Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Problemele Armatei, dezbătute de rezerviști. Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român, plătit la nivelul unui muncitor necalificat
News
Data publicării:
Pe 9 iunie, la Cercului Militar Național, s-a desfășurat masa rotundă cu tema “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

La activitatea organizată de Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), în afara pensionarilor militari au fost invitate aproximativ 170 de personalități din zona decidenților politici și militari, precum și reprezentanți ai principalelor trusturi media din România.

Potrivit declarațiilor președintelui LADPM, Gl.bg.(r) Nicolae Gropan, cei mai mulți dintre invitații speciali și-au arătat în mod clar dezinteresul față de o problemă atât de importantă pentru personalul Armatei României și din întregul sistem de apărare a țării, refuzând participarea.   

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, și-a anulat participarea cu doar 24 de ore înainte de începerea evenimentului, fapt care, în aprecierea organizatorilor, a determinat lipsa totală a presei militare. De asemenea, casele de pensii sectoriale ale MApN și MAI nu au avut niciun reprezentant.

Printre cei prezenți s-au numărat: Gl.(r) Cârstea din partea Departamentului Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale; deputatul Nicolae Georgescu, reprezentant personal al președintelui Camerei Deputaților; secretar de stat Eduard Bachide şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul MApN.

Încă de la început, în mesajul transmis prin secretarul de stat Eduard Bachide s-a precizat că starea actuală de securitate garantată a României se datorează în cea mai mare parte eforturilor depuse de personalul militar aflat în prezent în rezervă sau în retragere, oameni care “au făurit istoria recentă a României”. 

“Ne preocupă în permanență ca, direct proporțional cu creșterea anuală a veniturilor din cadrul bugetului de stat, să dezvoltăm cadrul legal care să asigure pe de o parte o corectă stabilire, recalculare și/sau actualizare a pensiilor militare de stat în raport cu evoluția sistemului de salarizare, iar pe de altă parte, echilibrul și echitatea între nivelurile pensiilor militare stabilite conform succesiunii în timp a actelor normative pentru diferite categorii de pensionari. MApN s-a concentrat și se concentrează în direcția adoptării proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat aflat în prezent în analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, cameră decizională, cu amendamente care vizează tocmai eliminarea discriminărilor existente în sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea și, implicit, majorarea cuantumurilor pensiilor militare aflate în plată”, se precizează textual în mesajul ministerului citit de Bachide.

 

Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate

 

1. -imagine fara descriere- (masa-rotunda_52554100.jpg)

Cercul Militar Național, în timpul evenimentului “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.

Gl.lt.(rtr) Neculai Băhnăreanu a prezentat tema cu titlul “Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate”. Acesta a atras atenția privind lipsa activităților destinate pregătirii rezervei de mobilizare, în condițiile actualului război din Ucraina, precum și asupra situației Forțelor pentru Apărare Teritorială.

Evidențiind relevanța Art. 118 al. 1 din Constituția României și prezentând o listă de alte prevederi constituționale, generalul conchide că pensiile militare trebuie să reprezinte recunoștința față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile profesiei militare, fiind astfel necesară trecerea sistemului militar de pensii în sfera de pachetului constituțional specific magistraților.

Col.(r) Edmond Milea a susținut tema “Rezerva Armatei României, între teorie și practică“, subliniind că, după 2010, rezerva armatei a mai existat doar pe hârtie, în principal pentru că factorul politic percepe apărarea țării mai mult ca pe o problemă a NATO, minimalizând rolul Armatei României și al poporului român, primii care în realitate vor interveni atunci când va fi cazul.

 

Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român plătit precum un muncitor necalificat. Șeful SMAp - corespunzător funcției civile de balerin

 

Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN a prezentat tema “Militarul roman între drepturi, îndatoriri, privațiuni, interdicții și limitări; involuția drepturilor începând cu anul 1990 și până azi”, printre aspectele prezentate atrăgând atenția asupra incorectitudinii grilei de salarizare pentru militari, care pleacă de la coeficientul 1 deținut de soldatul profesionist, echivalent muncitorului necalificat și se termină cu coeficientul 4,35 atribuit șefului Statului Major al Apărării, corespunzător funcției civile de balerin.

Acesta a adresat parlamentarilor rugămintea de a “scoate de la naftalină” proiectele de lege Plx 310 (care vizează OUG 59/2017, așa-zisa “ordonanță înghețată”)  și Plx. 199/2020 (pentru modificarea L 223//2015), documente a căror validare este deliberat tergiversată de mai mulți ani.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a susținut tema “Polițistul român de penitenciare, între drepturi și privațiuni”, în cadrul căreia a evidențiat, printre altele, situația în care sunt puși polițiștii de penitenciare, care, prin natura atribuțiilor, respectă problemele și drepturile infractorilor, în timp ce clasa politică le ignoră pe cele ale polițiștilor.

Perceperea în mod eronat a pensiilor polițiștilor de penitenciare la nivelul celor ale magistraților sau parlamentarilor aduce grave prejudicii polițiștilor și împiedică sindicatele să obțină drepturile cuvenite acestei categorii socio-profesionale, inclusiv pentru menținerea drepturilor existente, a declarat liderul FSANP.

“Dacă un deținut stă în penitenciar aproximativ 3 ani și 6 luni, un polițist de penitenciare muncește în aceleași condiții în care sunt deținuți infractorii aproximativ 23 de ani. Comparația mă face să cred că cei care fac pușcărie sunt colegii mei, nu infractorii”, a precizat Dorobanțu, adăugând că situația mizerabilă din penitenciare este întreținută de clasa politică în mod deliberat, pentru a se putea folosi la nevoie de legile amnistiei și grațierii.

În cadrul discuțiilor libere, Col.(r) Tudor Marian, președinte al ROMIL și președinte al Forumului constituit la nivelul conducerilor asociațiilor militare a subliniat faptul că, din cele peste 100  de structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă existente la nivelul MApN, 14 sunt recunoscute ca organizații de utilitate publică (beneficiază de unele drepturi de la stat, inclusiv spațiu gratuit în cercurile militare), iar odată cu obținerea acestui statut devin mai puțin asertive în relația cu clasa politică și mai puțin participative la acțiunile militare comune.

“Din 2015 se desfășoară o campanie împotriva militarului român ca instituție”, a mai declarat colonelul Tudor, precizând că un rol important îl joacă “presa aservită”. De asemenea, șeful ROMIL atrage atenția asupra acțiunilor unor structuri interne ale MApN, precum Direcția generală financiar-contabilă, care se opun rezolvării problemelor militarilor în rezervă și retragere fiind mai degrabă preocupate de dezbinarea acestora. “Am senzația că, la nivelul MApN în special, este constituit un grup care acționează împotriva noastră”, a declarat acesta precizând că deține argumente în acest sens, 

 

Militarii români nu cer pomană

 

Col. Monac Constantin a punctat că militarii “nu cer pomană”, ci redarea drepturilor deținute anterior, pe care clasa politică le-a tăiat în mod abuziv din 2016 prin ordonanțe de urgență, drepturi de care beneficiază militarii din toate armatele. Situația a făcut ca, în realitate, peste 50% dintre pensionarii militari să se situeze sub valoarea coșului zilnic minim pentru un trai decent stabilit de guvern.

Gl.(r) Guzu, trecut în rezervă în 2004 din poziția de comandant al Diviziei 1 Aeriene a declarat că se manifestă “rea voință și chiar ură” față de pensionarii militari. Acesta a anunțat că, în toamnă, va intra în greva foamei în fața Palatului Cotroceni.

Deputatul Daniel Florea, vicepreședinte al comisiei juridice din Camera Deputaților a declarat că Plx. 199/2020 nu a ajuns la această comisie, deși a trecut de comisiile de muncă și apărare. Acesta a precizat că, fiind fiu de general, cunoaște foarte bine cât de fals este pusă problema pensiilor militare, tatăl său având pensia “mai mică decât toți foștii lui șoferi”.

Deputatul a lansat invitația ca reprezentanți ai pensionarilor militari să fie prezenți la lucrările comisiei juridice atunci când se va discuta proiectul de lege, avertizând că lucrurile nu stau în puterea unui singur om și că sunt politicieni care nu vor să sprijine militarii deși au ajuns în funcții cu susținerea acestora.

Activitatea a continuat cu interpelări în aceeași notă, care au întărit convingerea participanților că veniturile și drepturile pensionarilor militari sunt percepute greșit la nivelul clasei politice și prezentate într-o notă deformată societății civile, iar uneori, în mod deliberat sunt folosite în scop electoral. De asemenea, se consideră că această perspectivă exclusiv politică asupra realității afectează în mod profund rezerva de apărare a țării, iar România trebuie să se bazeze în primul rând pe forțele proprii în caz de necesitate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Trump spune că nu va tolera continuarea procesului pentru corupție împotriva lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
Radiocomunicații sigure de ultimă generație în NATO: Doi giganți din industrie au înființat un joint venture în domeniul comunicațiilor securizate
Continuă seria neagră pentru ruși: Patru Su-34 au fost lovite de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune
Radio Erevan, varianta ungară: ”Spionul ucrainean” expulzat luna trecută era, de fapt, agent rus
Moscova ajunge la fundul sacului cu vechituri. Blindatele sovietice din depozite sunt trimise obligatoriu în uzine pentru recondiționare
Danezii organizează ample exerciții militare în Groenlanda
Rusia, dezlănțuită în rele: După carnagiul de acum trei zile, rachetele balistice lovesc din nou Dnipro, ucigând patru persoane
Ministrul de Externe al Chinei va efectua o vizită diplomatică oficială în Europa
Nicușor Dan, după Consiliul European: A fost reiterat sprijinul european pentru aderarea Ucrainei iar R. Moldova a intrat pe agendă la propunerea României
Vasile Dîncu a fost ales vicepreședinte AP NATO. Producția de armament, industria din România și prioritizarea Mării Negre ca dosar european, obiective anunțate
Cortina de Fier explozivă: Cine sunt cele cinci state aliate care ar putea „planta” o pădure de mine antipersonal la granița cu Rusia
SUA schimbă prioritățile: Dronele sunt favorizate, iar achiziția de F-35 scade la 47 de avioane în noul buget pentru apărare pentru 2026
Loviturile SUA asupra Iranului, mesaj greșit pentru Kim: Coreea de Nord ar putea grăbi programul nuclear
Nicușor Dan a trasat obiectivele României la Consiliul European: R. Moldova, Marea Neagră și Ucraina
Polonia vrea o demonstrație de forță militară în fața Rusiei. România, invitată și ea să participe la manevrele care sunt un răspuns la mișcările militare ruse
Rusia s-a răzgândit și nu mai vrea Ucraina nici în UE. Medvedev, ziua și derapajul: UE se va militariza, urăște Rusia și vrea să se răzbune pe noi
Nicușor Dan a avut o discuție cu Recep Tayyip Erdogan la Haga. Situația din Marea Neagră, subiect principal pe agenda bilaterală
DefenseRomania susține evenimentul „Întoarce-te viu” organizat de comunitatea ucraineană din București cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Torturii
Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta a celebrat istoria milenară a Ordinului și a salutat relațiile speciale cu România

Ştiri Recomandate

De frica dronelor, Ministerul rus al Apărării a anulat în mod discret expoziția militară “Armata-2025”
Militarii români se pregătesc pentru obuzierele K9: Exerciții de manevră și cu foc real, în Coreea de Sud
Nicuşor Dan, discuții în Germania privind cooperarea în domeniul industriei de apărare / Plan de acţiune pentru intensificarea parteneriatului româno-german, semnat la Berlin
Sancțiuni și mai dure pentru Rusia: UE umblă inclusiv la „plafonul de preț” pentru petrolul rusesc. Kremlinul amenință
România își conturează strategia privind utilizarea dronelor pe Flancul Estic al NATO, mizând pe experiența de război a Ucrainei și pe tehnologia americană
Acțiunile cibernetice ostile ale Rusiei, în vizorul NATO și UE. Ministrul român de externe: Pentru Rusia, prosperitatea și securitatea Europei nu reprezintă o veste bună
Mentenanța flotei românești de C-130 Hercules se va face la ROMAERO. Parteneriat semnat cu Marshall
Industria rusă de apărare ,,s-a conectat'' la Belarus: O rețea de întreprinderi de stat a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie
Relațiile dintre Budapesta și Kiev, în picaj: Orban semnalează o serie de abuzuri asupra ungurilor din Transcarpatia
Livrarea sistemelor Patriot către Ucraina este tot mai aproape să devină o certitudine: Pregătirile sunt în plină desfășurare, cooperăm foarte strâns cu Germania
Pentru a slăbi capacitatea Forțelor Aeriene ale Ucrainei de a folosi avioanele F-16 și MiG-29, trupele ruse au lovit sistematic principalele aerodromuri ucrainene
Răspunsul Europei la UAV-ul rusesc Lancet: Se pregăteşte producţia record a 2.500 de drone HX-2 pe lună pentru a sprijini Ucraina
Statele Unite prioritizează avionul F-47 al U.S. Air Force în detrimentul viitorului ,,vânător'' al U.S. Navy, stârnind o dispută bugetară
Anatol Șalaru
EXCLUSIV
Războiul convenţional este la ușă. Cel hibrid prin care s-a încercat paralizarea României, în plină desfăsurare | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
România primește mai mulți bani de la UE în bugetul multianual 2028-2034
Ce reprezintă strategia „Linia de Descurajare a Flancului Estic”? În cazul unui conflict cu Rusia, NATO are un plan pentru „neutralizarea” rapidă a Kaliningradului
Apărarea aeriană a Israelului, pusă la încercare: În 12 zile de conflict, rata de succes a iranienilor a crescut de la 8% la 37%
Bătrânele IAR-330 Puma sunt pe final de viață și depășite tehnologic. Francezii ne propun elicoptere H215M cu producție în România, la Brașov
Cât costă programul Mistral 3 al României. MApN vrea să cumpere peste 200 de sisteme antiaeriene MANPAD
SUA accelerează. Americanii dau asigurări că acționează foarte rapid pentru a furniza arme Ucrainei ca parte a planului lui Trump
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Profitați de șansa oferită de Trump și faceți un plan al victoriei: Europa trebuie să fie mai unită
Ucraina a spart sistemul unui furnizor rus de drone și a distrus datele
Coaliția „Muniție pentru Ucraina” condusă de Cehia e cu motoarele turate la maximum: Număr major de proiectile livrate, inclusiv de 155 mm
Turcia e gata să sară în ajutorul Siriei după atacurile Israelului. Ankara, pregătită să consolideze antiaeriana siriană
Antidotul împotriva dronelor Shahed: Un startup francez a prezentat drona-interceptoare Gobi, ca alternativă la sisteme de apărare antiaeriană portabile
GCAP versus FCAS: Diviziunea Europei în fața unei noi aeronave de luptă „globală”
Vârful ierarhiei militare americane trage un semnal de alarmă: Scutul antirachetă de care dispune SUA este periculos de suprasolicitat
Parteneriat pentru siguranța energetică a României: DNSC și ENEVO Group își unesc forțele în lupta împotriva atacurilor cibernetice
Planul lui Ionuț Moșteanu pentru Armata României: Lege nouă pentru voluntari și achiziții militare de la F-35 la drone navale
Armata SUA şi-a testat noul sistem de rachete terestre Typhon în Pacific, trimițând un mesaj clar Chinei
Parisul joacă dur în proiectele europene: Franța ar putea abandona programul Eurodrone
China, semnal psihologic către Occident: Primele imagini cu „Monstrul Mării Bohai”, ekranoplanul său experimental
pixel