UPDATE - Putin a decretat mobilizarea parțială. La Moscova este anunțat un miting de protest. Reacțiile liderilor occidentali
Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul privind mobilizarea parțială. Discursul care trebuia să fie publicat inițial aseară, a fost publicat în această dimineață.
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin
UPDATE: Poliția este deja adunată la Moscova pentru a dispersa mitingurile de protest.
Potrivit canalului Telegram Baza, citat de publicația NV ofițerii de poliție din Moscova, inclusiv unitățile speciale 1 și 2 ar fi în stare de ”alarmă”.. Toți angajații trebuie să fie echipați complet - cască, scuturi și bastoane.
La ora 19:00, în orașele rusești, este planificată o acțiune de protest a mișcării Vesna cu îndemnuri de ieșire în stradă împotriva mobilizării.
De asemenea, site-ul Meduza arată că pe site-ul Change.org a fost publicată o petiţie împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a strâns deja peste 70.000 de semnături. "Noi, cetăţenii Rusiei, femei şi bărbaţi, ne opunem mobilizării generale şi parţiale. Preşedintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (mobilizarea, n.r.). În situaţia actuală de incertitudine, nu suntem pregătiţi să expunem bărbaţii din ţara noastră - fraţi, fii, soţi, taţi şi bunici - la un pericol moral sau fizic" - se menţionează în textul petiţiei respective. Până la ora 12:00, petiţia fusese semnată de 72.676 de persoane.
Reacțiile comunității internaționale:
Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a spus că decizia Kremlinului demonstrează „dispreț și desconsiderare extremă” față de principiile ONU. Blinken a subliniat că aceste acțiuni sunt un semn de slăbiciune, „un semn al eșecului Rusiei”.
”Mobilizarea Rusiei este un semn al panicii Kremlinului”. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat miercuri că ordinul de mobilizare al Rusiei este un semn de panică la Kremlin, care nu ar trebui să fie considerat o ameninţare directă de "război total cu Occidentul", arată Rador.
Vicecancelarul Germaniei: Mobilizarea parţială a trupelor ordonată de Rusia este o nouă escaladare a conflictului. Robert Habeck a afirmat că este "un alt pas nefavorabil şi greşit din partea Rusiei, despre care, bineînţeles, vom discuta şi ne vom consulta din punct de vedere politic în ceea ce priveşte modul de răspuns".
Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell: Țările UE nu recunosc rezultatele pseudo-referendumurilor pe teritoriile Ucrainei confiscate de trupele ruse. „Este o încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar ilegal care vizează schimbarea forțată a granițelor Ucrainei”.
Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării: „Comunitatea internațională se unește și Rusia devine un paria. Nici o amenințare sau propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă războiul”, a spus Wallace.
***
Președintele rus a anunțat că a decretat mobilizarea parțială și a precizat că pe front vor ajunge inițial rezerviștii. El a vorbit despre administraţiile ruse din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporijjia care au decis alipirea la Federația Rusă și a precizat că Moscova „îi va apăra pe acești cetățeni”.
Vladimir Putin a declarat că va sprijini pseudoreferendumurile în teritoriile ocupate ale Ucrainei, care vor deschide calea anexării acestora la Federația Rusă.
”Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Apărăm patria mamă, integritate, iar în teritoriile eliberate eu susțin mobilizarea parțială. Precizez că este o mobilizare parțială - doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi mobilizați. De asemenea, cei care servesc în armată, și cei care au anumite profesii militare. Ei vor fi antrenați suplimentar”, a declarat Putin.
”Cer acestor regiuni să asigure asistență comandanților militari. Cei care vor fi mobilizați vor primi garanții și vor servi sub un anumit contract”.
Mobilizarea va începe de astăzi, 21 septembrie.
Putin a amenințat inclusiv NATO și a precizat că există opinii cu privire la o amenințare nucleară a NATO împotriva Rusiei.
”Vorbim și de un șantaj nuclear - centrala de la Zaporijjia a fost țintită și înalți reprezentanți NATO au spus că există o posibilitate să se folosească armele nucleare împotriva Rusiei. Trebuie să reamintim că țara noastră are diverse arme de distrugere și avem componente care sunt mult mai moderne decât cele NATO”, precizează Putin, într-un discurs ținut în special pentru opinia publică din Federația Rusă
Războiul Rusiei în Ucraina
Amintim că pe data de 24 februarie 2022, în urmă cu aproximativ 7 luni, Federația Rusă a a invadat la scară largă Ucraina, o acțiune militară barbară și neprovocată. Acțiunea Moscovei a generat cea mai mare criză de securitate în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.
Calculul rus a fost însă greșit, ceea ce Kremlinul a numit o „operațiune militară specială” și ce trebuia să fie un blitzkrieg prin care s-a urmărit decapitarea conducerii politice a Ucrainei, s-a transformat într-un război de uzură, forțele ruse de ocupație fiind înfrânte în bătălia pentru Kiev.
Ca urmare a eșecului ofensivei din nordul Ucrainei, Rusia s-a axat pe estul și sudul țării și „eliberarea” Donbasului. Federația Rusă urmărește implementarea conceptului țarist Novorusia (Rusia Nouă), care cuprinde regiunile Harkiv, Luhansk, Donețk, Herson.
Ca urmare a contraofensivei fulgerătoare a Armatei ucrainene din septembrie, pe direcția nord-est Harkiv și sud Herson, Federația Rusă a fost nevoită să se retragă masiv.
În ciuda acestui lucru, administraţiile ruse din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporijjia au decis să organizeze în regim de urgență referendumuri în perioada 24-25 septembrie, pentru alipirea la Federația Rusă.
Rusia are probleme majore cu privire la trimiterea de noi trupe în Ucraina și de tehnică militară, în contextul în care din punct de vedere juridic militarii ruși nu pot fi obligați să participe la operațiune. Declararea oficială a războiului și a mobilizării generale ar permite Federației Ruse să desfășoare un război total în Ucraina și ar fi un semn cât se poate de clar că „operațiunea militară specială” nu decurge conform planurilor Kremlinului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News