Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022. 

Pe 17 septembrie, armata ucraineană a anunțat că a cucerit un alt sat din regiunea Donețk. Satul, Klishchiivka, situat pe o cotă dominantă, cu vedere la drumurile din interiorul și din afara orașului Bahmut, pe care forțele Moscovei l-au capturat în mai.

Pe 18 septembrie, Forțele Aeriene Ucrainene au informat că au doborât 17 rachete de croazieră lansate de aeronave rusești pe timpul nopții asupra regiunilor din centru și vestul Ucrainei. Potrivit unei actualizări dintr-o postare Telegram din aceeași zi, Moscova a lansat și 24 de drone Shahed fabricate iranian, dintre care Ucraina a susținut că a interceptat cu succes 18. 

Imaginile din satelit confirmă că forțele ucrainene au lovit Centrul 744 de comunicații al Comandamentului Flotei Ruse din Marea Neagră, din Crimeea, pe 20 septembrie, ca parte a unui efort ucrainean de a viza instalațiile Flotei Ruse din Marea Neagră. Imaginile arată că loviturile ucrainene au distrus o parte semnificativă a postului de comandă de lângă Verkhnosadove (16 km nord-est de Sevastopol). „Inamicii au lansat o lovitură cu rachete la sediul flotei”, a scris liderul ocupației ruse la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, pe Telegram. Canalele de știri ruse relatează că șase persoane au fost rănite după atac.

Pe 21 septembrie, comandamentul militar al Ucrainei a declarat că forțele sale au atacat o bază aeriană rusă din apropierea orașului Saki, pe coasta de vest a Crimeei, dar nu a oferit detalii despre victime sau pagube. Mai devreme, pe 21 septembrie, ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus 19 drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre, zădărnicind un atac.

Pe 21 septembrie, forțele ucrainene au declarat că au spart principala linie defensivă rusă din sud-estul țării cu vehicule blindate, o piatră de hotar semnificativă în contraofensiva de trei luni și jumătate menită să creeze o breșă în defensiva Rusiei. Trupele ucrainene au depășit obstacole antitanc, inclusiv șanțuri și blocurile de beton cunoscute sub numele de dinți de dragon din apropierea satului Verbove din regiunea Zaporojie, permițând vehiculelor blindate să treacă, a declarat un ofițer din trupele aeropurtate ale Ucrainei.

La sud de Robotyne, trupele ucrainene au ajuns la marginea următorului sat Novoprokopivka. La sfârșitul lunii august, parașutiștii ucraineni au pătruns în principala linie defensivă rusă de lângă Verbove, un sat aflat la est de Robotyne, și au început să-și lupte prin sistemul defensiv creat de ruși.

Începând cu 21 septembrie, vehiculele blindate ucrainene acționau dincolo de linia finală a sistemului defensiv rus din vestul regiunii Zaporojie. Imaginile geolocate postate pe 21 septembrie indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele din dinți de dragon care fac parte din sistemul de apărare pe trei aliniamente, și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene își păstrează aceste poziții.

„Sunt dincolo de dinții dragonului”, a declarat despre vehiculele blindate ucrainene Lt. Ashot Arutiunian, comandantul unei subunități de drone de cercetare care operează în zona Verbove.

În timp ce se afla în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele sale vor „elibera încă două orașe”. Ucraina își va continua contraofensiva până în toamnă și până în iarnă, a spus el, refuzând să numească orașele pe care este aproape să le recupereze. Acesta a mai spus că trupele sale vor prelua controlul Bahmutului.

Ministerul Muncii din Rusia a ordonat producerea a 757.305 de documente justificative pentru participanții la luptă și a 230.000 de acte pentru membrii familiilor uciși în lupte, potrivit publicației ruse Vyorstka.

Unul din cinci militari ruși mobilizați care au murit în războiul din Ucraina au fost uciși la mai puțin de două luni după ce au fost înrolați, arată instituția independentă de investigație IStories și proiectul de monitorizare a războiului Conflict Intelligence Team (CIT).

Războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând, potrivit liderilor americani și NATO. Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat pe 17 septembrie că va dura „mult timp” pentru a da afară din țară toți cei 200.000 de militari ai Rusiei.

Războiul nu va avea un sfârșit rapid, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Majoritatea războaielor durează mai mult decât se estimează atunci când încep”, a declarat acesta grupului de media Funke, adăugând că „nu există nicio îndoială că Ucraina va fi în cele din urmă în NATO”.

Ucraina i-a revocat pe toți cei șase miniștri adjuncți ai Apărării, pe 18 septembrie, o schimbare majoră în timp de război. Printre cei revocați se numără și Hanna Maliar, care a apărut în ultimele luni drept una dintre cele mai importante comunicatoare guvernamentale a evoluției zilnice a contraofensivei Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors în capitala SUA în încercarea de a susține sprijinul american. Zelenski s-a întâlnit cu liderii Camerei și cu toți cei 100 de senatori în întâlniri private la Capitol Hill pe 21 septembrie, argumentând nevoia de mai mult sprijin.

Înainte de sosirea lui Zelenski, un grup de parlamentari republicani a promis să se opună cererii lui Biden de a adăuga 24 de miliarde de dolari în ajutor de securitate, economic și umanitar pentru Kiev. Parlamentarii au declarat într-o scrisoare devoalată de The Wall Street Journal că au îngrijorări cu privire la finanțarea de peste 100 de miliarde de dolari pe care Congresul a aprobat-o deja.

Unul dintre semnatarii scrisorii, senatorul Rand Paul, a declarat pe 20 septembrie, într-un discurs ținut la Senat, că nu va fi de acord să accelereze niciun proiect de lege de cheltuieli care să ofere mai mult ajutor Ucrainei, invocând deficitul bugetar federal mare. „Parcă nimeni nu a observat că nu avem bani în plus de trimis în Ucraina”, a declarat R.Paul. „Deficitul nostru anul acesta va depăși 1,5 trilioane de dolari. Să împrumuți bani din China pentru a-i trimite în Ucraina nu are sens”.

Pe 21 septembrie, în timpul vizitei lui Zelenski, președintele Biden a anunțat un nou pachet de ajutor de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina. Biden i-a promis lui Zelenski că Statele Unite vor „rămâne cu el”. Mai mulți oficiali americani susțin că Biden i-a spus lui Zelenski și că SUA vor furniza totuși Ucrainei un număr redus de sisteme de rachete ATACMS, deși furnizarea de arme cu rază mai lungă de acțiune este considerată de Kremlin o „linie roșie” care ar face din SUA „o parte a conflictului”, potrivit cunoscutelor amenințări ale purtătoarei de cuvânt ruse Maria Zaharova .

Tancurile de luptă Abrams de fabricație americană vor sosi în Ucraina în curând, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, pe 19 septembrie, vorbind în fața a 50 de miniștri ai Apărării și alți oficiali de rang înalt adunați la Ramstein, Germania, cu ocazia celei de-a 15-a întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (Ukraine Defense Contract Group),

Austin a reiterat, de asemenea, că Statele Unite vor antrena piloții Ucrainei pe avioane de luptă F-16 și a cerut producerea mai rapidă a muniției de care forțele Kievului au nevoie cu disperare pe câmpul de luptă.

Peste 30 de țări au antrenat 84.000 de militari ucraineni în 40 de poligoane de antrenament din întreaga lume, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz. Instrucția din SUA a produs aproximativ 15 batalioane care pot opera Stryker, Bradley și alte vehicule de luptă ale infanteriei. 

Canada va contribui cu 24,5 milioane USD la un parteneriat condus de britanici care cumpără echipamente de apărare antiaeriană pentru Ucraina, pentru a o ajuta să evite atacurile rusești cu rachete și drone, după cum a declarat ministrul Apărării Bill Blair pe 17 septembrie.

Guvernul polonez a încercat să clarifice remarcile premierului său potrivit cărora țara a oprit sprijinul cu arme către Ucraina. După ce prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia nu mai transferă arme în Ucraina, biroul său s-a grăbit să explice afirmațiile într-o notă împăciuitoare. De asemenea, președintele Andrzej Duda a intervenit explicând că este vorba doar de armamentul modern achiziționat recent de Polonia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Șoigu amenință că prezența forțelor de menținere a păcii în Ucraina va duce la Al Treilea Război Mondial. Moscova aduce în discuție și arma nucleară
Continuă seria de pierderi usturătoare pentru Forțele Aerocosmice. Ucrainenii mai distrug un Su-30SM rusesc. L-au prins în baza aeriană Rostov-pe-Don
Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
Rușii au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei, lovind ținte de la Harkov la Șepetovka
Fiecare o ține pe-a lui: În timp ce Ucraina nu vrea Crimeea rusă, rușii au trasat și ei o „linie roșie” pe care nu o vor accepta niciodată în negocieri
În Polonia imperialismul rus dă fiori. Sikorski: Nu aveți destul pământ? 11 fusuri orare și tot nu sunt suficiente?
Ucraina respinge din capul locului un punct al tratatului de pace propus de SUA: Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei
Rusia desfășoară lansatoare de rachete nord-coreene M1991 pe frontul din Ucraina (Video)
Surpriză plăcută: În timp ce Ucraina luptă pentru independența informațională față de SUA, o putere asiatică îi oferă accesul la datele sateliților săi
Planul de pace al SUA în războiul din Ucraina: Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat la Moscova de ruși
Rusia spune că nu există planuri concrete despre negocieri pentru o încetare a atacurilor asupra zonelor civile
„Încetarea focului” de Paște propusă de Vladimir Putin, o operațiune de PR pentru a-l calma pe Trump
Rusia lansează un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa, pe fondul apelului Kievului pentru încetarea focului asupra infrastructurii civile
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
Bombardarea Yemenului pe Signal ia amploare. Hegseth, șeful Pentagonului, mai avea un grup de Signal cu familie și prieteni unde oferea informații clasificate
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
Moscova anunță că ”armistițiul energetic” a expirat, dar nu este clar ce instrucțiuni va da Vladimir Putin
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid

Ştiri Recomandate

Marco Rubio lucrează la schimbări majore în Consiliul Național de Securitate al SUA
De la „anticul” AK-47 la RPL-20. Kalașnikov se laudă cu noua mitralieră dezvoltată pentru ruși în baza războiului din Ucraina și anunță când începe producția în serie
Cum și-a pus România piedică singură și a ratat „big time” șansa de a produce blindate Piranha 5 pentru două țări din regiune
Putin nu merge la Istanbul. Rusia a prezentat delegația care va negocia direct cu ucrainenii în Turcia
Fostul prim-ministru al Marii Britanii face acuzaţii dure: Occidentul „nu a avut niciodată curajul” să sprijine ferm Ucraina
Estonia acuză că un avion rusesc Su-35 i-a încălcat spațiul aerian în zona Golfului Finlandei. Avioane NATO au fost ridicate la interceptare
Sistemul german IRIS-T în acțiune pe frontul din Ucraina (Foto/Video): 33 de interceptări perfecte înregistrate de o singură unitate a armatei ucrainene
Acord nuclear: Iranul susține că e pregătit să spune „da” Americii, dar pune o condiție
Dronele maritime ucrainene: Arma "cât o mașină de luptă" care a făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă
Ucraina lansează strategia „hide & strike” după ce a pierdut 1.000 de blindate în fața dronelor rusești: Vor fi trimise mai puţine tancuri pe linia frontului
Marea Britanie va implica Inteligența Artificială în supravegherea submarinelor rusești
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Pachetul 17 de sancțiuni europene va lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Criză profundă în Bosnia Herzegovina. Pierde Guvernul central controlul asupra armatei?
Comisarul european pentru apărare: Rusia va folosi pacea pentru a se pregăti de atacarea UE. Există o singură modalitate de a descuraja Rusia
Iată un motiv pentru care Putin nu vrea armistițiu: Rusia a adunat suficiente forțe pe front pentru o ofensivă majoră
SUA au găsit echipamente de comunicații ascunse în invertoare și în baterii din China, care pot fi controlate de la distanță
Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală
Voluntariat made in Russia: Deși Putin susține că recrutările în Armată duduie, dezertările voluntarilor sunt la ordinea zilei
Marea Britanie nu vrea să fie surprinsă de submarinele Rusiei: Sute de drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom vor împânzi apele britanice pentru a monitoriza tot ce mișcă rușii
Un avion de antrenament T-4 Kawasaki s-a prăbușit într-un lac în Japonia, imediat după decolare
Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări
"America First" cu aliați: De ce este România esențială și devine coloana vertebrală a strategiei SUA la Marea Neagră
Cooperare strategică: UE valorifică experiența Ucrainei pentru a-și consolida industria de apărare
Zelenski: Acesta e războiul lui Putin iar el decide totul în Rusia. Trump va trebui să se convingă că Putin minte
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Forțele Armate Ucrainene prezintă versiunea modificată a vechiului sistem antiaerian S-200 (Video). Cu ajutorul său, ucrainenii au doborât un avion de avertizare timpurie Beriev A-50
Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele
Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
pixel