Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

ONU: Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încălcat acordul de încetare a focului
26 mai, 15:00
Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud au încălcat acordul de încetare a focului la graniţa comună în cursul incidentului survenit la 3 mai, când a avut loc un schimb de focuri între militari din cele două ţări, a anunţat marţi Comandamentul trupelor ONU (UNC), condus de SUA, transmit Reuters şi Yonhap.

O echipă specială multinaţională de anchetă a UNC a conchis că militari din amândouă ţările au încălcat armistiţiul care datează de la sfârşitul războiului din Coreea dintre 1950 şi 1953, încheiat fără un acord de pace. UNC, condus de un general american, supervizează activităţile din Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, aflate încă tehnic în război.

Potrivit UNC, soldaţi de la un post nord-coreean din DMZ au încălcat armistiţiul prin lansarea a patru tiruri cu muniţie de 14,5 mm asupra unui post al UNC din partea sudică a Liniei de demarcaţie militară (MDL) care divizează DMZ, transmite Agerpres.

Oficiali sud-coreeni şi americani au apreciat că a fost vorba de un accident, dar UNC a afirmat că "ancheta nu a putut stabili exact dacă cele patru tiruri au fost lansate intenţionat sau din greşeală".

Oficiali militari nord-coreeni nu au furnizat un răspuns oficial la întrebările adresate de anchetatori legate de incident, menţionează comunicatul UNC. Phenianul nu a comentat public incidentul. Armistiţiul a fost încălcat şi de soldaţi sud-coreeni, care au lansat două tiruri în direcţia Coreei de Nord, o jumătate de oră mai târziu, a conchis UNC.

Ministerul sud-coreean al Apărării a comunicat că regretă cele constatate de UNC şi că rolul Coreei de Nord nu a fost anchetat în profunzime. Armata sud-coreeană a urmat procedura corectă în ce priveşte răspunsul la tiruri, a asigurat un comunicat al ministerului. 

Citește și: Schimburi de focuri de la frontiera intercoreeană

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata SUA va disloca aproximativ 60 de elicoptere în Germania, Polonia și Letonia
Şapte nave iraniene au luat foc în portul Bushehr (Foto/ Video)
Fostul jurnalist Ivan Safronov, acuzat de ruşi că a furnizat secrete militare către Republica Cehă
În sudul Federației Ruse, a început efectuarea unui exercițiu tactic, cu participarea complexelor de rachete Iskander-M
Rusia anunţă în ce condiţii va instala rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în apropierea graniţelor UE
Trageri de luptă în cadrul artileriei de coastă ucrainene: Exercițiu de respingere a unei grupări navale și a uneia de desant aerian
US Army ia în calcul producerea de armament sovietic pentru a își ajuta aliații
Turcia declară sprijin necondiționat Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro