Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Presa turcă: Grecia s-a îmbătat cu vin francez. Puterea lor militară e sub Turcia iar populația e mai mică decât cea a Istanbulului
18 sep, 16:27
Mehmet Barlas, un cunoscut jurnalist și publicist turc, în editorialul pe care l-a publicat recent, vorbește despre tensiunile dintre țara sa și Grecia, trimițând un avertisment ironic Atenei.
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara - Facebook

Mehmet Barlas publică în cotidianul Sabah un scurt editorial intitulat „Până când va mai forța Grecia răbdarea Turciei?”. Barlas spune că „cel mai urmărit eveniment din cursul tumultos al vieții este avertismentul lansat de Turcia” către Grecia. 

Jurnalistul turc amintește că Ankara acuză Atena că încalcă Tratatul de la Lausanne prin militarizarea insulei Chios, pe fondul tensiunilor dintre cele două state membre NATO. Acesta amintește că până în prezent militarizarea insulelor din Egee era considerată de Turcia o încălcare a Acordului de la Paris din 1947 iar referirea Ankarei la Tratatul de la Lausanne denotă faptul că tensiunile au escaladat periculos de mult.

Turcia amintește că Tratatul de la Lausanne din 1923 și Acordurile de pace de la Paris din 1947 impun ca insulele din Marea Egee să rămână demilitarizate.

 

„Greciei i-a turnat Macron vin franțuzesc pe gât”

 

Mehmet Barlas se întreabă în editorialul său dacă grecii „sunt beți” când săvârșesc asemenea acțiuni, făcând referire că președintele Emmanuel Macron „le-a turnat pe gât vin francez”. El precizează că atât economia Greciei, cât și puterea sa militară sunt sub Turcia și continuă ironic: „gândiți-vă că populația Greciei este mai mică decât populația Istanbulului”.

CITEȘTE ȘI: Pe fondul neînţelegerilor cu Turcia, Grecia vrea cât mai repede avioane Rafale

Amintim că Istanbulul de azi, fosta capitală elenă a Imperiului Bizantin - Constantinopol - a fost cucerit de Imperiul Otoman prin sultanul Mehment al II-lea Cuceritorul în urma unui asediu care a debutat la 6 aprilie 1453. Constantinopolul a căzut la 29 mai 1453.

În finalul textului său, publicistul turc se întreabă dacă grecii își pot da seama de realitate și să se salveze de provocările lui Macron, sau o „confruntare pe care nimeni nu și-o dorește ar putea deveni realitate”.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășura o nava de cercetare, escortată de nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale. 

Cu toate că NATO a intervenit pentru medierea conflictului dintre cei doi aliați iar comunitatea internațională a făcut apel la diplomație, situația rămâne una tensionată în contextul în care Ankara nu e dispusă să facă niciun pas înapoi și a anunțat prelungirea misiunii în apele disputate ale Mediteranei de Est până la mijlocul lunii octombrie.

Pe de altă parte, la începutul acestei săptămâni, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a admis că „relaţiile noastre cu Turcia sunt la răscruce şi a venit momentul ca liderii noştri să ia decizii dificile" la summitul lor de pe 24 şi 25 septembrie, făcând referire la sancțiuni împotriva Turciei.

CITEȘTE ȘI: Criza din Mediterana: Erdogan îl acuză pe Macron că este un ''ambiţios incapabil''

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro