Războiul din Libia, într-un punct important. Germania transmite Turciei că retragerea armatei și mercenarilor ar fi oportună
Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat miercuri într-o discuţie cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, că retragerea forţelor străine şi mercenarilor din Libia ar fi "un semnal important" de sprijin pentru guvernul libian de tranziţie, notează Agerpres, care citează AFP.
În cursul unei videoconferinţe, cei doi lideri "au fost de acord să sprijine noul guvern de tranziţie condus de Abdelhamid Debibah în ameliorarea aprovizionării populaţiei şi organizarea de alegeri la sfârşitul acestui an", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, într-un comunicat.
Angela Merkel a subliniat în acest sens "că apropiata începere a retragerii soldaţilor şi mercenarilor străini ar fi un semnal important", a spus el.
ONU estimează la circa 20.000 numărul militarilor străini, în principal din Turcia, şi a mercenarilor (ruşi, sirieni, ciadieni şi sudanezi) desfăşuraţi în Libia.
Luni, guvernul libian a cerut Ankarei să coopereze pentru a facilita plecarea acestor trupe. La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, aflat în vizită la Tripoli, a criticat "aceste voci care se fac auzite şi pun pe picior de egalitate prezenţa turcă în Libia cu cea a grupărilor ilegale".
Libia, aproape de pace după un deceniu de război civil
La sfârşitul lui aprilie, Liga Statelor Arabe, ONU, Uniunea Europeană şi Uniunea Africană au reclamat împreună "retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor străine şi mercenarilor" din ţară.
Libia încearcă să lase în urmă un deceniu de conflicte, după căderea în 2011 a regimului lui Muammar Gaddafi. Un haos marcat de existenţa în ultimii ani a două puteri rivale, în Tripolitania (vest) şi Cirenaica (est).
În cursul războiului între aceste două puteri rivale în 2019 şi 2020, Turcia a susţinut activ Guvernul de uniune naţională (GNA), instalat la Tripoli şi recunoscut de ONU, în timp ce forţele din estul ţării, conduse de mareşalul Khalifa Haftar, au primit sprijin din partea Emiratelor Arabe Unite, Rusiei şi Egiptului.
După terminarea luptelor vara trecută şi semnarea unui acord de încetare a focului, un nou guvern de unitate a fost înfiinţat.
Acest executiv de tranziţie, condus de omul de afaceri Abdelhamid Debibah, urmează să asigure tranziţia până la alegerile naţionale prevăzute să aibă loc în decembrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News