Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
Cotidianul american The Wall Street Journal a informat, în ediția din 17.09.2024, că numărul de ucraineni și ruși morți sau răniți în războiul care durează deja de doi ani și jumătate a ajuns la un million de persoane. Pierderile mari înregistrate de ambele părți crează nu numai probleme pe câmpul de luptă, ci provoacă și îngrijorări demografice.
Potrivit jurnalului american, ambele țări se confruntau deja cu declinul populației înainte de conflict, iar pierderea în continuare a populației va avea un efect devastator asupra lor pe termen lung.
Estimările făcute de Wall Street Journal nu fac referire și la numărul de victime civile înregistrate în conflict. Ținând cont de faptul că nici Rusia și nici Ucraina nu furnizează statistici oficiale cu privire la victimele lor militare și uneori chiar publică cifre care nu sunt de încredere, numărul total al victimelor provocate de război poate doar să fie estimat.
Astfel, Wall Street Journal scrie acum că aproximativ 80.000 de soldați ucraineni au murit în lupte, iar alți 400.000 au fost răniți. Estimările se bazează pe informații primite de la surse familiarizate cu situația și pe date ucrainene clasificate referitoare la pierderile înregistrate de la începutul acestui an.
După cum a informat Wall Street Journal, estimările serviciilor secrete occidentale în ceea ce privește victimele rușilor diferă de la o țară la alta. De exemplu, unii afirmă că numărul morților este de 200.000 și cel al răniților de aproximativ 400.000. De exemplu, Ministerul britanic al Apărării a anunțat astăzi pe rețeaua de socializare X că Rusia a pierdut 610.000 de soldați, morți sau răniți de la începutul invaziei militare în țara vecină.
În ceea ce privește victimele civile, cotidianul american a atras atenția că numai la începutul războiului, capturarea de către Rusia a orașului-port Mariupol din Ucraina a provocat moartea a peste 8.000 de persoane, potrivit estimărilor Human Right Watch. Într-un raport din luna august, ONU a confirmat că cel puțin 11.743 de civili au fost uciși și 24.614 răniți în urma invaziei rusești în Ucraina. În acesta se subliniază însă că, probabil, numărul real de victime este semnificativ mai mare, din cauza faptului că numărul acestora nu poate fi confirmat în anumite orașe.
Potrivit Wall Street Journal, acțiunile rusești împotriva Ucrainei din ultimii ani, precum anexarea Peninsulei Crimeea sau implicarea Rusiei în conflictul din Donbas, au avut un impact catastrofal asupra populației Ucrainei. Potrivit ultimului recensământ din 2001, în Ucraina trăiau aproximativ 48 de milioane de oameni. Înainte de invazia rusă din 2022, populația era de aproximativ 40 de milioane, iar acum există 25 până la 27 de milioane de persoane care trăiesc în teritoriile controlate de Kiev. Milioane de ucraineni au fugit în străinătate din cauza războiului, în timp ce Rusia ocupă părți mari din teritoriile ucrainene.
Wall Street Journal a scris că rata natalității din țară a scăzut și ea la cel mai redus nivel înregistrat vreodată. Conform datelor guvernamentale, în prima jumătate a acestui an, au murit de trei ori mai mulți oameni decât s-au născut. Autoritățile ucrainene au înregistrat 250.000 de decese și peste 87.000 de nașteri. În anul 2021, adică înainte de invazia rusă, peste 130.000 de copii s-au născut în țară în aceeași perioadă.
Problema democrafică. Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
Unul dintre motivele cheie pentru care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, refuză să mobilizeze grupul de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care alcătuiesc de obicei cea mai mare parte a forțelor luptătoare, constă în faptul că majoritatea nu au copii. Astfel, dacă ar muri sau ar fi răniți și nu ar putea avea urmași, perspectivele demografice ar fi și mai sumbre, spun demografii ucraineni. Vârsta medie estimată a luptătorilor din armata ucraineană este de 43 de ani.
Războiul din Ucraina pune probleme și Rusiei, unde se estimează că trăiesc 144 de milioane de oameni. Ca și Ucraina, Rusia se lupta și ea cu declinul populației înainte de conflict. Wall Street Journal noteză faptul că una dintre motivațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care a stat în spatele deciziei de lansare a invaziei din 2022, a constat în creșterea populației țării prin absorbția ucrainenilor.
Potrivit jurnalului american, deși Rusia a câștigat populație prin ocuparea teritoriului ucrainean, războiul are un efect devastator asupra demografiei sale interne și a pieței muncii. De exemplu, peste 600.000 de ruși au fugit din țară de la începutul invaziei, în special profesioniști tineri, capabili să se stabilească în străinătate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News