Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Şeful Asociaţiei veteranilor de război din Kosovo, arestat la Pristina (Foto/Video)
25 sep, 19:29
Membri ai poliţiei Uniunii Europene în Kosovo l-au arestat vineri, la Pristina, pe şeful Asociaţiei veteranilor de război din Kosovo, Hysni Gucati, care urmează să fie predat tribunalului pentru crime de război de la Haga (Ţările de Jos) pentru a răspunde unor acuzaţii nespecificate deocamdată, a anunţat avocatul său, citat de Reuters.

Tribunalul Special pentru Kosovo de la Haga, mandatat să ancheteze şi să pună sub acuzare suspecţi pentru crime de război comise în timpul conflictului din Kosovo din 1998-1999, a refuzat să facă vreun comentariu despre această arestare.

Potrivit unor martori, Hysni Gucati a fost încătuşat şi urcat într-o maşină a poliţiei UE în capitala kosovară Pristina.

În ultimele săptămâni, Gucati şi colaboratorii săi au publicat zeci de documente judiciare cu nume de suspecţi, de martori şi de civili care ar fi fost ucişi în timpul revoltei din Kosovo contra conducerii sârbe din 1998-1999.''El nu a fost niciodată intervievat despre acuzaţiile de crime de război şi, pe baza documentelor pe care le-am văzut, este posibil să fi fost arestat pentru acuzaţia de obstrucţionare a justiţiei'', a declarat pentru Reuters avocatul Asociaţiei veteranilor de război din Kosovo, Tome Gashi.


Tribunalul Special pentru Kosovo de la Haga a fost creat în 2015 pentru a se ocupa de cazurile de presupuse atrocităţi comise de organizaţia paramilitară Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul revoltei din 1998-1999. Instanţa a fost creată în Ţările de Jos pentru a se putea asigura protejarea martorilor, precizează Agerpres.

Poliţia UE din Kosovo este autorizată să opereze arestări legate de acuzaţiile de crime de război dacă i se cere acest lucru de către Tribunalul Special.

În luna iunie, procurorul Tribunalului Special pentru Kosovo l-a pus sub acuzare pe preşedintele kosovar Hashim Thaci, fost comandant al gherilelor UCK, pentru infracţiuni de război şi infracţiuni împotriva umanităţii, printre care şi 100 de crime. Acuzaţia trebuie să fie confirmată de către un judecător, etapă necesară pentru deschiderea unui proces. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro