Soldat rus, mort după ce a săpat tranșee în solul radioactiv de la Cernobîl. „O tragică premieră din idioțenia comandantului lor”
Unul din cei aproximativ 100 de soldați ruși care au săpat poziții defensive în solul radioactiv de la Cenobîl a decedat. E primul deces consemnat, dar și alți soldați se află în stare gravă.
Cunoscutul medic Gabriel Diaconu, comentând pe pagina personală de Facebook, a remarcat „idioțenia comandantului” rus care a dispus ordinul.
„Astăzi războiul din Ucraina a înregistrat o tragică premieră. Unul dintre cei aproximativ 100 de soldați ai armate ruse care, prin idioțenia comandantului lor, și-au săpat poziții defensive în solul din proximitatea centralei de la Cernobîl (înalt radioactiv) a murit din pricina leziunilor de iradiere. Alte aproape 30 de persoane sunt tratate, în Belarus, de simptome similare, în timp ce restul au fost mutați pentru asistență medicală specifică”, precizează medicul Diaconu.
Acesta subliniază că „este de neconceput ca o forță militară, oricare ar fi ea, să nu cunoască minime elemente care țin de securitatea împotriva radiațiilor, sau proprietățile solului din preajma Cernobîl. Chiar nu i-a informat nimeni pe acești oameni înainte să intre în zona respectivă?”
Armata rusă acționează amator și distructiv, fără minimă considerație față de civili
„Nu poți decât să estimezi, în baza datelor limitate aflate la dispoziție, că - departe de a fi minim organizată - armata Rusiei acționează dezlânat, amator și distructiv, fără minimă considerație atât față de civili, dar mai ales față de anumite repere din teren care au potențial catastrofic (vezi incidentele de la Zaporojie).
Mai mult, în zona Cernobîl au fost raportate, tot în ultima săptămână, incendii de pădure care au urcat în atmosferă poluant radioactiv. Copernicus (CAMS) a arătat creșteri moderate ale nivelului de radiații. Norul de fum și cenușă, în schimb, a luat-o spre...Rusia. Ai râde, dacă nu e de plâns”, precizează Gabriel Diaconu.
Medicul român amintește în postarea sa că „Cernobîlul este printre evenimentele care au grăbit prăbușirea Uniunii Sovietice” și „este în continuare reperul în formularea ghidurilor și strategiilor de protecție nucleară pe mapamond”.
1Rusia are, în prezent, printre cele mai performante sisteme de exploatare ale energiei nucleare, iar Ucraina are, pe teritoriul său, astfel de reactoare (de tip VVER), adevărate minuni ale ingineriei.
Cum poți opune, pe de o parte, tehnologia rusească bâlbâielilor tâmpe ale armatei lui Putin? Ce viziune, ce plan pe termen lung? Acești oameni sunt ca elefanți într-o ceainărie, și seamănă moarte și distrugere, inclusiv a propriilor oameni”, conchide Gabriel Diaconu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News