Rusia, îngrijorată de activitatea militară a NATO în apropierea frontierelor sale
Activitatea militară a Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei a atins un nivel fără precedent de la încheierea Războiului Rece, a declarat miercuri ministrul apărării rus Serghei Şoigu la o reuniune la Minsk a Colegiului comun al ministerelor apărării din Federaţia Rusă şi Belarus.
,,Activitatea militară a NATO la graniţele noastre a atins un nivel fără precedent după încheierea Războiului Rece. Politica Alianţei este îndreptată spre consolidarea prezenţei sale militare pe flancul estic'', a spus generalul de armată Şoigu, adăugând că, în acest scop, Alianţa se serveşte de aşa-numitul 'mit al ameninţării ruse', informează agenţia de presă TASS
El a mai spus că NATO şi-a intensificat activităţile de cercetare în zonele mărilor Baltică şi Neagră, iar avioane ruse au fost trimise de 120 de ori de la începutul anului să intercepteze aparate aeriene străine în apropiere de frontierele ruse. Generalul Şoigu nu s-a referit în acest context şi la misiunile forţelor aeriene ruse în apropiere de spaţiul aerian al NATO din Marea Baltică şi Marea Neagră, conform unor observatori.
Ministrul apărării rus a mai declarat că militarii NATO simulează acţiuni cu caracter ofensiv în cadrul exerciţiilor efectuate în apropierea frontierelor Federaţiei Ruse. 'Se extinde amploarea pregătirii operaţionale şi de luptă lângă graniţele noastre, intensitatea acesteia este în creştere. Ţările blocului nord-atlantic simulează operaţiuni militare cu caracter ofensiv', a afirmat Serghei Şoigu, adăugând că la aceste exerciţii Alianţa atrage activ şi ţări care nu sunt membre NATO.
Planurile Poloniei de a găzdui o bază permanentă americană sunt contraproductive, nu contribuie la consolidarea securităţii regionale şi obligă Rusia la măsuri de răspuns, a avertizat ministrul rus. 'În aceste condiţii, suntem obligaţi să luăm măsuri de răspuns şi trebuie să fim gata să neutralizăm posibilele ameninţări militare din toate direcţiile', a subliniat el, adăugând că Rusia nu doreşte să fie atrasă într-o confruntare militară cu Occidentul şi aspiră la o cooperare reciproc avantajoasă în domeniul securităţii.
Reuniunea Colegiului mixt al instituţiilor de apărare din Rusia şi Belarus este dedicată acţiunilor comune privind menţinerea stabilităţii şi securităţii în regiune, notează TASS.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO s-au deteriorat după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014. Ulterior, Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia de susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei, ceea ce Moscova neagă.
Presupusa otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în martie a.c. în Marea Britanie de către prezumtivi agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) şi acuzaţiile de atacuri cibernetice în mai multe ţări occidentale nu au făcut decât să agraveze situaţia. De asemenea, Rusia este acuzată de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News