Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA au executat o lovitură aeriană asupra unei mașini-capcană din Kabul, evitând un nou masacru
Media din SUA a informat că armata americană a distrus duminică un vehicul încărcat cu explozibil la Kabul, la câteva ore după ce președintele Joe Biden a avertizat despre iminența unui nou atac terorist în capitala afgană, în contextul ultimelor zile în care se mai derulează activitățile de evacuare a personalului.
Foto: US Air Force

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat incidentul, spunând că o ”mașină-bombă” care avea ca țintă aeroportul a fost distrusă, și că un posibil al doilea atac a lovit o casă din apropiere.

SUA au declarat că au lovit vehiculul, dar au precizat că “au avut loc explozii secundare indicând o cantitate substanțială de material exploziv”.

Mass-media locală a raportat posibile victime civile în urma atacului. SUA au recunoscut posibilitatea existenței unor victime colaterale și au anunțat deja că vor interveni pentru evaluarea și sprijinirea acestora.

 

G Ad:

Liderul taliban va apărea public

 

Mai rămâne o zi până la data convenită pentru retragerea SUA, moment în care talibanii au anunțat că liderul lor suprem, Hibatullah Akhundzada, se află în sudul Afganistanului și intenționează să aibă o apariție publică.

"El este prezent în Kandahar. A locuit acolo de la bun început", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

 

O zi până la expirarea termenului de evacuare

 

Lovitura aeriană americană a avut loc după ce joi un atacator sinucigaș din partea grupului Stat Islamic a vizat trupele americane care încercau să asigure accesul controlat al miilor de persoane panicate și dornice să apuce să plece din țară de pe aeroportul din Kabul.

Peste 100 de persoane au murit în atac, inclusiv 13 angajați din serviciile SUA. Atacurile și amenințările teroriste au încetinit ritmul transporturilor aeriene planificate să se finalizeze  marți, 31 august.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică că aproximativ 300 de americani (civili) se mai află încă în Afganistan și caută să părăsească țara.

„Nu vor fi blocați în Afganistan”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan pentru rețeaua Fox, adăugând că SUA au „un mecanism pentru a le scoate”.

 

Cooperare de neimaginat

 

Atacul grupului Stat Islamic a forțat armata SUA și talibanii să coopereze pentru a asigura securitatea accesului la aeroport într-un mod de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Sâmbătă, luptătorii talibani au escortat un flux constant de afgani către terminalul principal de pasageri, predându-i forțelor americane pentru evacuare.

Astfel, după un război de 20 de ani, forțele opozante au ajuns să se vadă reciproc, de la doar 30 de metri.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că trupele americane au început deja să se retragă, fără a spune câți militari au mai rămas de transferat.

 

Extinderea termenului de evacuare

 

Franța și Marea Britanie vor cere azi, 30 august, Organizației Națiunilor Unite să intervină pentru crearea unei „zone sigure” în Kabul pentru a proteja operațiile umanitare, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

De asemenea, duminică, aproximativ 100 de țări au anunțat într-o declarație comună că vor continua procesarea documentelor pentru ca afganii și cetățenii străini să părăsească țara chiar și după termenul de retragere al SUA de marți.

"Am primit asigurări de la talibani" că toți cei cu documentația corectă de călătorie "vor avea voie să plece în mod sigur și ordonat", se menționează în declarația publicată dată de Departamentul de Stat al SUA.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro