Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia apără anexarea ilegală a Crimeei. Moscova spune că nu a încălcat niciodată Memorandumul de la Budapesta
Pe 5 octombrie, în cadrul Primei Comisii a Adunării Generale a ONU (cunoscută și sub numele de Comisia pentru dezarmare și securitate internațională sau DISEC), reprezentantul delegației ruse, Denis Lozinski, a declarat că Rusia nu a încălcat niciodată prevederile Memorandumului de la Budapesta, deoarece acest document nu obligă Federația Rusă să „forțeze o parte a Ucrainei” să rămână parte a acestei țări.
Semnarea Memorandumului de la Budapesta în 1994, între Bill Clinton, pe atunci președintele Statelor Unite ale Americii și Boris Elțîn, pe atunci președintele Federației Ruse. Sursă foto: Maidan of Foreign Affairs

Denis Lozinsky a răspuns astfel acuzațiilor părții ucrainene, care consideră că, prin anexarea Crimeei în 2014, Rusia a încălcat memorandumul din 1994 prin care s-a angajat să fie unul dintre statele garante ale suveranităţii naţionale şi integrității teritoriale ale Ucrainei.

„Prevederile acestui document nu se aplică circumstanțelor rezultate din acțiunile factorilor politici sau socio-economici interni. Rusia nu și-a asumat obligația de a forța o parte a Ucrainei să rămână în componența sa împotriva voinței populației locale”, a declarat textual Lozinsky.

Referitor la garanțiile de securitate ale Ucrainei stabilite prin memorandum, diplomatul rus s-a limitat la a susține că invocarea acestora reprezintă „o manifestare a propagandei antirusești”.

Lozinsky a numit anexarea Crimeei, și implicit a Sevastopolului, în 2014, drept „singura modalitate posibilă de a le proteja interesele vitale” pe fondul „entuziasmului elementelor naționaliste radicale din Ucraina”.

G Ad:

 

Prin Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994, Rusia a dat garanții privind securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

 

Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994 de președinții Rusiei, Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite, este un document care prevede garanții de securitate pentru Ucraina în urma renunțării la arsenalul său nuclear și aderării la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.

Rusia consideră că Crimeea a devenit parte a Federației Ruse în 2014, în urma unui referendum ”în care majoritatea covârșitoare a locuitorilor peninsulei au votat pentru reunificarea cu Federația Rusă”, susținut însă după ocuparea peninsulei de către trupele ruse.

Comunitatea internațională, în special Occidentul și, evident, Ucraina refuză să recunoască rezultatele votului, subliniind că referendumul nu a respectat normele internaționale și nu este legitim.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare
Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro