Rezultat final: Două bombardiere rusești Tu-22M3 au fost avariate în atacul bazei arctice Olenia, clarifică serviciul ucrainean de informații militare
Inițial, Serviciul de informații al Armatei Ucrainei (HUR/GUR) arăta că dronele sale au lovit un bombardier strategic TU-22M3 în atacul din 25 iulie asupra aerodromului Olenia din regiunea Murmansk, din nordul Rusiei.
După ce, inițial, oficialii ucraineni au confirmat avarierea bombardierului strategic TU-22M3, Andrii Yusov, comunicatorul principal al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR), a declarat că nu unul, ci două bombardiere Tu-22M3 au fost avariate în timpul atacului asupra aerodromului militar Olenia.
Practic, explozia de la aerodromul militar Olenia a avariat simultan două bombardiere strategice Tu-22M3.
„Este vorba despre o explozie peste zona în care se aflau avioanelor. Mai mult, pot raporta că două Tu-22M3 au fost avariate. Și există numere corespunzătoare pe lateral - indicativul #33 și indicativul # 31. La numărul 33 sunt găurile partea superioară a fuzelajului, iar nr. 31 are, de asemenea, unele avarii”, a spus Yusov, citat de radiosvoboda.
Restaurarea acestor avioane poate dura câteva luni în Rusia, a remarcat Yusov. Potrivit acestuia, în timpul atacului asupra aerodromului, alarma aeriană nu a funcționat.
Olenia e situat la 1.800 de km de granița cu Ucraina
De la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, aerodromul Olenia din regiunea Murmansk a Federației Ruse a fost folosit pentru lovituri cu rachete de la aeronavele Tu-95 și Tu-22 pe teritoriul Ucrainei, astfel că loviturile încearcă să împingă aviația rusă și mai departe de frontiera cu Ucraina.
Atacul asupra aerodromului, care se află în apropiere de Olenegorsk — la 1.800 de kilometri de granița cu Ucraina, este unul efectuat la o distanță record pentru dronele ucrainene.
Oficialul ucrainean a comentat și raportul publicației ruse „Radio Liberty”, care a publicat imagini prin satelit pentru a demonstra ”absența urmelor atacului ucrainean asupra bazei strategice de aviație”.
Reprezentantul HUR a precizat că imaginile din satelit „nu sunt singura sursă de informații pe care ar trebui să ne bazăm”.
„Fără îndoială, imaginile din satelit sunt o sursă foarte importantă de informații, dar natura daunelor și daunelor este diferită și cu siguranță nu este singura sursă de informații pe care ar trebui să ne bazăm. Dar informațiile sunt confirmate din diverse surse și putem vorbim deja despre acest incident ca despre ceea ce cu siguranță ar fi trebuit să se întâmple”, a adăugat reprezentantul HUR.
Reprezentantul HUR nu a confirmat și nici nu a infirmat implicarea Ucrainei în acest atac.
Primele explozii au fost auzite în jurul orei șase dimineața, ora locală. Comentariile de pe rețelele de socializare vorbeau despre cel puțin trei explozii. De asemenea, utilizatorii locali au publicat videoclipuri cu drone care zboară în direcția aerodromului și o imagine a unei coloane de fum negru care se ridică deasupra unei instalații militare.
La acest aerodrom se află Centrul 43 pentru utilizarea în luptă și recalificarea echipajului rusesc. Aici se află aeronave Tu-95MS, Tu-22M3, Tu-134UBL și Il-78 și se află un centru de reparații pentru avioane.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News