Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Saga avioanelor F-16 pentru Turcia | Ankara caută alternative la un posibil refuz al SUA, dar spune nu unei achiziţii second-hand
20 noi 2021 / 12:39
La începutul acestei săptămâni, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat că Turcia va trebui să ia în considerare alte alternative pentru a-și asigura securitatea, dacă Statele Unite vor răspunde negativ la solicitarea Ankarei pentru noi avioane F-16. În acelaşi timp, au apărut informaţii că Turcia ar fi interesată de avioane F-16 pe care Danemarca vrea să le vândă, dar Ankara a infirmat destul de repede aceste speculaţii.

În cursul zilei de ieri, cotidianul turc Daily Sabah a precizat că Turcia nu este interesată să cumpere avioane de luptă F-16 second-hand din Danemarca, contrar informaţiilor apărute în presa daneză.

Danemarca intenționează să vândă, până în anul 2025, 24 de avioane  F-16 second-hand, deoarece Forţele Aeriene Daneze încep să se pregătească pentru primirea a 27 de avioane de luptă F-35A Lightning II.

Turcia a fost una dintre ţările despre care presa daneză a speculat că ar putea fi interesate de acele avioane F-16 de care Forţele Aeriene Daneze vor să scape.

Turcia a fost eliminată din programul F-35 Joint Strike Fighter și i-a fost interzis să cumpere acele avioane de generația a cincea după ce a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400.

G Ad:

Ankara a solicitat recent Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată  Block 70, împreună cu 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce. Modernizarea flotei actuale de avioane F-16 va fi crucială pentru Turcia până când va putea fie să construiască, fie să cumpere o aeronavă de ultimă generație.

Turcia susţine că a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată  Block 70, ca o compensaţie pentru excluderea Ankarei din programul F-35 Joint Strike Fighter.

Cu câteva zile înainte ca presa daneză să susţină cele prezentate mai sus, ministerul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat că Turcia va trebui să ia în considerare alternative pentru a-și asigura securitatea, dacă Statele Unite vor răspunde negativ la solicitarea Ankarei pentru noi avioane F-16.

Într-o analiză anterioară am precizat că președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, dar şi mai mulţi membrii din Congresul SUA se opune ferm vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia.

Cu toate acestea, chiar dacă Turcia ar intenţiona să cumpere cu adevărat avioane F-16 second-hand din Danemarca, este puțin probabil că Copenhaga să poată vinde către Ankara acele avioane fără a avea mai întâi permisiunea Statelor Unite.

De amintit că, Turcia a amenințat în repetate rânduri că va apela la Moscova,  dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament
Klaus Iohannis a convocat CSAT | Pe ordinea de zi, situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România
Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
EXCLUSIV
Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW
Raytheon: Sistemele Patriot - elementul de bază al apărării anti-aeriene a României și a NATO
Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Criza din Ucraina -o șansă pentru România?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro