Moscova continuă atacurile la adresa Maiei Sandu: Are o abordare „ambiguă” în construirea relațiilor cu Rusia
MAE de la Moscova spune că Maia Sandu are o abordare „ambiguă” în construirea relațiilor cu Rusia și îi reproșează că, deși declară că vrea relații bune cu Rusia, aceasta face „declarații dure” cu privire la Transnistria și nu acceptă datoria Transnistriei pentru gazele rusești. Totodată, MAE de la Moscova regretă anularea legii care conferă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Moscova urmăreşte cu atenţie situaţia politică internă din Republica Moldova, a declarat miercuri viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenţiei oficiale ruse TASS, cu ocazia Zilei Diplomatului, marcată la 10 februarie în Rusia.
El a remarcat în acest context că primii paşi ai noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, în privinţa dezvoltării relaţiilor cu Rusia au dat impresia unei anumite 'ambiguităţi' până în prezent, potrivit portalului Deschide.md.
Pe de o parte, Maia Sandu declară că 'este dispusă la dialog' cu Rusia, dar pe de altă parte face 'declaraţii severe' cu privire la problematica transnistreană, în speţă nu recunoaşte datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, a afirmat responsabilul diplomatic rus.
El a evocat totodată anularea în ianuarie a legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care conferise limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică. Legea respectivă fusese votată pe ultima sută de metri a preşedinţiei lui Igor Dodon, cunoscut pentru relaţiile sale strânse cu Moscova, în luna decembrie, înaintea învestirii Maiei Sandu în funcţia de preşedinte.
'Rusia urmăreşte cu atenţie situaţia politică internă din Republica Moldova. Suntem hotărâţi să continuăm cooperarea bilaterală pe baza principiilor pragmatismului şi luării în considerare a intereselor reciproce', a afirmat Rudenko, exprimându-şi speranţa că raţiunea va prevala în relaţiile moldo-ruse sub noua conducere de la Chişinău.
În acest context, el a amintit că ambasadorul Rusiei la Chişinău s-a întâlnit cu Maia Sandu după ce a fost aleasă preşedinte, reconfirmând 'disponibilitatea părţii ruse de a menţine relaţii de prietenie bilaterale în spiritul principiilor stabilite în Tratatul de prietenie şi cooperare din 2001'. 'Aceleaşi intenţii au fost exprimate de partea moldoveană', a spus el.
Într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene Evropeiskaia Pravda, Maia Sandu declarase în decembrie că Chişinăul nu va recunoaşte datoria Transnistriei pentru consumul de gaze ruseşti.
'Moldova plăteşte pentru gaz şi electricitate (...) chiar dacă Transnistria foloseşte gratis gazul (rusesc) şi susţine că datoria este a Moldovei, nu este chiar aşa. Noi niciodată nu vom recunoaşte această datorie', a afirmat ea, subliniind că Republica Moldova practic nu are datorii la importurile de gaze din Rusia.
Compania rusă Gazprom susţine că Republica Moldova are o datorie de aproape şapte miliarde de dolari pentru livrările de gaze ruseşti, aproape întreaga sumă reprezentând datoria Transnistriei, potrivit Ştiri.md.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News