Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia acuză US Army și NATO de responsabilitatea degradării situației din Afganistan
16 iul, 14:29
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că plecarea ''precipitată'' a americanilor din Afganistan este responsabilă de degradarea situaţiei din această ţară, unde talibanii desfăşoară mai multe ofensive care le aduc câştiguri pe teren, relatează France Presse.

"În ultimele zile, am asistat la o deteriorare rapidă a situaţiei din Afganistan. În contextul retragerii precipitate a contingentelor americane şi ale NATO, incertitudinea militară şi politică în interiorul şi în jurul ţării a crescut brusc", a declarat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Agerpres.

"În circumstanţele actuale, există un risc real ca instabilitatea să se extindă în statele vecine", a adăugat Lavrov, vorbind în Taşkent, Uzbekistan, unde participă la o conferinţă regională cu ţările din Asia Centrală.

De la lansarea la începutul lunii mai a unei ofensive împotriva forţelor afgane, profitând de retragerea forţelor străine, talibanii au ocupat zone vaste rurale, în special în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.

Insurgenţii au preluat controlul asupra mai multor puncte de frontieră cheie cu Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul, încercuind totodată capitalele unor provincii afgane.

Lipsiţi de sprijinul american, soldaţii afgani au opus o slabă rezistenţă. Peste 1.000 dintre ei s-au refugiat de exemplu săptămâna trecută în Tadjikistanul vecin, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la graniţa sa cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rahmon a efectuat o vizită vineri în regiune pentru a inspecta pregătirea de luptă a armatei sale.

Rusia, o putere regională apropiată de fostele republici sovietice din Asia Centrală, îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu destabilizarea situaţiei în regiune unde are baze militare.

"Criza afgană exacerbează ameninţarea teroristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent", a declarat vineri Serghei Lavrov, citat de AFP. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Ursula von der Leyen, șefa CE, în vizită oficială în România
Rusia a inițiat acțiuni provocatoare asupra navelor ucrainene din Marea Neagră
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro