Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Publicația Financial Times a informat, pe 13.12.2024, că Rusia își retrage o parte din forțele sale dislocate în Siria. Jurnaliștii britanici au ajuns la această concluzie în urma analizării unor imagini din satelit ale bazelor și coloanelor de echipamente militare.
Maxar Technologies și Planet Labs au publicat imagini din satelit ale bazelor militare rusești. Potrivit acestora, Rusia a început pregătirile pentru retragerea trupelor sale din Siria.
Un oficial ucrainean anonim a declarat pentru FT că este probabil ca Moscova să scoată o cantitate semnificativă de echipamente din țară. Cu toate acestea, în prezent nu se știe dacă această activitate inițiază retragerea parțială sau completă.
Comandamentul militar rus continuă să retragă forțele din colțurile îndepărtate ale Siriei, iar coloanele de echipamente militare se îndreaptă spre baza aeriană de la Hmeimim și punctul de asigurare logistică din portul Tartus.
După cum sugerează publicația britanică, Moscova a decis să-și retragă o parte din trupele sale de pe teritoriul sirian, respectiv unitățile Gărzii ruse (Rosgvardia) și Poliției militare, care patrulau anterior unele zone din Siria.
Publicațiile ruse de propagandă interpretează informațiile din FT în sensul în care ambele baze militare ruse, de la Tartus și Hmeimim, continuă să funcționeze și nu există indicii că vor fi evacuate.
Potrivit imaginilor din satelit, la baza aeriană Hmeimim au sosit în ultimele zile o serie de avioane de transport, inclusiv două An-124, un Il-76, trei An-32 și un An-72.
În plus, fotografiile arată armata rusă demontând un elicopter de atac Ka-52, iar analiștii Maxar, citați de Reuters, presupun că echipamentul este în curs de pregătire pentru încărcare. Experții au identificat și părți ale complexului de rachete antiaeriene S-400, care, se pare, este și el pregătit pentru a fi trimis acasă.
Toate aceste mijloace așteaptă pentru încărcare. Există informații că “Expresul sirian” poate începe să funcționeze din nou, dar în direcția opusă. Totuși, acest lucru este asociat cu anumite dificultăți, deoarece strâmtorile de la Marea Neagră sunt închise. În același timp, opțiunea cu Marea Baltică pare puțin complicată. Cu toate acestea, nu va fi posibil transportul integral al echipamentelor rusești pe calea aerului, fără implicarea mijloacelor navale.
În pofida acestor mișcări, în prezent, nu se vorbește despre o evacuare completă a bazelor militare rusești de pe coasta Siriei. Potrivit ultimelor informații publicate de presa occidentală, Rusia este aproape de încheierea unui acord cu noile autorități siriene pentru menținerea bazelor militare din Tartus și Hmeimim.
Baza navală a Rusiei de la Tartus, singurul centru mediteranean de reparații și reaprovizionare din Rusia, „rămâne în mare parte neschimbată de la acoperirea imaginilor noastre din 10 decembrie, cu două fregate care continuă să fie observate în largul țărmului Tartous”, a mai spus Maxar.
Reprezentanții Ministerului de Externe rus au confirmat că se află în contact permanent cu membrii noului guvern sirian.
Între timp, nu există niciun fel de evacuare nici de pe aerodromul Kamyshly, unde sunt concentrate o mulțime de echipamente militare rusești.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News