Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Problemele Armatei, dezbătute de rezerviști. Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român, plătit la nivelul unui muncitor necalificat
News
Data publicării:
Pe 9 iunie, la Cercului Militar Național, s-a desfășurat masa rotundă cu tema “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

La activitatea organizată de Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), în afara pensionarilor militari au fost invitate aproximativ 170 de personalități din zona decidenților politici și militari, precum și reprezentanți ai principalelor trusturi media din România.

Potrivit declarațiilor președintelui LADPM, Gl.bg.(r) Nicolae Gropan, cei mai mulți dintre invitații speciali și-au arătat în mod clar dezinteresul față de o problemă atât de importantă pentru personalul Armatei României și din întregul sistem de apărare a țării, refuzând participarea.   

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, și-a anulat participarea cu doar 24 de ore înainte de începerea evenimentului, fapt care, în aprecierea organizatorilor, a determinat lipsa totală a presei militare. De asemenea, casele de pensii sectoriale ale MApN și MAI nu au avut niciun reprezentant.

Printre cei prezenți s-au numărat: Gl.(r) Cârstea din partea Departamentului Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale; deputatul Nicolae Georgescu, reprezentant personal al președintelui Camerei Deputaților; secretar de stat Eduard Bachide şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul MApN.

Încă de la început, în mesajul transmis prin secretarul de stat Eduard Bachide s-a precizat că starea actuală de securitate garantată a României se datorează în cea mai mare parte eforturilor depuse de personalul militar aflat în prezent în rezervă sau în retragere, oameni care “au făurit istoria recentă a României”. 

“Ne preocupă în permanență ca, direct proporțional cu creșterea anuală a veniturilor din cadrul bugetului de stat, să dezvoltăm cadrul legal care să asigure pe de o parte o corectă stabilire, recalculare și/sau actualizare a pensiilor militare de stat în raport cu evoluția sistemului de salarizare, iar pe de altă parte, echilibrul și echitatea între nivelurile pensiilor militare stabilite conform succesiunii în timp a actelor normative pentru diferite categorii de pensionari. MApN s-a concentrat și se concentrează în direcția adoptării proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat aflat în prezent în analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, cameră decizională, cu amendamente care vizează tocmai eliminarea discriminărilor existente în sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea și, implicit, majorarea cuantumurilor pensiilor militare aflate în plată”, se precizează textual în mesajul ministerului citit de Bachide.

 

Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate

 

1. -imagine fara descriere- (masa-rotunda_52554100.jpg)

Cercul Militar Național, în timpul evenimentului “Măsuri de abordare și promovare a conceptului Statutul constituțional al Armatei și al militarilor; egalitate și nediscriminare pentru militari”.

Gl.lt.(rtr) Neculai Băhnăreanu a prezentat tema cu titlul “Statutul Armatei în societatea românească de azi, între cutume și realitate”. Acesta a atras atenția privind lipsa activităților destinate pregătirii rezervei de mobilizare, în condițiile actualului război din Ucraina, precum și asupra situației Forțelor pentru Apărare Teritorială.

Evidențiind relevanța Art. 118 al. 1 din Constituția României și prezentând o listă de alte prevederi constituționale, generalul conchide că pensiile militare trebuie să reprezinte recunoștința față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile profesiei militare, fiind astfel necesară trecerea sistemului militar de pensii în sfera de pachetului constituțional specific magistraților.

Col.(r) Edmond Milea a susținut tema “Rezerva Armatei României, între teorie și practică“, subliniind că, după 2010, rezerva armatei a mai existat doar pe hârtie, în principal pentru că factorul politic percepe apărarea țării mai mult ca pe o problemă a NATO, minimalizând rolul Armatei României și al poporului român, primii care în realitate vor interveni atunci când va fi cazul.

 

Generalul (rtr) Gropan: Soldatul român plătit precum un muncitor necalificat. Șeful SMAp - corespunzător funcției civile de balerin

 

Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN a prezentat tema “Militarul roman între drepturi, îndatoriri, privațiuni, interdicții și limitări; involuția drepturilor începând cu anul 1990 și până azi”, printre aspectele prezentate atrăgând atenția asupra incorectitudinii grilei de salarizare pentru militari, care pleacă de la coeficientul 1 deținut de soldatul profesionist, echivalent muncitorului necalificat și se termină cu coeficientul 4,35 atribuit șefului Statului Major al Apărării, corespunzător funcției civile de balerin.

Acesta a adresat parlamentarilor rugămintea de a “scoate de la naftalină” proiectele de lege Plx 310 (care vizează OUG 59/2017, așa-zisa “ordonanță înghețată”)  și Plx. 199/2020 (pentru modificarea L 223//2015), documente a căror validare este deliberat tergiversată de mai mulți ani.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a susținut tema “Polițistul român de penitenciare, între drepturi și privațiuni”, în cadrul căreia a evidențiat, printre altele, situația în care sunt puși polițiștii de penitenciare, care, prin natura atribuțiilor, respectă problemele și drepturile infractorilor, în timp ce clasa politică le ignoră pe cele ale polițiștilor.

Perceperea în mod eronat a pensiilor polițiștilor de penitenciare la nivelul celor ale magistraților sau parlamentarilor aduce grave prejudicii polițiștilor și împiedică sindicatele să obțină drepturile cuvenite acestei categorii socio-profesionale, inclusiv pentru menținerea drepturilor existente, a declarat liderul FSANP.

“Dacă un deținut stă în penitenciar aproximativ 3 ani și 6 luni, un polițist de penitenciare muncește în aceleași condiții în care sunt deținuți infractorii aproximativ 23 de ani. Comparația mă face să cred că cei care fac pușcărie sunt colegii mei, nu infractorii”, a precizat Dorobanțu, adăugând că situația mizerabilă din penitenciare este întreținută de clasa politică în mod deliberat, pentru a se putea folosi la nevoie de legile amnistiei și grațierii.

În cadrul discuțiilor libere, Col.(r) Tudor Marian, președinte al ROMIL și președinte al Forumului constituit la nivelul conducerilor asociațiilor militare a subliniat faptul că, din cele peste 100  de structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă existente la nivelul MApN, 14 sunt recunoscute ca organizații de utilitate publică (beneficiază de unele drepturi de la stat, inclusiv spațiu gratuit în cercurile militare), iar odată cu obținerea acestui statut devin mai puțin asertive în relația cu clasa politică și mai puțin participative la acțiunile militare comune.

“Din 2015 se desfășoară o campanie împotriva militarului român ca instituție”, a mai declarat colonelul Tudor, precizând că un rol important îl joacă “presa aservită”. De asemenea, șeful ROMIL atrage atenția asupra acțiunilor unor structuri interne ale MApN, precum Direcția generală financiar-contabilă, care se opun rezolvării problemelor militarilor în rezervă și retragere fiind mai degrabă preocupate de dezbinarea acestora. “Am senzația că, la nivelul MApN în special, este constituit un grup care acționează împotriva noastră”, a declarat acesta precizând că deține argumente în acest sens, 

 

Militarii români nu cer pomană

 

Col. Monac Constantin a punctat că militarii “nu cer pomană”, ci redarea drepturilor deținute anterior, pe care clasa politică le-a tăiat în mod abuziv din 2016 prin ordonanțe de urgență, drepturi de care beneficiază militarii din toate armatele. Situația a făcut ca, în realitate, peste 50% dintre pensionarii militari să se situeze sub valoarea coșului zilnic minim pentru un trai decent stabilit de guvern.

Gl.(r) Guzu, trecut în rezervă în 2004 din poziția de comandant al Diviziei 1 Aeriene a declarat că se manifestă “rea voință și chiar ură” față de pensionarii militari. Acesta a anunțat că, în toamnă, va intra în greva foamei în fața Palatului Cotroceni.

Deputatul Daniel Florea, vicepreședinte al comisiei juridice din Camera Deputaților a declarat că Plx. 199/2020 nu a ajuns la această comisie, deși a trecut de comisiile de muncă și apărare. Acesta a precizat că, fiind fiu de general, cunoaște foarte bine cât de fals este pusă problema pensiilor militare, tatăl său având pensia “mai mică decât toți foștii lui șoferi”.

Deputatul a lansat invitația ca reprezentanți ai pensionarilor militari să fie prezenți la lucrările comisiei juridice atunci când se va discuta proiectul de lege, avertizând că lucrurile nu stau în puterea unui singur om și că sunt politicieni care nu vor să sprijine militarii deși au ajuns în funcții cu susținerea acestora.

Activitatea a continuat cu interpelări în aceeași notă, care au întărit convingerea participanților că veniturile și drepturile pensionarilor militari sunt percepute greșit la nivelul clasei politice și prezentate într-o notă deformată societății civile, iar uneori, în mod deliberat sunt folosite în scop electoral. De asemenea, se consideră că această perspectivă exclusiv politică asupra realității afectează în mod profund rezerva de apărare a țării, iar România trebuie să se bazeze în primul rând pe forțele proprii în caz de necesitate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Destabilizarea R. Moldova: Transnistria se pregătește să ceară alipirea la Rusia în această lună
Rusia reacționează și denunță o încercare de stil „cowboy american” după ce Biden l-a numit pe Putin un „ticălos nebun”
MAE român l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București pentru a protesta împotriva represiunii politice din Rusia
Ana Cătăuță, discuții cu amiraul Rob Bauer privind apărarea colectivă. Europa accelerează procesul de transformare a armatelor
Cristian Pîrvulescu: „NATO e azi mult mai pregătită să facă față Rusiei”. Poate rezista regimul dispariției lui Putin în următorii 10 ani?
Continuă seria horror pentru aviația Rusiei: Un nou Su-34 a fost doborât, în timp ce un Su-35 a scăpat la limită după manevre ale pilotului
CSAT se reunește azi. Înzestrarea Armatei României, dar și războiul declanșat de Rusia, vor fi pe ordinea de zi
Ultimul hop înainte de aderare: Parlamentul ungar ar putea ratifica lunea viitoare intrarea Suediei în NATO
Misiune imposibilă? Armenia a pregătit o strategie pentru a scăpa de bazele militare rusești de pe teritoriul ei
Prezent în Cuba, Lavrov „sare la gâtul ordinii mondiale” și a SUA pe care o acuză de „hegemonie agresivă”
Premierul moldovean Dorin Recean declară că George Simion ”participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova”
Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major
Comisia Europeană vrea să-și protejeze sediul cu un sistem anti-dronă
Ungaria nu va bloca noul pachet de sancțiuni anti-ruse
Șefa Comisiei ar dori înființarea postului de comisar european pentru apărare. Portofoliul ar putea merge către o țară din est
Dezastru pentru aviația rusă: Ucraina doboară încă două Suhoiuri moderne, inclusiv Su-35, cel mai promovat avion. Bilanțul după 2 zile e crunt
Berlinul s-a trezit la timp sau e deja prea târziu? Ministrul german al apărării: Două procente pentru apărare nu sunt suficiente, avem nevoie de mai mult
Zeci de ruși au fost condamnați la închisoare pe repede înainte pentru omagiul adus memoriei opozantului Aleksei Navalnîi
Biden acuză Congresul de inacțiune pentru pierderea Avdiivka
Un mare protest la Budapesta. Zeci de mii de oameni au ieșit în piață, după decizia controversată a fostului președinte ungar
Germania, al doilea stat care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina. Urmează Franța
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului în România, dezvăluiri despre implicarea personalului UNRWA în masacru: Lideri importanți ai Hamas s-au infiltrat în Agenția ONU pentru refugiații palestinieni
Moartea lui Navalnîi cimentează frica în Rusia, iar Putin are două griji în minus
UE va încerca să ajute industria europeană de apărare, spune șefa Comisiei
A murit Alexei Navalnîi. Principalul opozant al lui Putin se afla închis din motive politice, de regimul de la Moscova
Comandantul Aviației SUA din Europa numește cele 5 obiective pentru ca aviația militară aliată să-și consolideze superioritatea
Anul 2024 va fi unul complicat pentru R. Moldova. Kremlinul pare hotărât să nu-i lase pe vecinii de peste Prut să-i scape printre degete
Ungaria este singura țară UE care blochează un alt pachet de sancțiuni anti-ruse și tergiversează aderarea Suediei la NATO. Concluzia vine de la sine

Ştiri Recomandate

Un propagandist rus enumeră podurile din Germania pe care Rusia le-ar putea lovi ca răspuns la un atac cu rachete germane Taurus asupra Podului Crimeei
Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
Un alt tanc M1 Abrams a fost distrus de ruşi în apropiere de Avdiivka (Foto/Video): Ucrainenii ar fi pierdut în total trei astfel de tacuri
Trump poate candida la președinția SUA după o victorie spectaculoasă cu 9-0. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l repună pe buletine
„Aripa robot” a făcut primul zbor. Noua dronă XQ-67A a marcat în SUA trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative
NATO continuă exercițiile militare până la Cercul Polar. „Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”
Fost pilot american, mesaj pentru ucraineni: F-16 este o primadonă, este foarte sensibil și are nevoie de o întreținere deosebită
Surpriză într-un program hipersonic anunțat ca anulat. SUA au publicat o imagine cu o rachetă hipersonică AGM-183 sub aripa unui bombardier B-52
Ministerul britanic al apărării: Pierderile Rusiei în Ucraina nu au fost niciodată atât de mari. Bilanțul, mai negru chiar și decât cel înregistrat la Bahmut
GUR ucrainean a lovit un pod de cale ferată de lângă Samara, Rusia
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Serviciile secrete ucrainene spun că au spart serverele Ministerului rus al Apărării
SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză
Netanyahu: Israelul nu va capitula în fața cererilor delirante ale Hamas
Continuă negocierile de pace în Fâșia Gaza, se așteaptă un răspuns din partea Hamas
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Berlinul se află într-o situație incomodă, a spus ministrul apărării: „Putin vrea să destabilizaze Germania”
Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump însă decalajul rămâne unul uriaș
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Surprinzător sau nu, și viitoarele fregate olandeze cu capacități de apărare hipersonică ar putea fi construite în România
Israelul a acceptat un armistițiu de 6 săptămâni în Gaza mai mult pentru SUA. Mingea e în terenul grupării teroriste Hamas
Maia Sandu, despre aderarea R. Moldova la UE: Avem mult de muncă, dar împreună putem depăși orice obstacol
Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală Yars pentru a-i testa caracteristicile, o premieră în 2024 (Video). Rușii se laudă cu o rază de acțiune de 11.000 km
Chinezii testează portavionul Liaoning, momentan cu machete J-35. China e optimistă că modificarea navelor va integra avioanele
Germania susține că vor exista „consecințe drastice” după scandalul interceptărilor generalilor nemți de Rusia
Trump a câștigat și în Missouri și Michigan și e aproape sigur că-l va înfrunta din nou pe Biden. „Super Tuesday” va aduce cel mai probabil înfrângerea finală pentru Nikki Haley
Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
Ministerul Apărării din Kosovo urmărește implementarea unui nou concept de apărare, denumit "Apărare completă"
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
pixel