Securitate energetică: Liderii de la Bruxelles caută să impulsioneze renașterea energiei atomice pe bătrânul continent
Liderii țărilor europene favorabile energiei nucleare și experții în domeniul energetic au cerut joi, în cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles, o revigorare a energiei nucleare, încercând să reconstruiască industria europeană după ani de declin treptat. Impulsul politic de a extinde energia nucleară - o sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon - face parte din eforturile de a îndeplini obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă. Dar se confruntă cu vânturi potrivnice, inclusiv cu lipsa de investiții, precum și cu depășirea costurilor estimate și întârzierile care au afectat proiectele recente.
,,Fără sprijinul energiei nucleare, nu avem nicio șansă să ne atingem obiectivele climatice la timp", a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), în fața presei, înaintea Summitului privind energia nucleară de la Bruxelles, potrivit Reuters.
Energia nucleară a căzut în dizgrație în Europa din cauza preocupărilor legate de siguranță după accidentul nuclear japonez de la Fukushima din 2011, care a determinat Germania să închidă imediat șase centrale nucleare și să își dezafecteze treptat reactoarele rămase. Ultimele trei au fost închise în aprilie 2023.
Ţările UE rămân divizate în ceea ce privește promovarea energiei nucleare
Însă necesitatea de a găsi alternative la gazul rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina în 2022 și angajamentul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 au reaprins interesul pentru energia nucleară.
Cu toate acestea, țările UE rămân divizate în ceea ce privește promovarea energiei nucleare, existând două tabere - una condusă de Franța, care consideră că expansiunea nucleară este crucială, iar cealaltă, care include țările antinucleare, Austria și Germania, care doresc ca accentul să fie pus pe sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Europa trebuie să se elibereze de a fi "ostatica unor abordări ideologice".
Într-o declarație comună, țările s-au angajat "să depună eforturi pentru a debloca pe deplin potențialul energiei nucleare prin adoptarea de măsuri precum crearea de condiții favorabile pentru a sprijini și finanța în mod competitiv extinderea duratei de viață a reactoarelor nucleare existente".
De asemenea, declarația se angajează să construiască noi centrale nucleare și să dezvolte rapid reactoare avansate, inclusiv reactoare modulare mici, la nivel mondial, menținând în același timp cele mai înalte niveluri de siguranță și securitate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News