Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Siria: Turcia, Rusia și Qatarul au început un proces trilateral pentru a găsi o soluție politică după un deceniu de conflict
Turcia, Rusia şi Qatar fac un efort comun pentru a promova o soluţie politică la conflictul din Siria ce durează de zece ani, a declarat joi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, informează Agepres, care citează Reuters.
Armata rusă în Siria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

„Am lansat astăzi un nou proces trilateral de consultări", a spus Cavusoglu după discuţii purtate la Doha cu miniştrii de externe rus şi qatariot. "Scopul nostru este de a discuta cum am putea contribui la eforturile pentru o soluţie politică durabilă în Siria", a adăugat el.

Potrivit lui Cavusoglu, toţi cei trei miniştri au subliniat în timpul întrevederii că singura soluţie la conflictul din Siria, în care au fost ucişi sute de mii de oameni şi milioane au luat calea refugiului, este un acord politic în linie cu rezoluţiile Naţiunilor Unite.

Turcia şi Qatarul au susţinut combatanţi care căutau să-l înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce Moscova a oferit ajutor militar ce i-a permis lui Assad să recucerească cea mai mare parte din Siria.

La rândul său, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că cele trei ţări nu urmăresc să înlocuiască eforturile pe care Turcia, Rusia şi Iran le fac împreună din 2017 pentru a reduce luptele în Siria şi a discuta asupra unei soluţii politice. "Nu pot decât să salut dorinţa Qatarului de a contribui la crearea de condiţii care să permită depăşirea actualei situaţii tragice din Siria", a spus Lavrov.

Potrivit ministrului qatariot, şeicul Mohammed bin Abdurahman al-Thani, în timpul întrevederii trilaterale s-a discutat de asemenea despre mecanismele pentru livrarea de ajutor umanitar pe întreg teritoriul Siriei. El a subliniat că "există o nevoie crucială de a reduce suferinţa sirienilor".

Şeful diplomaţiei qatariote a mai spus că motivele pentru suspendarea Siriei din Liga Arabă în 2011 se menţin, în timp ce Mevlut Cavusoglu a declarat că recentul angajament internaţional cu guvernul lui Assad a încetinit eforturile pentru o soluţie politică în Siria, conferindu-i acestui regim mai multă legitimitate.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Jandarmeria Română își cere scuze public și demarează o anchetă după defilarea controversată de la Cluj-Napoca (Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro