Oficial iranian: Apa grea din Iran are „cea mai înaltă calitate”; chiar și Statele unite o cumpără prin intermediari
Iranul susține că SUA își cumpără apa grea prin terți.
Statele Unite cumpără „apă grea” iraniană pentru reactoarele sale nucleare prin intermediari, în ciuda sancțiunilor, a declarat sâmbătă ministrul iranian de externe.
Vorbind la un eveniment desfășurat la Teheran, șeful diplomației iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că e momentul să facă publice informațiile puse la dispoziție de oficialii agenției nucleare a Iranului.
El a spus că sectoarele cele mai sancționate ale Iranului - domeniul rachetelor și cel nuclear - sunt și cele mai avansate, subliniind că SUA cumpără apă grea iraniană prin intermediari.
Amir-Abdollahian a spus că un oficial european i-a spus odată că, după testare, au descoperit că apa grea din Iran este „de cea mai înaltă calitate” din lume.
Iranul spune că vinde apă grea pentru a îmbunătăți cercetarea medicală
Apa grea, o formă de apă care conține hidrogen greu, este descrisă ca fiind, după uraniu, al doilea cel mai căutat material utilizat în domeniul nuclear. Apa grea pură nu este radioactivă
În septembrie, Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt și șeful adjunct al agenției nucleare a Iranului, declara că apa grea produsă în Iran „ocupă primul loc în lume în ceea ce privește calitatea”, adăugând că țările europene și-au exprimat interesul pentru aceasta.
El a spus că Iranul vinde 1 litru de apă dură cu 1.000 de dolari, ceea ce este esențial în diagnosticarea și tratamentul bolilor critice precum cancerul.
În august, șeful agenției nucleare a Iranului, Mohammad Eslami, a declarat că apa grea de la centrala nucleară Khandab din centrul Iranului se confruntă cu o cerere deosebit de mare, adăugând că se fac investiții mari în derivatele de apă grea.
Behrouz Kamalvandi declara încă din aprilie că Washingtonul a manifestat „din nou” interes pentru a cumpăra apă grea din Iran, din cauza „calității sale”. „Ar trebui să știm că apa grea produsă în Iran este printre cele mai bune din lume și chiar și americanii au încercat la un moment dat să o cumpere după ce i-au analizat proprietățile”, a spus el atunci.
Impasul discuțiilor de lungă durată pentru a reînvia pactul nuclear din 2015, care a permis Iranului să rețină până la 130 de tone de apă grea, a intensificat tensiunile dintre Teheran și Washington.
În aprilie 2016, după ce s-a încheiat un acord cheie, oficialii americani urmau să cumpere 32 de tone de apă grea din Iran în valoare de 8,6 milioane de dolari, o mișcare criticată de republicani. Aceasta a fost urmată în curând de un proiect de lege în Camera Reprezentanților SUA care bloca achiziționarea de apă grea din Iran.
În noiembrie 2019, organul de pază nuclear al ONU a declarat că stocul Iranului de apă grea pentru reactoare a depășit limita stabilită în cadrul unui acord din 2015 cu puterile mondiale, ajungând la 131,5 tone. Reactorul nuclear cu apă grea Arak, cunoscut și sub denumirea de Arak sau IR-40, situat în nord-estul Iranului, este principala instalație a Iranului pentru producția de derivați de apă grea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News