Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022. 

Pe 17 septembrie, armata ucraineană a anunțat că a cucerit un alt sat din regiunea Donețk. Satul, Klishchiivka, situat pe o cotă dominantă, cu vedere la drumurile din interiorul și din afara orașului Bahmut, pe care forțele Moscovei l-au capturat în mai.

Pe 18 septembrie, Forțele Aeriene Ucrainene au informat că au doborât 17 rachete de croazieră lansate de aeronave rusești pe timpul nopții asupra regiunilor din centru și vestul Ucrainei. Potrivit unei actualizări dintr-o postare Telegram din aceeași zi, Moscova a lansat și 24 de drone Shahed fabricate iranian, dintre care Ucraina a susținut că a interceptat cu succes 18. 

Imaginile din satelit confirmă că forțele ucrainene au lovit Centrul 744 de comunicații al Comandamentului Flotei Ruse din Marea Neagră, din Crimeea, pe 20 septembrie, ca parte a unui efort ucrainean de a viza instalațiile Flotei Ruse din Marea Neagră. Imaginile arată că loviturile ucrainene au distrus o parte semnificativă a postului de comandă de lângă Verkhnosadove (16 km nord-est de Sevastopol). „Inamicii au lansat o lovitură cu rachete la sediul flotei”, a scris liderul ocupației ruse la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, pe Telegram. Canalele de știri ruse relatează că șase persoane au fost rănite după atac.

Pe 21 septembrie, comandamentul militar al Ucrainei a declarat că forțele sale au atacat o bază aeriană rusă din apropierea orașului Saki, pe coasta de vest a Crimeei, dar nu a oferit detalii despre victime sau pagube. Mai devreme, pe 21 septembrie, ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus 19 drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre, zădărnicind un atac.

Pe 21 septembrie, forțele ucrainene au declarat că au spart principala linie defensivă rusă din sud-estul țării cu vehicule blindate, o piatră de hotar semnificativă în contraofensiva de trei luni și jumătate menită să creeze o breșă în defensiva Rusiei. Trupele ucrainene au depășit obstacole antitanc, inclusiv șanțuri și blocurile de beton cunoscute sub numele de dinți de dragon din apropierea satului Verbove din regiunea Zaporojie, permițând vehiculelor blindate să treacă, a declarat un ofițer din trupele aeropurtate ale Ucrainei.

La sud de Robotyne, trupele ucrainene au ajuns la marginea următorului sat Novoprokopivka. La sfârșitul lunii august, parașutiștii ucraineni au pătruns în principala linie defensivă rusă de lângă Verbove, un sat aflat la est de Robotyne, și au început să-și lupte prin sistemul defensiv creat de ruși.

Începând cu 21 septembrie, vehiculele blindate ucrainene acționau dincolo de linia finală a sistemului defensiv rus din vestul regiunii Zaporojie. Imaginile geolocate postate pe 21 septembrie indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele din dinți de dragon care fac parte din sistemul de apărare pe trei aliniamente, și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene își păstrează aceste poziții.

„Sunt dincolo de dinții dragonului”, a declarat despre vehiculele blindate ucrainene Lt. Ashot Arutiunian, comandantul unei subunități de drone de cercetare care operează în zona Verbove.

În timp ce se afla în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele sale vor „elibera încă două orașe”. Ucraina își va continua contraofensiva până în toamnă și până în iarnă, a spus el, refuzând să numească orașele pe care este aproape să le recupereze. Acesta a mai spus că trupele sale vor prelua controlul Bahmutului.

Ministerul Muncii din Rusia a ordonat producerea a 757.305 de documente justificative pentru participanții la luptă și a 230.000 de acte pentru membrii familiilor uciși în lupte, potrivit publicației ruse Vyorstka.

Unul din cinci militari ruși mobilizați care au murit în războiul din Ucraina au fost uciși la mai puțin de două luni după ce au fost înrolați, arată instituția independentă de investigație IStories și proiectul de monitorizare a războiului Conflict Intelligence Team (CIT).

Războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând, potrivit liderilor americani și NATO. Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat pe 17 septembrie că va dura „mult timp” pentru a da afară din țară toți cei 200.000 de militari ai Rusiei.

Războiul nu va avea un sfârșit rapid, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Majoritatea războaielor durează mai mult decât se estimează atunci când încep”, a declarat acesta grupului de media Funke, adăugând că „nu există nicio îndoială că Ucraina va fi în cele din urmă în NATO”.

Ucraina i-a revocat pe toți cei șase miniștri adjuncți ai Apărării, pe 18 septembrie, o schimbare majoră în timp de război. Printre cei revocați se numără și Hanna Maliar, care a apărut în ultimele luni drept una dintre cele mai importante comunicatoare guvernamentale a evoluției zilnice a contraofensivei Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors în capitala SUA în încercarea de a susține sprijinul american. Zelenski s-a întâlnit cu liderii Camerei și cu toți cei 100 de senatori în întâlniri private la Capitol Hill pe 21 septembrie, argumentând nevoia de mai mult sprijin.

Înainte de sosirea lui Zelenski, un grup de parlamentari republicani a promis să se opună cererii lui Biden de a adăuga 24 de miliarde de dolari în ajutor de securitate, economic și umanitar pentru Kiev. Parlamentarii au declarat într-o scrisoare devoalată de The Wall Street Journal că au îngrijorări cu privire la finanțarea de peste 100 de miliarde de dolari pe care Congresul a aprobat-o deja.

Unul dintre semnatarii scrisorii, senatorul Rand Paul, a declarat pe 20 septembrie, într-un discurs ținut la Senat, că nu va fi de acord să accelereze niciun proiect de lege de cheltuieli care să ofere mai mult ajutor Ucrainei, invocând deficitul bugetar federal mare. „Parcă nimeni nu a observat că nu avem bani în plus de trimis în Ucraina”, a declarat R.Paul. „Deficitul nostru anul acesta va depăși 1,5 trilioane de dolari. Să împrumuți bani din China pentru a-i trimite în Ucraina nu are sens”.

Pe 21 septembrie, în timpul vizitei lui Zelenski, președintele Biden a anunțat un nou pachet de ajutor de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina. Biden i-a promis lui Zelenski că Statele Unite vor „rămâne cu el”. Mai mulți oficiali americani susțin că Biden i-a spus lui Zelenski și că SUA vor furniza totuși Ucrainei un număr redus de sisteme de rachete ATACMS, deși furnizarea de arme cu rază mai lungă de acțiune este considerată de Kremlin o „linie roșie” care ar face din SUA „o parte a conflictului”, potrivit cunoscutelor amenințări ale purtătoarei de cuvânt ruse Maria Zaharova .

Tancurile de luptă Abrams de fabricație americană vor sosi în Ucraina în curând, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, pe 19 septembrie, vorbind în fața a 50 de miniștri ai Apărării și alți oficiali de rang înalt adunați la Ramstein, Germania, cu ocazia celei de-a 15-a întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (Ukraine Defense Contract Group),

Austin a reiterat, de asemenea, că Statele Unite vor antrena piloții Ucrainei pe avioane de luptă F-16 și a cerut producerea mai rapidă a muniției de care forțele Kievului au nevoie cu disperare pe câmpul de luptă.

Peste 30 de țări au antrenat 84.000 de militari ucraineni în 40 de poligoane de antrenament din întreaga lume, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz. Instrucția din SUA a produs aproximativ 15 batalioane care pot opera Stryker, Bradley și alte vehicule de luptă ale infanteriei. 

Canada va contribui cu 24,5 milioane USD la un parteneriat condus de britanici care cumpără echipamente de apărare antiaeriană pentru Ucraina, pentru a o ajuta să evite atacurile rusești cu rachete și drone, după cum a declarat ministrul Apărării Bill Blair pe 17 septembrie.

Guvernul polonez a încercat să clarifice remarcile premierului său potrivit cărora țara a oprit sprijinul cu arme către Ucraina. După ce prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia nu mai transferă arme în Ucraina, biroul său s-a grăbit să explice afirmațiile într-o notă împăciuitoare. De asemenea, președintele Andrzej Duda a intervenit explicând că este vorba doar de armamentul modern achiziționat recent de Polonia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
Amenințare reală sau sperietoare? Putin ar putea să folosească în Ucraina racheta RS-26 Rubezh, cu focoase non-nucleare
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Generalul ucrainean Zalujnîi, mesaj mobilizator către militari: „Ucraina trebuie salvată. Copiii, femeile și părinții noștri trebuie să trăiască în pace, indiferent de costuri!”
Avertizare privind un posibil atac aerian major al rușilor asupra capitalei Ucrainei: Americanii suspendă activitatea Ambasadei de la Kiev
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei până la 100.000 de militari
Rusia, cu arme și bagaje în tabăra Hezbollah: Israelienii au găsit în sudul Libanului rachete rusești antitanc Kornet, produse după 2020
Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei în ziua în care Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului rus
Imagine a eroismului armatei ucrainene: O fostă educatoare a reuşit să doboare singură o rachetă de croazieră rusească Kh-101, utilizând un sistem MANPADS Igla
Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS. Ce ar putea lovi? Clădiri guvernamentale sau podurile peste Nipru
Putin lovește Odesa: 10 morți și 40 de răniți, în urma unui atac cu racheta balistica Iskander-M
Ciolacu spune că „am multe de discutat cu Rutte”. Piloții ucraineni care se antrenează intens pe F-16 în România, pe agenda întâlnirii
Biden a ridicat „restricția ATACMS” iar Ucraina poate lovi adânc în teritoriul Rusiei. Întrebarea e dacă Trump va reveni peste două luni asupra deciziei
Polonia atrage atenția lumii că Armata rusă „nu poate fi oprită prin telefoane”. Următoarele săptămâni vor fi decisive nu doar pentru Ucraina ci și pentru Europa
Săptămână grea pentru Ucraina: Atacuri în valuri cu rachete ale Rusiei. La interceptări au participat intens și avioanele F-16 ale Ucrainei
Rachete rusești Kalibr au străbătut spațiul aerian de deasupra regiunii Odesa în zorii zilei (Video): „Acesta e adevăratul răspuns al criminalului de război Putin”
Rușii au lansat cel mai mare atac din ultima perioadă asupra Ucrainei. Toate tipurile de rachete folosite în mod uzual au fost întrebuințate
Militarii ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare aeriană Buk, în valoare de 10 milioane de dolari (Video)
După mai multe zile de bombardamente, trupele ruse au declanșat o ofensivă pe mai multe direcții în regiunea Zaporojie
Avioanele israeliene au vizat infrastructura Hezbollah din Beirut. IDF a lovit și cartiere din Damasc frecventate de comandanți ai Hezbollah și ai Gărzilor Revoluționare

Ştiri Recomandate

Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din România. Ciolacu: Singura soluție corectă / Lasconi: Statul român a eșuat să apere democrația
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
U.S. Air Force amână decizia asupra programului NGAD, menit să înlocuiască flota de F-22 Raptor, trecând responsabilitatea către administrația Trump
Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Comisia Europeană somează TikTok să trimită, în 24 de ore, clarificari despre sprijinul acordat lui Călin Georgescu
Cazul ''Spy Cell'': O reţea de spionaj cu ramificaţii în Bulgaria a acţionat la îndemnul Rusiei, vizate fiind şi sistemele Patriot din Germania
Garanții de securitate NATO pentru Ucraina: Cum și de ce Kievul și-a schimbat poziția în relațiile cu Alianța
Rusia atacă Siria și de pe mare din Mediterană. Un submarin și două fregate au lovit cu rachete de croazieră Kalibr
În ciuda cererii ridicate, vânzările industriei europene de apărare au dificultăți în a înregistra o creștere: Majoritatea companiilor produc „sisteme de arme complexe”
Siria, terenul de încercare al Kremlinului pentru războiul din Ucraina: De la rotația generalilor, la testarea de noi arme rusești
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Rebelii sirieni au capturat orașul-cheie Hama. Armata lui Assad a reușit să fugă
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Desecretizarea documentelor CSAT: Ministerul Afacerilor Externe a informat aliaţii României cu privire la tentativele de interferenţe externe în campania electorală
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Avioanele ucrainene Su-25 au fost adaptate pentru a lansa bombe franceze AASM Hammer
Statele Unite, ingrijorate de implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze alegerile din România
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Dacă vrem pace în Ucraina, militarii ucraineni ar trebui să fie bine echipaţi pentru a se impune pe câmpul de luptă și la masa negocierilor
Bătrânele avioane A-10 Warthog ale U.S. Air Force îşi fac resimţită prezența în Siria, în luptă cu milițiile afiliate Iranului (Video)
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
General Atomics a primit un contract pentru dezvoltarea unui proiectil cu o rază de acțiune de 150 de kilometri
Agentul „Alice”. O rusoaică din New York, acuzată că a mințit cu privire la legăturile sale cu FSB: A participat constant la evenimente anti-Putin la ordinul spionajului rusesc
Pentru a menține capacitățile de descurajare, statele membre NATO trebuie să cheltuiască pe viitor peste 2% din PIB pentru apărare
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall au încheiat un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri Leopard 2A4. Blindatele vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
pixel