Pe fondul temerilor privind o potențială invazie rusă, SUA iau în calcul să trimită Ucrainei rachete Stinger și elicoptere Mi-17
Administrația Biden examinează posibilitatea de a trimite consilieri militari și echipamente suplimentare, inclusiv armament, în Ucraina. Demersul Washingtonului este direct legat de faptul că Rusia își formează grupări de forțe în apropierea graniței.
Un soldat american pregătit să lanseze o rachetă Stinger dintr-un sistem Avenger. Sursă foto: U.S. Air Force
În acest context, oficialii americani au început să-și pregătească aliații pentru posibilitatea unei invazii ruse în Ucraina. Informațiile pe aceste subiecte au fost furnizate postului CNN, de multiple surse familiarizate cu procesul decizional.
Discuțiile despre pachetul de ajutor cu arme letale au început, deoarece Ucraina a avertizat public că o invazie ar putea avea loc în primele luni din 2022. La sfârșitul săptămânii trecute, Kiril Budanov - șeful Direcții de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că în ianuarie-februarie, este foarte probabil ca Rusia să lanseze o invazie asupra Ucrainei.
Pachetul de ajutor ar putea include rachete antitanc Javelin, precum și aruncătoare de bombe, potrivit surselor CNN. Mai sunt luate în calcul rachete antiaeriene Stinger, iar Departamentul american al Apărării (DoD) a făcut presiuni pentru ca unele echipamente, care ar fi trebuit să ajungă în Afganistan, printre care elicopterele Mi-17, să fie trimise Ucrainei.
SUA au cumpărat elicoptere rusești Mi-17 pentru a le oferi afganilor, dar acum Pentagonul cântărește ce să facă cu ele după retragerea SUA din august.
Dar, în rândul administrației americane există și îngrijorare pentru faptul că, trimiterea de rachete Stinger și elicoptere, ar putea fi văzută de Rusia ca o escaladare majoră. De asemenea, deși s-au făcut pregătirile pentru trimiterea de consilieri militari în regiune, nu este clar dacă vreunul va intra în Ucraina, au precizat sursele CNN.
Colonelul în retragere, Cedric Leighton, fost adjunct al directorului NSA (Agenția Națională de Securitate) a declarat pentru CNN, că rachetele antitanc Javelin „sunt destul de eficiente împotriva tancurilor T-80, pe care rușii le folosesc de fapt în aceste eforturi împotriva Ucrainei chiar acum”. Dar, el a menționat că orice asistență suplimentară acordată Ucrainei riscă, fără îndoială, „să crească și mai mult tensiunile” cu Moscova.
Discuții privind noi sancțiuni la adresa Rusiei
Între timp, oficialii americani au purtat discuții cu aliații europeni cu privire la elaborarea unui nou pachet de sancțiuni, care ar intra în vigoare dacă Rusia ar invada Ucraina, au spus sursele. De asemenea, parlamentarii de la Washington intenționează să includă în Legea de autorizare a apărării naționale (NDAA - National Defense Authorization Act) pentru 2022, prevederi privind aceste sancțiuni.
Într-un amendament propus de președintele Comitetului pentru Relații Externe din Senat, Bob Menendez, se precizează că „ar trebui impuse noi sancțiuni substanțiale” de către președintele Joe Biden împotriva înalților oficiali ai Kremlinului, inclusiv la adresa președintelui Vladimir Putin, în cazul unei escaladări militare ruse. De asemenea, amendamentul solicită sancțiuni legate de gazoductul rusesc Nord Stream 2, Ucraina făcând presiuni în acest scop, potrivit CNN.
Consultări între SUA, aliați, parteneri și Ucraina
Întrebat despre activitatea militară rusă, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, luni, reporterilor că administrația este îngrijorată și „a avut interacțiuni extinse cu aliații și partenerii europeni în ultimele săptămâni, inclusiv cu Ucraina”. Ea a adăugat că SUA „au purtat discuții și cu oficiali ruși despre Ucraina și relațiile dintre SUA și Rusia în general”. Președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a vorbit luni la telefon cu comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul-locotenent Valeri Zalujnîi.
Discuțiile reflectă o îngrijorare mare a administrației Biden și Congresului american privind posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina, un aliat strategic al SUA, pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu. Iar acum, oficialii americani sunt hotărâți să nu fie luați prin surprindere de o operație militară rusă, așa cum a fost administrația Obama în 2014, când Rusia a invadat Crimeea și a stimulat insurgența în estul Ucrainei, potrivit CNN.
„Preocuparea noastră este că Rusia ar putea face o greșeală gravă de a încerca să refacă ceea ce a întreprins în 2014, când a adunat forțe de-a lungul graniței, a trecut pe teritoriul suveran al Ucrainei, pretinzând în mod fals că a fost provocată”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, săptămâna trecută.
Serviciul de informații externe al Rusiei (SVR), a respins acuzațiile SUA cu privire la o potențială invazie, considerându-le „absolut false”, într-o declarație de luni.
„Departamentul de Stat al SUA, pe canale diplomatice, aduce aliaților și partenerilor săi informații absolut false despre concentrarea forțelor pe teritoriul țării noastre pentru o invazie militară a Ucrainei”, a precizat Serghei Ivanov, șeful biroului de presă al SVR.
Americanii, totuși, nu sunt siguri de planurile de invazie ale Rusiei
Cu toate acestea, oficialii spun că planul final al Rusiei rămâne neclar. „Nu există nicio dovadă clară (”no smoking gun”) sau un indicator decisiv al intențiilor lui Putin”, a spus un oficial al apărării. Și este posibil ca manevrele [n.r. - de trupe] să fie, mai degrabă, un efort de a crește confuzia sau de a constrânge Occidentul să facă concesii, decât un precursor al unei invazii.
Dar, SUA avertizează în continuare asupra posibilității celui nefavorabil scenariu, potrivit căruia Moscova să încerce schimbarea regimului la Kiev, stimulată în mare parte de hotărârea lui Putin de a împiedica Ucraina să se apropie de Occident și să adere la NATO.
„Nu se atinge acest obiectiv [n.r. - împiedicarea aderării Ucrainei la NATO] prin luarea unei părți din regiunea Donețk”, a spus o persoană din zona informațiilor, potrivit CNN. "Trebuie să fie ceva mai mare decât atât. Dacă acesta este obiectivul [lui Putin], atunci nu va fi atins, făcând ceva mic."
Planul Rusiei ar fi, de fapt, mai amplu
Oficialii americani au împărtășit, de asemenea, cu înalți oficiali ucraineni dovezi că Rusia, prin FSB (Serviciul Federal de Securitate) rus - succesorul KGB, este angajată în activități destabilizatoare în interiorul Ucrainei, pentru a stimula dizidența împotriva administrației președintelui Volodimir Zelenski. Ei au remarcat, de asemenea, prezența forțelor speciale Spetsnaz și a agenților de informații GRU (Direcția de Informații a Ministerului rus al Apărării) și SVR în apropierea granițelor Ucrainei.
Totodată, potrivit estimărilor oficialilor militari ucraineni, Rusia ar putea folosi zecile de grupuri tactice de nivel batalion, care staționează în prezent la frontierele Ucrainei, pentru a lansa un atac din mai multe direcții, inclusiv din Crimeea anexată, potrivit șefului GUR ucrainean, Kirill Budanov, în interviul acordat, pe 21 noiembrie, publicației americane Military Times.
CITEȘTE ȘI: Șeful spionajului militar ucrainean: Militarii ucraineni au tras cu rachete Javelin asupra forțelor susținute de Rusia
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News