Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rusia intenționează să monitorizeze îndeaproape activitatea NATO în spațiu
26 noi 2019 / 10:30
Rusia va monitoriza îndeaproape activitatea NATO în spațiu cosmic, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, ca urmare a deciziei miniștrilor de externe ai NATO de a declara spatiul cosmic ca domeniu operațional, potrivit TASS.

În timpul unui briefing difuzat de postul de televiziune Russia 24, pe 21 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a declarat că Rusia intenționează să monitorizeze desfășurarea armelor NATO în spațiu.

După o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, miercuri, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că spatiul cosmic este esenţial pentru capacităţile de apărare şi descurajare ale Alianţei, pentru avertizarea timpurie şi navigaţie, precizand că NATO nu are intenția de a pune arme în spațiu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, autoritățile de la Moscova solicită țărilor NATO să nu permită o cursă a înarmărilor în spațiu, ceea ce ar avea repercusiuni negative asupra situației internaționale și a problemelor de securitate.

„Pornim de la presupunerea că transformarea spațiului cosmic într-o zonă de confruntare militară nu ar satisface interesele de securitate ale niciunei tarii din lume, inclusiv ale statelor membre NATO", a spus ea.

Într-adevăr, spațiul a devenit indispensabil activităților științifice, comerciale și  militare. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea armelor anti-satelit, asistăm de câțiva ani la o „înarmare” a spațiului, care a devenind astfel un domeniu operațional ca oricare altul, potrivit experţilor militari ai publicaţiei Opex 360.

De aici decizia Alianței de a o transforma într-o nouă zonă operațională. „Abordarea noastră va rămâne defensivă și pe deplin în conformitate cu dreptul internațional. NATO nu intenționează să plaseze arme în spațiu. Dar trebuie să ne asigurăm că misiunile și operațiunile noastre primesc sprijinul adecvat ", a spus Stoltenberg la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles.


Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia încearcă să încline decisiv balanța puterii în Libia. Suspiciuni cu privire la dislocarea unui sistem S-400 (Foto)
Dogfight în SUA între un pilot de F-16 și un sistem de inteligență artificială
Rusia acuză Minskul de provocări după arestarea mercenarilor Wagner și compară Belarusul cu o țară din lumea a treia
'Platforma Crimeea'. Ucraina propune țărilor din regiunea Mării Negre cooperare pentru a contracara militarizarea rusă
China consideră 'barbare și grosiere' sancțiunile SUA impuse Hong Kongului
Erdogan contestă acordul maritim dintre Grecia şi Egipt şi anunţă reluarea activităţilor de foraj într-o zonă disputată din Mediterană
Venezuela a condamnat doi mercenari ai SUA acuzați că au vrut să-l răpească pe Maduro
România răspunde apelului Libanului. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor transporta opt tone de materiale medicale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro