Operațiile israeliene împotriva Hamas reprezintă primul conflict din lume bazat pe inteligența artificială
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au folosit inteligența artificială și supercomputere pe timpul ultimului conflict cu Hamas, în Fâșia Gaza. Întrucât s-a bazat puternic pe rezultatele învățării automate (machine learning), armata israeliană a numit Operația Gardianul Zidurilor primul război al inteligenței artificiale.
”Pentru prima dată, inteligența artificială a fost o componentă cheie și un multiplicator de putere în lupta cu inamicul”, a declarat un reprezentant oficial al IDF. ”A fost o primă campanie de acest tip pentru IDF. Am implementat noi metode de operare și am folosit dezvoltări tehnologice care au fost un multiplicator de forță pentru întreaga IDF. ”
În 11 zile de luptă în Fâșia Gaza, au fost executate lovituri intense împotriva țintelor Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), fiind vizată infrastructura cheie și personalul aparținând celor două grupuri, a informat armata israeliană.
În anii anteriori luptei, IDF a înființat o platformă tehnologică avansată de inteligență artificială, care a centralizat toate datele despre grupările teroriste din Fâșia Gaza și a permis analiza și extragerea informațiilor relevante.
Specialiștii din Unitatea 8200, o unitate de elită a Corpului de informații, au elaborat algoritmi și coduri care au condus la realizarea unor softuri performate, precum “Alchemist”, “Gospel” și “Depth of Wisdom”, utilizate cu succes în timpul luptelor.
Colectând date din sursele de semnal (SIGINT), video (VISINT), umane (HUMINT), geografice (GEOINT) și multe altele, IDF au obținut “munți de date brute” care au trebuit prelucrate pentru a extrage informațiile cheie necesare executării cu precizie a loviturilor.
”Gospel” a folosit inteligența artificială pentru a orienta activitatea de culegere a informațiilor și a genera recomandări trupelor de cercetare a din cadrul Serviciului de Informații Militare. Acestea, la rândul lor, le-a folosit pentru a produce ținte cu valoare ridicată pe care le-au transmis Forțelor Aeriene israeliene pentru executarea precisă a loviturilor.
"Pentru prima dată, a fost creat un centru multidisciplinar care produce sute de ținte relevante pentru evoluțiile luptei, permițând forțelor să continue lupta atâta timp cât este nevoie cu tot mai multe ținte noi", a declarat reprezentantul forțelor israeliene.
Cercetarea inamicului
În timp ce în ultimii doi ani IDF a adunat mii de ținte din zona de coastă dens populată, alte sute au fost obținute în timp real, inclusiv cele reprezentând lansatoare de rachete care vizau Tel Aviv-ul și Ierusalimul.
Sateliții Unității 9900, care au adunat date GEOINT de-a lungul anilor, au putut detecta automat schimbările din teren, astfel încât, în timpul operațiilor, armata a fost capabilă să detecteze pozițiile de lansare a rachetelor și să le lovească cu precizie. “Spre exemplu, trupele Unității 9900 care analizau imagini obtinute prin satelit au reușit să detecteze 14 lansatoare de rachete situate lângă o școală”, precizează reprezentantul IDF.
Tot pe baza extragerii și analizei informațiilor, IDF a reușit eliminarea a peste 150 de agenți ai PIJ și Hamas, mulți dintre aceștia comandanți superiori și specialiști greu de neînlocuit, în special cei care au condus cercetarea și dezvoltarea proiectelor de rachete.
Lovitura împotriva lui Hamas Bassem Issa, a fost efectuată fără victime civile, în pofida faptului că se afla într-un tunel sub o clădire înaltă înconjurată de șase școli și o clinică medicală. Issa, comandant de brigadă pentru orașul Gaza, este considerat cea mai înaltă personalitate militară din Hamas care a fost eliminată de Israel de la Operația Protective Edge în 2014.
Rețeaua de tuneluri subterane ”Metro” a Hamas a fost, de asemenea, puternic deteriorată pe parcursul mai multor nopți de atacuri aeriene. Surse militare au declarat că au reușit să cartografieze rețeaua, formată din sute de kilometri sub zone rezidențiale, într-o măsură în care știau aproape totul despre ea.
Cartografierea rețelei subterane a Hamas a fost realizată printr-un proces masiv de colectare a informațiilor, care a fost ajutat de evoluțiile tehnologice și de utilizarea Big Data pentru a corobora toate informațiile. IDF au reușit să aibă o imagine completă asupra rețelei, atât de deasupra, cât și din subsol, cu detalii cum ar fi adâncimea tunelurilor, grosimea acestora și natura rutelor, iar pe baza acestora a elaborat un plan de atac folosit cu succes.
IDF recunoaște că nu a distrus întreaga rețea, însă consideră că a lovit părți esențiale ale acesteia, care o fac aproape imposibil de reutilizat, iar cel mai important este că prin demonstrarea capacității de a cartografia și ataca rețeaua a eliminat una dintre componentele centrale ale strategiei de luptă a Hamas.
Folosind datele culese și analizate prin AI, Forțele Aeriene israeliene au putut folosi exact munițiile corespunzătoare țintei vizate, fie că a fost vorba de un apartament, un tunel sau o clădire.
Softul ”Alchemist”
IDF au folosit, de asemenea, softul „Alchemist” dezvoltat de Unitatea 8200, bazat pe AI și învățarea automată, pentru a alerta trupele din teren asupra posibilelor atacuri ale Hamasului sau PIJ. Sistemul dinamic cu actualizare în timp real a fost utilizat de fiecare comandant de unitate prin simpla folosire a unei tablete.
Militarii israelieni au declarat că inclusiv atacul care a dus la decesul singurului militar israelian (Sgt. Omer Tabib) făcuse obiectul unei avertizări oportune, în prezent fiind deschisă o anchetă pe acest subiect.
În același timp, militarii israelieni consideră că utilizarea AI a determinat reducerea semnificativă a duratei conflictului. IDF au declarat că s-au bazat foarte mult pe informații pentru a efectua lovituri precise, în încercarea de a reduce la minimum victimele civile și că unele dintre aceste victime au fost cauzate de rachetele Hamas care au căzut prea repede, sau de dărâmarea unor case după un atac aerian asupra rețelei de tuneluri.
Ministerul Sănătății, administrat de Hamas, în Gaza a declarat că cel puțin 243 de palestinieni au fost uciși în timpul luptelor, inclusiv 66 de copii și adolescenți, iar 1.910 persoane au fost rănite.
Într-un interviu acordat pentru Canal 12, șeful Agenției pentru refugiați palestinieni a ONU, Matthias Schmale, a declarat că, deși ”efectele și impactul loviturilor s-au simțit puternic”, a avut ”impresia că există o imensă sofisticare în felul în care a lovit armata israeliană”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News