Rusia, reacţie la criticile SUA cu privire la Ucraina: Ne-am săturat de prelegeri
Moscova va participa la reuniunile Consiliului Rusia-NATO doar dacă acestea vor fi convocate la nivel de experţi militari, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
S. Lavrov
Moscova va participa la reuniunile Consiliului Rusia-NATO doar dacă acestea vor fi convocate la nivel de experţi militari, întrucât SUA 'au luat moda să convoace' întâlniri în acest format pentru a aduce critici Rusiei şi 'a-i ţine prelegeri' cu privire la Ucraina şi la alte probleme, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de portalul Rbc şi agenţiile de presă oficiale RIA Novosti şi TASS. Dacă Statele Unite doresc un dialog serios cu Moscova în cadrul NATO este necesar să fie convocată o reuniune a Consiliului Rusia-NATO la nivel de experţi militari, a afirmat Lavrov într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune al armatei ruse 'Zvezda' .
Rusia, a spus el, are un dialog 'normal' separat cu fiecare ţară europeană. Dar în dialogul cu NATO întâmpină probleme. 'Americanii au luat moda acolo să convoace reuniunile Consiliului Rusia-NATO exclusiv pentru a ne ţine prelegeri despre Ucraina şi alte probleme şi a ne critica pentru presupusa încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)', a declarat Lavrov, citat de TASS, adăugând că 'noi nu vom mai merge la astfel de evenimente'.
'Dacă doresc o discuţie serioasă, atunci să convoace Consiliul Rusia-NATO la nivel de experţi militari', a insistat el
În acelaşi interviu, ministrul de externe rus a spus că Moscova, dacă cineva se aşteaptă la scuze din partea ei, nu are pentru ce să-şi ceară scuze, deoarece - potrivit lui - Federaţia Rusă acţionează în conformitate cu legislaţia internaţională, scrie RIA Novosti. Mai mult, Serghei Lavrov a declarat că situaţia actuală pe plan mondial demonstrează că nicio ţară din lume nu este luată în seamă dacă aceasta nu dispune de o armată puternică şi de armament modern, conform canalelor media citate.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO trec prin cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului rece după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014. În plus, Kievul şi Occidentul acuză Moscova că acordă sprijin rebelilor separatişti din estul Ucrainei, în timp ce Moscova neagă, în pofida evidenţelor. Relaţiile dintre părţi s-a acutizat ca urmare a tonului belicos al Rusiei, pe fondul acuzaţiilor de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016 şi al tentativelor de destabilizare a Occidentului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News