Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pentagonul se angajează să ''înveţe lecţii'' din războiul din Afganistan. Generalul Mark Milley: Am simţit ''durere şi furie''
Liderii Pentagonului s-au angajat miercuri să ''înveţe lecţii'' din războiul din Afganistan, recunoscând că au simţit ''durere şi furie'' după ce au lăsat ţara în mâinile talibanilor, inamicii lor de 20 de ani, relatează AFP.

''Nicio operaţiune nu este niciodată perfectă'', a recunoscut ministrul Apărării Lloyd Austin, vorbind public pentru prima dată de la încheierea evacuării haotice a 124.000 de civili din Kabul, în noaptea de luni spre marţi.

''Vrem să învăţăm cât de mult posibil din această experienţă'', a adăugat Lloyd Austin, un fost general care a luptat în Afganistan, după ce a adus un omagiu solemn şi sumbru celor 800.000 de soldaţi americani care s-au succedat din 2001 pe teritoriul afgan într-un război în care şi-au pierdut viaţa 2.461 de militari americani, dintre care 13 în ultimele ore ale retragerii.

Şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, care a luptat de asemenea în Afganistan, a recunoscut că aceste ultime zile au fost ''extrem de dificile din punct de vedere emoţional''.

''Suntem cu toţii împărţiţi între durere, furie, îngrijorare şi tristeţe, pe de o parte, şi mândrie şi rezistenţă, pe de altă parte'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

''Vom învăţa din această experienţă'', a spus el. ''Şi ceea ce ne-a adus aici va fi studiat în anii următori'', a adăugat el. ''Noi, militarii, vom aborda acest lucru cu umilinţă, transparenţă şi sinceritate. Există o mulţime de lecţii tactice, operaţionale şi strategice de învăţat'', a explicat responsabilul militar.

Şeful Pentagonului a admis faptul că sfârşitul unui război început în 2001 pentru îndepărtarea talibanilor de la putere poate fi dificil de acceptat pentru soldaţii care au pierdut fraţi de arme în Afganistan, precum şi pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa.

''Ştiu că aceste ultime zile au fost dificile pentru mulţi dintre noi'', a spus el. ''(...) Am auzit opinii foarte tranşante în ultimele zile. Este foarte important. Aceasta este democraţia'', a menţionat de asemenea şeful Pentagonului.

Războiul a fost lansat la sfârşitul anului 2001, după atacurile din 11 septembrie, care s-au soldat cu 2.977 de morţi într-o singură zi. Atacurile au fost comise de jihadişti din Al-Qaida, cu baza în Afganistan şi protejaţi de talibani.

Dar ceea ce urma să se limiteze la o operaţiune de represalii a evoluat într-o vastă operaţiune de reconstrucţie a ţării pentru a împiedica o revenire a talibanilor la putere, ceea ce s-a întâmplat pe 15 august.

Şeful Pentagonului a anunţat că va vizita săptămâna viitoare regiunea Golfului, unde aliaţii SUA au facilitat evacuarea refugiaţilor afgani.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro