în mai multe bucăți.
SPACECOM (Comandamentul Spațial american) și US Space Forces (Forțele Spațiale ale SUA) au confirmat rapoartele privind ruperea rachetei pe orbită. SPACECOM a anunțat, pe 8 august, că urmărește 300 de resturi ale rachetei. LeoLabs, o companie de prevenire a coliziunilor și de urmărire a spațiului, a precizat pe rețelele de socializare că dezintegrarea a dus la „cel puțin 700 de fragmente de resturi și, potențial, peste 900”.
#USSPACECOM statement on the break-up of a Chinese Long March 6A rocket: pic.twitter.com/Kf5cz0iZky
— U.S. Space Command (@US_SpaceCom) August 8, 2024
Deși potrivit SPACECOM nu există „nicio amenințare imediată” din deșeurile spațiale rezultate în urma dezintegrării rachetei, alți experți consideră că sunt motive de îngrijorare. Altitudinea la care racheta s-a rupt – între 700 și 800 de kilometri deasupra Pământului – este un motiv de îngrijorare, consideră colonelul în retragere din Forțelor Aeriene americane, Jack Anthony.
„Orice vor crea, din punct de vedere al deșeurilor, va rămâne foarte, foarte mult timp, pe măsură ce încet, atât de încet, coboară spre atmosferă”, a spus Anthony pentru Air & Space Forces Magazine. „Vorbim de zeci de decenii despre aceste lucruri. (…) Pe măsură ce vin în jos, încarcă alte regimuri orbitale în care funcționează sateliți productivi sau alte bucăți de resturi, poate o treaptă a unei rachete mai mari. Și dacă [se ciocnesc] la aceste viteze – ceea ce numim hiper-viteză – vor crea mult și mai multe resturi.”
Norul de resturi spațiale se află în zona orbitelor polare, unele foarte importante.
Deosebit de îngrijorător este faptul că racheta transporta sateliți într-o orbită polară, a spus generalul-maior în retragere Thomas D. Taverney, fost locțiitor în 2006 al Comandantului responsabil pentru operațiile spațiale din Forțele Aeriene americane. „Nu avem multe resturi pe orbitele polare”, a spus Taverney. „Majoritatea resturilor pe care le-am avut sunt pe orbite nepolare. Orbitele polare sunt unele importante, iar aceste bucăți de resturi merg pe orbitele polare”, murdând un regim anterior curat.
Long March 6A este un sistem nou, iar experții spun că sunt de așteptat probleme cu orice rachetă nouă. Dar, după șapte lansări, acum apare un model: treapta superioară a lui 6A a eliberat resturi în patru dintre aceste lansări, care variază de la 50 de sute.
„Se pare că la fiecare dintre aceste lansări, acea rachetă a avut... mai multe bucăți de resturi create acolo”, a spus Taverney. „Și asta trebuie să fie o preocupare nu doar pentru noi, ci și pentru China, aș crede.”
Se pare că China are mai multe lansări planificate folosind Long March 6A, iar constelația Qianfan este proiectată să cuprindă în cele din urmă 14.000 de sateliți.
„Vor să lanseze o constelație uriașă, nu? O mulțime și o mulțime de lansări. Ei încep să arunce 50 de resturi la fiecare lansare, va fi o îngrijorare”, a spus Taverney.
Îngrijorările legate de resturile spațiale continuă să crească pe măsură ce numărul și scara constelațiilor de sateliți cresc, în special pe orbita joasă a Pământului. Cu cât sunt mai mulți sateliți și resturi, cu atât este mai mare probabilitatea de coliziuni, despre care Anthony spune că riscă o reacție în lanț care ar putea produce resturi la o scară nemaivăzută până acum.
Forța Spațială, NASA și companiile comerciale studiază ideea de îndepărtare a resturilor, iar SUA s-au angajat să urmeze „ principiile unui comportament responsabil ” în spațiu, inclusiv limitarea cantității de resturi pe care o generează. Dar nu este clar dacă China va urma exemplul.
Taverney a spus că este destul de probabil ca China să rămână pur și simplu cu racheta 6A la nivelul său inițial.
„Chinezii sunt mult mai toleranți la riscuri”, a spus el. „Sunt dispuși să meargă și să-și asume riscuri pentru că sunt un alt tip de societate. Prăbușirea și arderea nu este o problemă atât de mare pentru ei.”
Chiar și așa, provocările pe care le-a experimentat China până acum trebuie să fie îngrijorătoare pentru ei, a spus Taverney. „Chiar și cu toleranța la risc a Chinei, nu pot să cred că nu sunt îngrijorați.”
Nota autorului: O orbită polară este o orbită în care un satelit trece deasupra sau aproape deasupra ambilor poli ai Pământului. Are o înclinare de aproximativ 60-90 de grade față de planul ecuatorului.
Orbitele polare sunt foarte folosite de sateliții militari, deoarece permit survolul oricărui punct de pe Pământ, spre deosebire de orbitele ecuatoriale. În plus, rachetele balistice intercontinentale lansate de la sol (ICBM) de către Rusia și SUA una împotriva celeilalte, dar și celor lansate de China, Coreea de Nord și Iran către SUA, au o traiectorie pe deasupra Polului Nord ajungând la o altitudine aflată în zona orbitelor joase ale Pământului.
Pe lângă afectarea siguranței sateliților, proliferarea masivă cu resturi spațiale și a orbitelor polare joase va influența, într-o oarecare măsură, și traiectoriile ICBM indiferent de cine le va lansa. Însă, nu doar ICBM vor fi afectate ci și rachetele interceptoare din scuturile antibalistice ICBM, pe măsură ce orbitele polare joase vor deveni tot mai încărcate de resturi.
În prezent, SUA este țara cu cele mai avansate tehnologic sisteme de interceptare a rachetelor ICBM. Sistemul GMD (Ground-Based Midcourse Defense) cu interceptorii dislocați în Alaska și California, precum și rachetele SM-3 din sistemul AEGIS au demonstrat capacitatea de a intercepta ICBM-urile pe cursul mijlociu, atunci când, de regulă, se află pe o orbită polară joasă. Din această perspectivă, SUA ar putea fi mai afectată decât Rusia și China în privința scutului antibalistic ICBM.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.
Pot fi reproșate multe industriei ruse, dar e greu de contestat succesul pe care Kalașnikov l-a atins cu celebra mitralieră AK-47. Kalașnikov AK-47 a fost dezvoltată în 1947 și a devenit un simbol al mitralierelor, nu doar în Blocul Estic. Arma a fost folosită intens în timpul Războiului Rece, și e și azi.
Industria de apărare din România - cel puțin cea de stat - se zbate între revitalizare și retehnologizare într-un moment în care Europa accelerează programul de înarmare Readiness 2030, având la ușă războiul readus de Rusia pe bătrânul continent. Dar există și câteva exemple de succes, însă chiar și acolo ne-am pus piedici singuri. Un astfel de exemplu este Piranha 5.
Kremlinul a anunţat miercuri membrii delegaţiei care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menţiona numele preşedintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres și AFP.
Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a lansat critici dure la adresa politicienilor occidentali din perioada mandatului președintelui Joe Biden, afirmând că le-a lipsit "curajul" de a sprijini pe deplin Ucraina în timpul războiul de agresiune declanşat de Rusia. Comentariile sale vin într-un moment crucial, marcat de propuneri recente de negocieri de pace și de incertitudini legate de viitorul sprijin occidental.
Un avion de vânătoare de tip Su-35 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a fost văzut în spațiul aerian estonian deasupra Golfului Finlandei, lângă Peninsula Juminda. Acest lucru a fost raportat, pe 14.05.2025, de publicația Delfi, care a menționat că incidentul a avut loc cu o noapte înainte. Publicația a notat faptul că avionul rusesc a rămas în spațiul aerian estonian mai puțin de un minut.
Ca o dovadă a performanțelor remarcabile obținute în lupta pentru apărarea spațiului aerian național, un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de o unitate a Comandamentului Aerian Vest din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, poartă acum cu mândrie însemnele cu siluetele țintelor inamice doborâte. Pe lansatorul acestui sistem modern, ucrainenii au pictat 32 de siluete reprezentând rachete de croazieră doborâte și o siluetă distinctă a unei drone de atac, fiecare marcaj simbolizând o "distrugere" confirmată în timpul atacurilor aeriene rusești.
Iranul este pregătit să accepte un acord cu Statele Unite privind programul său nuclear în schimbul ridicării imediate a sancţiunilor, a declarat miercuri Ali Shamkhani, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, pentru postul de televiziune american NBC News, relatează Agerpres și AFP.
Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, a confiscat o mare parte din marina militară a Ucrainei, paralizând forțele navale ale Kievului. Zece ani mai târziu, din cenușa acestei lovituri strategice a răsărit o inovație remarcabilă: dronele maritime, arme cu un raport cost-eficiență de 200 la 1, care au reușit nu doar să alunge flota lui Putin din apele Peninsula Crimeea, ci s-au îndreptat chiar și împotriva forțelor aeriene rusești.
Unități ale Gărzii Naționale Ucrainene primesc acum tancuri Leopard de fabricație germană, parte a unei revizuiri tactice majore în modul în care Ucraina își desfășoară forțele blindate. Această schimbare strategică, raportată de publicația Forbes, vine după ce Ucraina a pierdut peste 1.000 de tancuri în fața atacurilor rusești cu drone, forțând liderii militari să regândească complet războiul cu tancuri pentru un câmp de luptă dominat de aeronave fără pilot.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
F-47 este marele câștigător al programului NGAD, adică viitorul avion de luptă de generația a 6-a care va înlocui F-22 Raptor, considerat de mulți ca fiind și în prezent cel mai bun avion de luptă din lume. Și, în acest context, oficiali din SUA dezvăluie câteva noi date interesante despre ceea ceva fi F-47.
Despre primul avion de producție franceză de tip Rafale căzut în luptă s-au scris zeci de pagini și analize. Este vorba desigur despre un Rafale pierdut de India în timpul atacului asupra Pakistanului. Informația a fost ulterior confirmată și de oficiali americani, sub protecția anonimatului, pentru Reuters. Pe social media au apărut și imagini cu epava avionului, dar ele au fost puse sub semnul întrebării. O întreagă telenovelă la care India a reacționat.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat aprobarea celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile sancțiuni europene vor lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Bosnia Herzegovina traversează o perioadă tot mai tensionată, iar apelurile la dialog și respectarea ordinii constituționale par să nu reușească să evite o destabilizare majoră în regiune.
Pentru prima dată în istoria UE, în Comisia Europeană a apărut un comisar pentru apărare. În această poziție a fost numit Andrius Kubilius, un politician lituanian, fost prim-ministru.
Acest demers fără precedent al UE a apărut după ce o parte a spectrului politic al SUA - căzând cu ochii larg deschiși în capcana întinsă de Rusia că Moscova nu e o amenințare și, totodată, crezând că apărarea lumii libere nu este aceeași în indo-pacific și Europa sau oriunde în lume - a trimis mesaje că SUA se vor retrage din Europa.
Rusia concentrează unități suplimentare în principalele direcții de atac din Ucraina, și anume în apropiere de Pokrovsk, Ceasiv Yar și Toretsk.
Mai multe invertoare și baterii provenite din China conțineau echipamente de comunicații care nu se aflau în fișa tehnică a produselor și care, teoretic, pot fi accesate sau controlate de la distanță.
Recent Ucraina a reușit o premieră în istoria militară: Drone maritime Magura 7, pe care au fost integrate rachete aer-aer americane AIM-9 Sindewinder au doborât deasupra Mării Negre două avioane Su-30 Flanker rusești. E incredibil cum o țară fără o flotă navală, fără nave de suprafață și submarine, reușește să țină în șah Flota rusă a Mării Negre, dar și să doboare avioane rusești, și toate astea doar cu drone maritime. Ucrainenii au explicat succesul dronelor Magura 7.
Cel puțin 50.000 de voluntari se înrolează în armata rusă în fiecare lună, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la ordinul căruia a început războiul din Ucraina.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
Un avion de antrenament militar japonez s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, au anunţat miercuri autorităţile nipone, după ce aparatul de zbor cu două persoane la bord ar fi căzut într-un lac, relatează Agerpres și AFP. E vorba de un T-4 Kawasaki, iar guvernul japonez a confirmat incidentul.
Franţa este "pregătită să deschidă" o discuţie privind desfăşurarea de avioane franceze înarmate cu "bombe" nucleare în alte ţări europene. Este ceea ce fac americanii fac în ceea ce privește umbrela atomică din perspectiva aviației militare. Dar cât de real este acest scenariu? Amintim că avioanele franceze Mirage 2000N și Rafale în standardul F5, cel mai modern standar al Rafale aflat în dezvoltare, integrează bombe nucleare.
În contextul alegerilor prezidenţiale din România, importanța strategică a țării noastre pentru SUA și NATO devine tot mai evidentă. Experţii subliniază că viitorul mediului de securitate din Marea Neagră se va decide în România, un aliat al SUA aflat în primă linie în fața agresiunii ruse. În ultimii ani, baza aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un hub esențial pentru operațiunile SUA și NATO, protejând libertatea de navigație și infrastructura critică.
Uniunea Europeană și Ucraina au făcut un pas important spre consolidarea colaborării în sectorul apărării, anunțând crearea unui Task Force UE-Ucraina dedicat extinderii cooperării dintre industriile de apărare europene și ucrainene. Anunțul a fost făcut în cadrul deschiderii celui de-al doilea Forum al Industriei de Apărare UE-Ucraina, desfășurat la Bruxelles. Charles Fries, Secretar General Adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, a declarat: "Astăzi lansăm un nou Task Force UE-Ucraina privind cooperarea în industria de apărare pentru a promova soluții concrete."
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că omologul său american Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că președintele rus Vladimir Putin este cel care minte și că nu ucrainenii sunt cei care pun piedici unui posibil proces de pace, informează Agerpres și EFE.
La o lună de la debutul operației militare "Rough Rider", campania intensă de lovituri aeriene americane împotriva țintelor Houthi din Yemen, președintele Donald Trump aștepta rezultate concrete. Faza inițială, concentrată pe neutralizarea sistemelor de apărare aeriană și a liderilor Houthi, reprezenta doar prima parte a planului general al șefului Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, estimat la opt până la zece luni. Cu toate acestea, în ciuda a peste 1.000 de ținte atinse și a eliminării unor figuri cheie din centrul rebelilor Houthi, operațiunea s-a dovedit a fi mult mai costisitoare și periculoasă decât se anticipase.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a publicat imagini care confirmă utilizarea inovatoare a sistemelor sale de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-200 pentru atacuri împotriva forțelor rusești. Înregistrarea video, făcută publică azi, prezintă procesul complex de pregătire a acestor rachete pentru lansare, incluzând încărcarea lor pe platforma de lansare, culminând cu secvența de lansare propriu-zisă.
NATO trebuie să implementeze schimbări drastice la nivelul capabilităților sale de război electronic (EW) dacă dorește să învingă Rusia într-un viitor posibil conflict, avertizează un reprezentant al Alianței. Acesta a subliniat incertitudinea privind accesul pe viitor la sistemele militare americane. Bas Nieuwenhuijse, președintele departamentului maritim EW al NATO, a declarat în cadrul unei conferințe organizate la Roma că, deși o victorie este posibilă, aceasta necesită o schimbare fundamentală în modul în care NATO operează într-un mediul de luptă bazat pe război electronic și în ceea ce privește capabilitățile EW maritime.
Oficiali din Franța și Cipru au convenit furnizarea către Armata cipriotă a 40 de noi rachete antiaeriene Mistral.
La 6 mai 2025, secretarul Armatei SUA, Daniel Driscoll, a anunțat o schimbare semnificativă în desfășurarea operațională a tancurilor de luptă principale M1 Abrams, recunoscând natura evolutivă a războiului modern. Inspirându-se din lecțiile conflictului din Ucraina, Driscoll a subliniat necesitatea ca tancurile să se adapteze la amenințarea crescândă reprezentată de dronele ieftine. Această pivotare strategică subliniază angajamentul Armatei de a-și păstra capacitățile blindate, abordând în același timp provocările emergente de pe câmpul de luptă.
Europa încearcă să conecteze industriile statelor europene cu industria de apărare ucraineană. În fond, un exemplu de succes; azi, în contextul a mai bine de trei de de agresiune militară rusă, Ucraina are capacitatea de a-și produce 40% din armamentul necesar în țară. Și, se pare, ar fi existat discuții cu privire la un proiect comun româno-ucrainean privind producerea unui anumit tip de proiectil.