Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Problemele Armatei, dezbătute de rezerviști. Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român, plătit la nivelul unui muncitor necalificat
11 iun 2022, 08:24
Pe 9 iunie, la Cercului Militar Național, s-a desfășurat masa rotundă cu tema “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.
Sursă foto: MApN Facebook

La activitatea organizată de Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), în afara pensionarilor militari au fost invitate aproximativ 170 de personalități din zona decidenților politici și militari, precum și reprezentanți ai principalelor trusturi media din România.

Potrivit declarațiilor președintelui LADPM, Gl.bg.(r) Nicolae Gropan, cei mai mulți dintre invitații speciali și-au arătat în mod clar dezinteresul față de o problemă atât de importantă pentru personalul Armatei României și din întregul sistem de apărare a țării, refuzând participarea.   

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, și-a anulat participarea cu doar 24 de ore înainte de începerea evenimentului, fapt care, în aprecierea organizatorilor, a determinat lipsa totală a presei militare. De asemenea, casele de pensii sectoriale ale MApN și MAI nu au avut niciun reprezentant.

Printre cei prezenți s-au numărat: Gl.(r) Cârstea din partea Departamentului Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale; deputatul Nicolae Georgescu, reprezentant personal al președintelui Camerei Deputaților; secretar de stat Eduard Bachide şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul MApN.

Încă de la început, în mesajul transmis prin secretarul de stat Eduard Bachide s-a precizat că starea actuală de securitate garantată a României se datorează în cea mai mare parte eforturilor depuse de personalul militar aflat în prezent în rezervă sau în retragere, oameni care “au făurit istoria recentă a României”. 

“Ne preocupă în permanență ca, direct proporțional cu creșterea anuală a veniturilor din cadrul bugetului de stat, să dezvoltăm cadrul legal care să asigure pe de o parte o corectă stabilire, recalculare și/sau actualizare a pensiilor militare de stat în raport cu evoluția sistemului de salarizare, iar pe de altă parte, echilibrul și echitatea între nivelurile pensiilor militare stabilite conform succesiunii în timp a actelor normative pentru diferite categorii de pensionari. MApN s-a concentrat și se concentrează în direcția adoptării proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat aflat în prezent în analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, cameră decizională, cu amendamente care vizează tocmai eliminarea discriminărilor existente în sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea și, implicit, majorarea cuantumurilor pensiilor militare aflate în plată”, se precizează textual în mesajul ministerului citit de Bachide.

 

Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate

 

1. -imagine fara descriere- (masa-rotunda_52554100.jpg)

Cercul Militar Național, în timpul evenimentului “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.

Gl.lt.(rtr) Neculai Băhnăreanu a prezentat tema cu titlul “Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate”. Acesta a atras atenția privind lipsa activităților destinate pregătirii rezervei de mobilizare, în condițiile actualului război din Ucraina, precum și asupra situației Forțelor pentru Apărare Teritorială.

Evidențiind relevanța Art. 118 al. 1 din Constituția României și prezentând o listă de alte prevederi constituționale, generalul conchide că pensiile militare trebuie să reprezinte recunoștința față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile profesiei militare, fiind astfel necesară trecerea sistemului militar de pensii în sfera de pachetului constituțional specific magistraților.

Col.(r) Edmond Milea a susținut tema “Rezerva Armatei României, între teorie și practică“, subliniind că, după 2010, rezerva armatei a mai existat doar pe hârtie, în principal pentru că factorul politic percepe apărarea țării mai mult ca pe o problemă a NATO, minimalizând rolul Armatei României și al poporului român, primii care în realitate vor interveni atunci când va fi cazul.

 

Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român plătit precum un muncitor necalificat. Șeful SMAp - corespunzător funcției civile de balerin

 

Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN a prezentat tema “Militarul roman între drepturi, îndatoriri, privațiuni, interdicții și limitări; involuția drepturilor începând cu anul 1990 și până azi”, printre aspectele prezentate atrăgând atenția asupra incorectitudinii grilei de salarizare pentru militari, care pleacă de la coeficientul 1 deținut de soldatul profesionist, echivalent muncitorului necalificat și se termină cu coeficientul 4,35 atribuit șefului Statului Major al Apărării, corespunzător funcției civile de balerin.

Acesta a adresat parlamentarilor rugămintea de a “scoate de la naftalină” proiectele de lege Plx 310 (care vizează OUG 59/2017, așa-zisa “ordonanță înghețată”)  și Plx. 199/2020 (pentru modificarea L 223//2015), documente a căror validare este deliberat tergiversată de mai mulți ani.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a susținut tema “Polițistul român de penitenciare, între drepturi și privațiuni”, în cadrul căreia a evidențiat, printre altele, situația în care sunt puși polițiștii de penitenciare, care, prin natura atribuțiilor, respectă problemele și drepturile infractorilor, în timp ce clasa politică le ignoră pe cele ale polițiștilor.

Perceperea în mod eronat a pensiilor polițiștilor de penitenciare la nivelul celor ale magistraților sau parlamentarilor aduce grave prejudicii polițiștilor și împiedică sindicatele să obțină drepturile cuvenite acestei categorii socio-profesionale, inclusiv pentru menținerea drepturilor existente, a declarat liderul FSANP.

“Dacă un deținut stă în penitenciar aproximativ 3 ani și 6 luni, un polițist de penitenciare muncește în aceleași condiții în care sunt deținuți infractorii aproximativ 23 de ani. Comparația mă face să cred că cei care fac pușcărie sunt colegii mei, nu infractorii”, a precizat Dorobanțu, adăugând că situația mizerabilă din penitenciare este întreținută de clasa politică în mod deliberat, pentru a se putea folosi la nevoie de legile amnistiei și grațierii.

În cadrul discuțiilor libere, Col.(r) Tudor Marian, președinte al ROMIL și președinte al Forumului constituit la nivelul conducerilor asociațiilor militare a subliniat faptul că, din cele peste 100  de structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă existente la nivelul MApN, 14 sunt recunoscute ca organizații de utilitate publică (beneficiază de unele drepturi de la stat, inclusiv spațiu gratuit în cercurile militare), iar odată cu obținerea acestui statut devin mai puțin asertive în relația cu clasa politică și mai puțin participative la acțiunile militare comune.

“Din 2015 se desfășoară o campanie împotriva militarului român ca instituție”, a mai declarat colonelul Tudor, precizând că un rol important îl joacă “presa aservită”. De asemenea, șeful ROMIL atrage atenția asupra acțiunilor unor structuri interne ale MApN, precum Direcția generală financiar-contabilă, care se opun rezolvării problemelor militarilor în rezervă și retragere fiind mai degrabă preocupate de dezbinarea acestora. “Am senzația că, la nivelul MApN în special, este constituit un grup care acționează împotriva noastră”, a declarat acesta precizând că deține argumente în acest sens, 

 

Militarii români nu cer pomană

 

Col. Monac Constantin a punctat că militarii “nu cer pomană”, ci redarea drepturilor deținute anterior, pe care clasa politică le-a tăiat în mod abuziv din 2016 prin ordonanțe de urgență, drepturi de care beneficiază militarii din toate armatele. Situația a făcut ca, în realitate, peste 50% dintre pensionarii militari să se situeze sub valoarea coșului zilnic minim pentru un trai decent stabilit de guvern.

Gl.(r) Guzu, trecut în rezervă în 2004 din poziția de comandant al Diviziei 1 Aeriene a declarat că se manifestă “rea voință și chiar ură” față de pensionarii militari. Acesta a anunțat că, în toamnă, va intra în greva foamei în fața Palatului Cotroceni.

Deputatul Daniel Florea, vicepreședinte al comisiei juridice din Camera Deputaților a declarat că Plx. 199/2020 nu a ajuns la această comisie, deși a trecut de comisiile de muncă și apărare. Acesta a precizat că, fiind fiu de general, cunoaște foarte bine cât de fals este pusă problema pensiilor militare, tatăl său având pensia “mai mică decât toți foștii lui șoferi”.

Deputatul a lansat invitația ca reprezentanți ai pensionarilor militari să fie prezenți la lucrările comisiei juridice atunci când se va discuta proiectul de lege, avertizând că lucrurile nu stau în puterea unui singur om și că sunt politicieni care nu vor să sprijine militarii deși au ajuns în funcții cu susținerea acestora.

Activitatea a continuat cu interpelări în aceeași notă, care au întărit convingerea participanților că veniturile și drepturile pensionarilor militari sunt percepute greșit la nivelul clasei politice și prezentate într-o notă deformată societății civile, iar uneori, în mod deliberat sunt folosite în scop electoral. De asemenea, se consideră că această perspectivă exclusiv politică asupra realității afectează în mod profund rezerva de apărare a țării, iar România trebuie să se bazeze în primul rând pe forțele proprii în caz de necesitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
UE a lansat cea mai mare misiune de instruire militară din istoria sa: Mii de soldați ucraineni vor fi pregătiți în Polonia și Germania
Șeful diplomației ruse are interzis la ministeriala OSCE. Polonia l-a declarat pe Lavrov persona non grata și atrage furia Moscovei
Surse ucrainene au semnalat posibila prezență pe front a blindatelor TAB-71M, produse în România
Rusia nu taie comunicarea cu Statele Unite. ”Aceasta ar fi o decizie greşită”
Articolul 5. Cazul ”Polonia”, test de maturitate pentru Alianță. ”Informația a circulat în 90 de minute”
Criza de personal: F. Rusă, obligată să transfere în Luhansk rămășițele celor mai bune trupe / Recrutarea și mobilizarea mascată merg înainte
Ce rachete poate intercepta scutul de la Deveselu? Hari Bucur-Marcu dă exemplul Iron Dome: Nu e o vulnerabilitate dacă o rachetă mai trece
Vehicule blindate și sisteme de rachete cu lansare multiplă vor fi produse în comun de 6 state NATO și Ucraina
Kim Jong Un continuă amenințările: Vom răspunde forţelor ostile cu arme nucleare
Portavionul american USS Gerald Ford, cea mai mare navă de luptă din lume - demonstrație de forță în Europa alături de portavionul USS George Bush
Comisia Europeană: Pensiile militare sunt pensii speciale / Ciucă: Sunt pensii de serviciu, pe bază de contributivitate
China nu este capabilă să invadeze Taiwanul în viitorul apropiat. ”S-ar termina cu o dezamăgire strategică pentru armata chineză”
O reuniune a summit-ului Visegrad 4, anulată din cauza boicotului ceh împotriva Ungariei. Polonia pregătea o măsură similară
Elveția va cumpăra din Statele Unite rachete suplimentare pentru cele 5 sistemele PATRIOT achiziționate anul trecut
Adio veste antiglonț din carton. Rusia își face reclamă și spune cum va echipa soldații cu costume tip ”Iron Man”
Japonia investește în soluții împotriva rachetelor hipersonice. Japonia va desfășura, după SUA, o a doua cea mai puternică rețea de sateliți
Japonia confirmă: Racheta balistică lansată de Coreea de Nord avea o rază suficientă pentru a ajunge în SUA
Un Atlas al britanicilor a transportat un HIMARS românesc la Kogălniceanu. Capacitatea de a desfășura rapid armament în caz de conflict, testată
Verdict în cazul MH17: Avionul de linie, doborât de un sistem BUK al Rusiei. Doi ruși și un ucrainean, condamnați în lipsă la închisoare pe viață
UE a lansat oficial EUMAM, misiunea de pregătire a Forțelor Armate ucrainene: Vor fi pregătiți 15.000 de militari
”Neutralitatea nu te apără de rachete”. Chișinăul, discuții cu România şi Ucraina pentru protejarea spaţiul aerian al R. Moldova (Igor Grosu)
Iranul acuză serviciile occidentale și Israelul că încearcă să declanșeze un război civil. Proteste masive și cel puțin 10 morți în atacuri nerevendicate
Rusia câștigă teren, în Mali. Germania anunță și ea că își va retrage contingentul din această țară
Suedia îndeplinește condiția Turciei și aprobă un amendament constituțional pentru combaterea terorismului
Ministeriala NATO de la Bucureşti. R. Moldova, invitată la reuniunea din 29-30 noiembrie
Sisteme anti-aeriene, artilerie, muniție. Șeful Pentagonului a detaliat rezultatele ”formatului Ramstein” pentru Ucraina
Andrzej Duda: Accesul Ucrainei la locul prăbuşirii rachetei necesită aprobarea Poloniei şi a SUA
Franța va fi pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia abia în...2030 - Strategia de Apărare a Franței
SG NATO: Explozia, cauzată de o rachetă a Ucrainei, dar responsabilitatea principală este a Rusiei
Declaraţia finală a G20 critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei, în ciuda opoziției Moscovei față de textul final

Ştiri Recomandate

Stoltenberg: Războiul din Ucraina probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul acestora depinde de situaţia de pe câmpul de luptă
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Jens Stoltenberg, Mircea Geoană și alți lideri lideri importanți ai NATO, în România
România cere un plan în caz de atac și solicită mai multe echipamente militare NATO în regiune. Cheltuielile destinate apărării, majorate de la 2% din PIB în prezent la 2,5% din PIB
Cele trei obiective mai mult decât îndrăznețe - „Viziunea 2053”. Erdogan promite că Turcia va fi unul din liderii mondiali ai industriei de apărare
Avioane F-16 românești au însoțit aeronavaTAROM care a asigurat transportul delegației NATO în România
Ambasadorul Austriei: Dimensiunea strategică a regiunii Mării Negre, tot mai ferm recunoscută de statele europene
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Ambasadoarea americană la NATO: SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept stat terorist
Sistemele antiaeriene IRIS-T interceptează cu succes rachetele ruseşti. Industria germana de apărare trebuie să menţină un ritm constant al livrărilor de rachete interceptoare către Ucraina
Premierul Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Ungaria trimite în Ucraina un ambasador cu studii la Moscova și specializat pe problematica minorităților naționale
Rusia îşi întărește apărarea aeriană în regiunea Luhansk cu sisteme de rachete sol-aer Buk-M3
UPDATE - Țările NATO vor anunța, probabil, la București un nou ajutor pentru Ucraina. Ministeriala NATO 2022
Forţele Armate Ucrainene au prezentat în premieră imagini din timpul utilizării lansatorului multiplu de rachete MARS II
Scenariu cu repetiție: Colaboratorii rușilor sunt retrași din Nova Kahovska / F. Rusă va trimite în Ucraina trupele antrenate pe teritoriul Belarusului
Rusia susține că dezvoltă o platformă de transport deasupra reliefului, pentru deplasarea trupelor și armelor direct pe front
Acestea sunt armele care pot asigura victorii pentru Ucraina? SUA ar putea trimite sisteme GLSDB, capabile să lovească ținte la 150 de km
Inovație ucraineană: Pentru a putea bombarda Insula Șerpilor, ucrainenii au montat tunurile franceze Caesar pe șlepuri și au lovit direct de pe mare
Aurescu: Toți ochii vor fi ațintiți spre România. Alegerea Bucureștiului ca loc al ministerialei NATO - multiple semnificații
Primele reacții ale Moscovei, după momentele jenante de la summitul OTSC: ”Întotdeauna au existat încercări”
Rishi Sunak va spune că Marea Britanie va spori ajutorul acordat Ucrainei pentru întărirea apărării aeriene
Patriot a trecut un test esențial. Racheta PAC-3 MSE a fost decuplată de radarul de bază, fiind ghidată cu ajutorul altui sistem radar
Care mai e starea navei Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei? 7 ani de reparații pentru maximum 10 ani în serviciul de luptă
Ucraina cere rachete ATACMS care pot lovi la 300 km, dar rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS pot fi mai importante
O zi în Ucraina echivalează cu o lună în Afganistan. Ucrainenii lansează atât de multe obuze încât duc producția occidentală în prag de criză
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni. Convorbiri tete-a-tete cu președintele Iohannis
Alexandru Micula, ambasadorul român de la Kiev: România se va implica în reconstrucția Ucrainei, prin proiecte UE și naționale
Kim Jong-un vrea să depășească SUA, Rusia și China. „Coreea de Nord - cea mai puternică forță nucleară din lume”
Macron, într-o vizită rară în SUA. Președintele francez și Joe Biden vor avea pe agendă „dosarul China”