Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Problemele Armatei, dezbătute de rezerviști. Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român, plătit la nivelul unui muncitor necalificat
News
Data publicării:
Pe 9 iunie, la Cercului Militar Național, s-a desfășurat masa rotundă cu tema “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

La activitatea organizată de Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), în afara pensionarilor militari au fost invitate aproximativ 170 de personalități din zona decidenților politici și militari, precum și reprezentanți ai principalelor trusturi media din România.

Potrivit declarațiilor președintelui LADPM, Gl.bg.(r) Nicolae Gropan, cei mai mulți dintre invitații speciali și-au arătat în mod clar dezinteresul față de o problemă atât de importantă pentru personalul Armatei României și din întregul sistem de apărare a țării, refuzând participarea.   

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, și-a anulat participarea cu doar 24 de ore înainte de începerea evenimentului, fapt care, în aprecierea organizatorilor, a determinat lipsa totală a presei militare. De asemenea, casele de pensii sectoriale ale MApN și MAI nu au avut niciun reprezentant.

Printre cei prezenți s-au numărat: Gl.(r) Cârstea din partea Departamentului Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale; deputatul Nicolae Georgescu, reprezentant personal al președintelui Camerei Deputaților; secretar de stat Eduard Bachide şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul MApN.

Încă de la început, în mesajul transmis prin secretarul de stat Eduard Bachide s-a precizat că starea actuală de securitate garantată a României se datorează în cea mai mare parte eforturilor depuse de personalul militar aflat în prezent în rezervă sau în retragere, oameni care “au făurit istoria recentă a României”. 

“Ne preocupă în permanență ca, direct proporțional cu creșterea anuală a veniturilor din cadrul bugetului de stat, să dezvoltăm cadrul legal care să asigure pe de o parte o corectă stabilire, recalculare și/sau actualizare a pensiilor militare de stat în raport cu evoluția sistemului de salarizare, iar pe de altă parte, echilibrul și echitatea între nivelurile pensiilor militare stabilite conform succesiunii în timp a actelor normative pentru diferite categorii de pensionari. MApN s-a concentrat și se concentrează în direcția adoptării proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat aflat în prezent în analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, cameră decizională, cu amendamente care vizează tocmai eliminarea discriminărilor existente în sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea și, implicit, majorarea cuantumurilor pensiilor militare aflate în plată”, se precizează textual în mesajul ministerului citit de Bachide.

 

Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate

 

1. -imagine fara descriere- (masa-rotunda_52554100.jpg)

Cercul Militar Național, în timpul evenimentului “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.

Gl.lt.(rtr) Neculai Băhnăreanu a prezentat tema cu titlul “Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate”. Acesta a atras atenția privind lipsa activităților destinate pregătirii rezervei de mobilizare, în condițiile actualului război din Ucraina, precum și asupra situației Forțelor pentru Apărare Teritorială.

Evidențiind relevanța Art. 118 al. 1 din Constituția României și prezentând o listă de alte prevederi constituționale, generalul conchide că pensiile militare trebuie să reprezinte recunoștința față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile profesiei militare, fiind astfel necesară trecerea sistemului militar de pensii în sfera de pachetului constituțional specific magistraților.

Col.(r) Edmond Milea a susținut tema “Rezerva Armatei României, între teorie și practică“, subliniind că, după 2010, rezerva armatei a mai existat doar pe hârtie, în principal pentru că factorul politic percepe apărarea țării mai mult ca pe o problemă a NATO, minimalizând rolul Armatei României și al poporului român, primii care în realitate vor interveni atunci când va fi cazul.

 

Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român plătit precum un muncitor necalificat. Șeful SMAp - corespunzător funcției civile de balerin

 

Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN a prezentat tema “Militarul roman între drepturi, îndatoriri, privațiuni, interdicții și limitări; involuția drepturilor începând cu anul 1990 și până azi”, printre aspectele prezentate atrăgând atenția asupra incorectitudinii grilei de salarizare pentru militari, care pleacă de la coeficientul 1 deținut de soldatul profesionist, echivalent muncitorului necalificat și se termină cu coeficientul 4,35 atribuit șefului Statului Major al Apărării, corespunzător funcției civile de balerin.

Acesta a adresat parlamentarilor rugămintea de a “scoate de la naftalină” proiectele de lege Plx 310 (care vizează OUG 59/2017, așa-zisa “ordonanță înghețată”)  și Plx. 199/2020 (pentru modificarea L 223//2015), documente a căror validare este deliberat tergiversată de mai mulți ani.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a susținut tema “Polițistul român de penitenciare, între drepturi și privațiuni”, în cadrul căreia a evidențiat, printre altele, situația în care sunt puși polițiștii de penitenciare, care, prin natura atribuțiilor, respectă problemele și drepturile infractorilor, în timp ce clasa politică le ignoră pe cele ale polițiștilor.

Perceperea în mod eronat a pensiilor polițiștilor de penitenciare la nivelul celor ale magistraților sau parlamentarilor aduce grave prejudicii polițiștilor și împiedică sindicatele să obțină drepturile cuvenite acestei categorii socio-profesionale, inclusiv pentru menținerea drepturilor existente, a declarat liderul FSANP.

“Dacă un deținut stă în penitenciar aproximativ 3 ani și 6 luni, un polițist de penitenciare muncește în aceleași condiții în care sunt deținuți infractorii aproximativ 23 de ani. Comparația mă face să cred că cei care fac pușcărie sunt colegii mei, nu infractorii”, a precizat Dorobanțu, adăugând că situația mizerabilă din penitenciare este întreținută de clasa politică în mod deliberat, pentru a se putea folosi la nevoie de legile amnistiei și grațierii.

În cadrul discuțiilor libere, Col.(r) Tudor Marian, președinte al ROMIL și președinte al Forumului constituit la nivelul conducerilor asociațiilor militare a subliniat faptul că, din cele peste 100  de structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă existente la nivelul MApN, 14 sunt recunoscute ca organizații de utilitate publică (beneficiază de unele drepturi de la stat, inclusiv spațiu gratuit în cercurile militare), iar odată cu obținerea acestui statut devin mai puțin asertive în relația cu clasa politică și mai puțin participative la acțiunile militare comune.

“Din 2015 se desfășoară o campanie împotriva militarului român ca instituție”, a mai declarat colonelul Tudor, precizând că un rol important îl joacă “presa aservită”. De asemenea, șeful ROMIL atrage atenția asupra acțiunilor unor structuri interne ale MApN, precum Direcția generală financiar-contabilă, care se opun rezolvării problemelor militarilor în rezervă și retragere fiind mai degrabă preocupate de dezbinarea acestora. “Am senzația că, la nivelul MApN în special, este constituit un grup care acționează împotriva noastră”, a declarat acesta precizând că deține argumente în acest sens, 

 

Militarii români nu cer pomană

 

Col. Monac Constantin a punctat că militarii “nu cer pomană”, ci redarea drepturilor deținute anterior, pe care clasa politică le-a tăiat în mod abuziv din 2016 prin ordonanțe de urgență, drepturi de care beneficiază militarii din toate armatele. Situația a făcut ca, în realitate, peste 50% dintre pensionarii militari să se situeze sub valoarea coșului zilnic minim pentru un trai decent stabilit de guvern.

Gl.(r) Guzu, trecut în rezervă în 2004 din poziția de comandant al Diviziei 1 Aeriene a declarat că se manifestă “rea voință și chiar ură” față de pensionarii militari. Acesta a anunțat că, în toamnă, va intra în greva foamei în fața Palatului Cotroceni.

Deputatul Daniel Florea, vicepreședinte al comisiei juridice din Camera Deputaților a declarat că Plx. 199/2020 nu a ajuns la această comisie, deși a trecut de comisiile de muncă și apărare. Acesta a precizat că, fiind fiu de general, cunoaște foarte bine cât de fals este pusă problema pensiilor militare, tatăl său având pensia “mai mică decât toți foștii lui șoferi”.

Deputatul a lansat invitația ca reprezentanți ai pensionarilor militari să fie prezenți la lucrările comisiei juridice atunci când se va discuta proiectul de lege, avertizând că lucrurile nu stau în puterea unui singur om și că sunt politicieni care nu vor să sprijine militarii deși au ajuns în funcții cu susținerea acestora.

Activitatea a continuat cu interpelări în aceeași notă, care au întărit convingerea participanților că veniturile și drepturile pensionarilor militari sunt percepute greșit la nivelul clasei politice și prezentate într-o notă deformată societății civile, iar uneori, în mod deliberat sunt folosite în scop electoral. De asemenea, se consideră că această perspectivă exclusiv politică asupra realității afectează în mod profund rezerva de apărare a țării, iar România trebuie să se bazeze în primul rând pe forțele proprii în caz de necesitate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

În weekend, Forțele ruse au efectuat cel mai lung atac cu ”Shahed-uri” de la începutul războiului
Era izolaționismului Rusiei continuă: Structura care se ocupă de Europa, redenumită ca Departamentul pentru Probleme Europene
Victorie pentru Maia Sandu: Moldova și-a arătat voința și puterea prin votul fiecăruia din noi
Moldova respiră aer european. Maia Sandu, aproape de o victorie istorică pentru președinția Republicii Moldova
Sondajul din Iowa îi dă lui Harris un avantaj surpriză chiar în fieful republicanilor. Cele șapte statele cheie care vor decide alegerile din SUA
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj
Orban acuză UE de conspirație pentru răsturnarea guvernul ungar
Deși ține la ordin toată presa din Federație, Kremlinul acuză Washingtonul de încălcarea libertății presei: ”Jurnaliştii Izvestia au fost interogați 10 ore”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
România, parte a „Triunghiului de la Weimar”? Geoană: Ar fi un echilibru natural alături de Franța, Germania și Polonia
Rusia pregătește o ofensivă majoră în regiunea Kursk. Trupele ruse verifică acum punctele slabe ale apărării ucrainene
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Liderul ucis al Hamas lucra pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Israelul cere o anchetă
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului
Șeful SpaceX, Elon Musk, a negociat în secret cu Putin încă din 2022, scrie WSJ. Produsele SpaceX sunt folosite inclusiv de Armata SUA
Tranziția către energia verde este inevitabilă. Cu cât acționăm rapid, cu atât costurile vor fi mai reduse | Aspen – GMF Bucharest Forum 2024
Invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat Europa pe un teritoriu energetic necunoscut. Christina Verchere, CEO OMV - Petrom: Europa trebuie să facă tranziția energetică

Ştiri Recomandate

Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Șeful Comitetului Militar al NATO cere companiilor de apărare să se pregătească de război. Alianța vrea mai multe linii de producție
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Moldova a salvat fața României: În timp ce în Occident a luat aproape 50%, candidatul TikTok Călin Georgescu a fost votat de 2% dintre moldovenii din Republică
Operațiunea Electorală Specială? Ultranaționalistul pro-rus Călin Georgescu defilează spre turul doi la prezidențiale. Elena Lasconi, pe locul doi
Noul tanc VT-4 s-a defectat în timpul unei demonstrații. China iese la bătaie cu tancul pentru export, dar încă nu e pregătită
Un general al forțelor speciale nord-coreene operează în Rusia. Conduce trupele de elită
Drone necunoscute continuă să survoleze Europa, spionând portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și o baza aeriană americană cu avioane F-15E
Ucraina anunță distrugerea unei staţii radar a sistemului rusesc S-400 în regiunea rusă Kursk: Cel mai probabil au fost utilizate rachete ATACMS
Rușii ar intenţiona să testeze în Ucraina primul tip de dronă cu salt în frecvență, capabilă să opereze în condiții de război electronic
Bloggerii ruși confirmă faptul că Moscova a rechemat de pe frontul din Ucraina un general incompetent
Franța permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP: Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
De neoprit? „Cel mai bun tanc” rusesc T-90 a batut recordul la aruncat turela (Video)
După 18 ani de F-35, SUA vorbesc deschis despre provocările ce trebuie rezolvate la cel mai bun avion din lume: Tunul de 25 mm sau întreținerea
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
Un nou stat din regiunea noastră cumpără Bayraktar TB2. Celebrele drone turcești urmează să intre și în dotarea României
Duma Rusă a aprobat bugetul de stat. Armata înghite aproape jumătate din cheltuielile Rusiei
Moment delicat pentru Ucraina: Nevoită să renunțe la 40% din teritoriile cucerite în regiunea rusă Kursk, Armata Kievului încearcă să oprească ofensiva rusă din Donbas
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
Victorii-record ”la hectar”: Comandanții ruși inventează succese pe front. Minciuna a ieșit la iveală atunci când superiorii au vrut să viziteze teritoriul cucerit
Navă chineză cu căpitan rus. Coincidență sau nu, cargoul ”YI PENG 3” a trecut fix prin zona unde au fost secționate cablurile din Marea Baltică
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
pixel