Propaganda rusă se face iar de râs | Ruşii au prezentat distrugerea un post de comandă al unui sistem S-300 ca fiind al armatei ucrainene, dar era o momeală întinsă chiar de ei
Armata rusă a prezentat, cu câteva zile în urmă, momentul când un post de comandă 5H63S - o stație radar a sistemului S-300PS - este distrus cu ajutorul unei drone kamikaze Lancet. Un material video cu momentul în care sistemul radar este distrus a fost publicat de presa rusă la 16 noiembrie, precizându-se că aparţine armatei ucrainene. În zadar armata rusă a prezentat evenimentul ca pe o reuşită, deoarece mai mulţi analişti militar au demonstrat contrariul - postul de comandă 5H63S se afla în acelaşi loc de aproape două luni de zile, iar zona respectivă a fost în tot acest timp sub ocupaţia trupelor ruse.
scris de
DefenseRomania Team
Analiștii militari au dezmințit povestea despre UAV-ul kamikaze Lancet care distruge echipamente importante ale Forțelor Armate Ucrainene.
În aceeași zi, analistii grupului ''Ukraine Weapons Tracker'' a publicat pe Twitter versiunea lor despre incident.
#Ukraine: Another Russian Lancet loitering munition hit a Ukrainian 5N63S engagement radar of the S-300PS SAM system.
But there is one issue - this is a decoy based on a derelict vehicle missing many critical parts, such as power-supply units and telescoping antenna. pic.twitter.com/UIBTNaNK5F
Aceștia precizează că rușii au lovit un post de comandă 5H63S folosit ca momeală - făcut dintr-un vehicul abandonat și nefuncțional.
S-a ajuns la această concluzie datorită absenței unui generator, care ar trebui să asigure alimentarea cu energie a postului de comandă 5H63S, și a unei antene. Absența unor elemente importante ale complexului ar putea indica faptul că drona rusă a lovit ''o momeală'' - un vechi post de comandă nefuncțional.
Astfel de capcane sunt tot mai utilizate pe frontul din Ucraina, de ambele parti, în principal pentru a distrage atenția sistemelor de recunoaștere și de atac ale inamicului.
Mai târziu, un analist al GeoConfirmed, JB Schneider, a studiat mai în detaliu acest episod al războiului ruso-ucrainean și a publicat o cu totul altă versiune a evenimentului.
În primul rând, acesta a reușit să stabilească locul în care a avut loc incidentul. Postul de comandă 5H63S era staţionat pe un câmp din regiunea Herson.
Potrivit lui JB Schneider, postul de comandă 5H63S a fost distrus în perioada 14-15 noiembrie. La urma urmei, armata rusă a publicat materialul video pe 16 noiembrie.
Un al detaliu interesant: zona în care se afla postul de comandă 5H63S al sistemului S-300 a fost până la 8 noiembrie sub ocupaţie rusă - ulterior a început retragerea anunţată de armata rusă din acea parte a regiunii Herson care acoperea şi câmpul unde se afla staţionat acest post de comandă.
În decurs de o săptămână, trupele ruse de ocupație au părăsit malul drept al regiunii Herson, iar pozițiile lor au fost ocupate de Forțele Armate ale Ucrainei.
Autorul a publicat fotografia de mai jos din această locație, datată 3 noiembrie 2022, adică cu șase zile înainte de retragerea forțelor armate ruse. În opinia sa, obiectul marcat cu verde pe fotografie este postul de comandă 5H63S al complexului S-300PS. În spatele acestuia se află alte două obiecte, marcate cu roșu. Acestea sunt probabil lansatoarele.
Imagine din satelit a poziției complexului S-300PS, 3 noiembrie 2022.
Postul de comandă S-300, cu tot cele două lansatoare a stat nemișcat în aceeași poziție timp de 2 luni de zile - un fenomen foarte ciudat.
O astfel de ''grijă'' pentru un sistem de rachete sol-aer contrazice flagrant normele de siguranță și camuflaj în condițiile în care spațiul aerian este săturat de drone de recunoaștere ale sistemelor de artilerie inamice, gata să lovească în orice moment o țintă detectată.
Toate vehiculele care formează acest complex de rachete, teoretic, ar fi putut fi deja lovite de artileria sau aviația ucraineană, dar în fotografie nu există semne ale unor bombardamente mai vechi.
Astfel, unităţile complexului S-300 au stat în aceeași poziție mai mult de 2 luni, iar acest post de comandă autopropulsat a fost demontat. Pe baza acestor informaţii putem concluziona că înregistrarea video arată distrugerea unei sistem de rachete S-300 avariat şi lăsat pe câmpul de luptă ca momeală pentru a armata ucraineană.
Ruşii au încercat să își distrugă propria capcană lăsată Forțelor Armate ale Ucrainei cu o dronă de kamikaze "Lancet". Motivul pentru care militarii ruşi au făcut asta nu este cunoscut. Poate că a existat o greșeală a operatorului UAV-ului Lancet sau rușii au decis să își distrugă propria momeală de dragul înregistrării unui al material video propagandistic.
Câteva informaţii tehnice despre UAV-ul rusesc "Lancet"
"ZALA Lancet" este o dronă kamikaze dezvoltată de concernul rus Kalașnikov. Acest UAV poate fi utilizat atât pentru misiuni de recunoaștere, cât și pentru misiuni de atac. Autonomia maximă de zbor este de 40-70 km, iar greutatea la decolare este de aproximativ 12 kg. În modul de luptă, drona poate fi înarmată cu focoase explozive.
"Lancet" are un sistem de ghidare optoelectronic. Acest echipament permite controlul muniției în faza finală a zborului. O caracteristică a acestui UAV este reprezentată de modulele de ghidare interschimbabile, care pot varia în funcție de sarcină. Gama disponibilă de senzori este destul de largă: camere de luat vederi în infraroșu și ghidare cu fascicule laser.
Acest UAV este conceput pentru a ataca vehicule terestre și alte ținte importante pe linia frontului și în spatele liniilor inamice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând că nu vrea să facă rău Marii Britanii, dar „Cu o rachetă ar dura un minut", informează Agepres, care citează agenția AFP.
Șeful grupului de consilieri militari și al Centrului științific și tehnic „Lupii țarului” din Rusia, Dmitri Rogozin, a anunțat, pe 29.01.2023, pe canalul său Telegram, că patru platforme robotizate de tip Marker vor fi trimise în Donbas. Potrivit precizărilor acestuia, livrarea roboților a început deja.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a comentat exploziile produse sâmbătă spre duminică la un centru de producţie de armament din Iran.
Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu, a discutat despre situația de pe front, dar și despre rolul României în sprijinirea Ucrainei.
Potrivit portalului rusesc topwar.ru, care citează surse oficiale rusești, cercetătorii ruși au dezvoltat o nouă stație radar, capabilă să detecteze dronele de dimensiuni reduse.
Coreea de Nord a dezminţit duminică că furnizează arme Moscovei, după ce Washingtonul a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner care operează în Ucraina, scrie Agerpres, care citează AFP.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
În dimineața zilei de 26.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei. Aceasta au întrebuințat, în special, rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală. Pe întreg teritoriul ucrainean, au fost declanșate, progresiv, alerte aeriene, care avertizează asupra atacurilor cu rachete rusești.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
Muniția termobarică e un subiect foarte controversat în contextul în care utilizarea bombelor cu dispersie de către Armata rusă a fost intens criticată.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistenţă militară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, a precizat Joe Biden. Înaintea anunțului președintelui, jurnalistul Jordan Fabian de la Bloomberg, citând două surse guvernamentale americane, vorbise și el de minumum 30 de tancuri.
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
În acest moment, mai multe state europene discută despre transferul comun al unui total de 80 de tancuri de Leopard 2 către Ucraina pentru a forma cel puţin două batalioane a câte 40 de vehicule fiecare, precizează cotidianul german Spiegel.
Guvernul rus a însărcinat autorităţile carcerale să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina încă de la începutul războiului, a relatat miercuri monitorul oficial al parlamentului, Parlamentskaia Gazeta, citat de DPA, potrivit Agerpres.
Germania va furniza oficial tancurile Leopard 2 Ucrainei. Anunțul a fost făcut azi, Germania depășind temerile cu privire la trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia rusă.
Statele Unite ar putea anunța oficial, în următoarele zile, livrarea de tancuri Abrams către Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, administrația Biden "înclină spre trimiterea unui număr semnificativ de tancuri Abrams M1 către Ucraina". Se pare că între SUA și Germania există un „acord diplomatic”.
Cotidianul german Der Spiegel și alte publicații germane au publicat marți seara articole în care se susţine că guvernul de la Berlin a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina. Această decizie vine în urma unei dezbateri îndelungate pe această temă între aliații NATO și intervine după ce, marți, Polonia a cerut oficial Berlinului permisiunea de a trimite o parte din tancurile sale Leopard 2 în Ucraina.
Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).
Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.
Naftali Bennett, fost prim-ministru al Israelului, a povestit că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la începutul lunii martie 2022, când, se presupune că la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului. Tot atunci, Putin i-a promis lui Bennett că nu-l va ucide pe președintele Ucrainei, iar el [Bennett - n.r.] i-a transmis aceste cuvinte lui Zelenski prin telefon, după ce a părăsit Kremlinul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis săptămâna viitoare din din această funcţie după cum au informat surse guvernamentale şi militare citate de presa din Ucraina.
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) susţine că Rusia nu a demonstrat că are capacitatea de a susține mai multe operațiuni ofensive majore în același timp. Analiștii ISW au concluzionat că este puțin probabil ca ofensivele militare ale Rusiei să vizeze orașul Zaporojie de pe linia frontului vestic Donețk - Zaporojie, în timp ce armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk.
Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.
Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla.
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că militarii ucrainei, aflaţi acum în Regatul Unit, învață destul de repede să opereze tancurile Challenger 2. Aceste informaţii au fost publicate, alături de mai multe imagini, pe Twitter de către Ministerul britanic al Apărării.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 03.02.2023, avioane din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră. Astfel, avioane de vânătoare franceze și britanice au escortat în regiune aeronave de cercetare și AWACS, iar avioane-cisternă au sprijinit misiunile acestora.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va declanşa decât mai multe lovituri de răspuns din partea Rusiei, Moscova fiind gata să folosească toate tipurile de arme în cazul unor atacuri asupra teritoriului ei din partea Kievului, în măsura doctrinei nucleare a Rusiei, relatează sâmbătă Reuters.
Premierul portughez António Costa a anunțat sâmbătă dimineață că țara să vă oferi tancuri forțelor armate ucrainene mai multe tancuri Leopard 2. De asemenea, Costa a adăugat că Portugalia lucrează cu Germania pentru a obţine piesele necesare reparaţiei tancurilor care nu sunt operaţionale.
Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis joi o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Portavionul din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) împreună cu comanda și statul major al Grupului 10 Aeronaval de Lovire (CSG-10) au sosit în portul Pireu, Grecia, pe 3 februarie.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în ultimul său raport actualizat că oficialii ruși continuă să perpetueze naraţiunea propagandistică că războiul din Ucraina este o amenințare directă la adresa securității rusești prin manipulări legislative.
Comandantul Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a ordonat subordonaților săi să se pregătească pentru un eventual conflict militar cu China, care potrivi scenariului ar putea avea loc încă din 2025. În special, până la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, aceștia ar trebui să raporteze ce anume fac în ceea ce privește pregătirea pentru a lupta pentru a face fată un conflict militar care ar urma să aibă loc, teoretic, peste doi ani, relatează analiştii publicaţiei The Drive.
O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Pentagonul a anunțat astăzi care sunt armele ce vor ajunge în Ucraina. Ajutorul militar include și rachete ghidate rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb).
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.
Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022.
Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.
Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.