SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Bombardierul B-1B Lancer / Foto: Air Force, Joshua L. DeMotts
Ca răspuns la doctrina nucleară rusă modificată, care a fost prezentată în septembrie și semnată de președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, Departamentul Apărării al SUA a anunțat schimbări în descurajarea nucleară.
Noua doctrină nucleară a Rusiei crește numărul de situații în care Rusia poate răspunde nuclear.
Documentul Pentagonului a fost prefațat de declarațiile de zile trecute ale contraamiralului Thomas Buchanan - Director de Planificare al Comandamentului Strategic al Departamentului Apărării (STRATCOM).
Buchanan atrăgea atenția asupra importanței descurajării nucleare și sublinia că e nevoie de o calibrare a răspunsului nuclear între Rusia și China: „Nu trebuie să epuizăm toate resursele într-un singur conflict pentru că riscăm provocări viitoare de securitate”, a spus Buchanan.
Rusia, pericol acut. China, amenințare sistemică
Lansator de rachete Yars / Kremlin.ru
Raportul a ajuns zilele acestea la Congres, avertizează că SUA se confruntă acum cu amenințări nucleare din mai multe zone.
Potrivit documentului, Rusia reprezintă o amenințare acută: are un arsenal nuclear mare și diversificat, care include atât arme strategice, cât și arme cu rază lungă, și încearcă să creeze noi sisteme nucleare. De asemenea, Rusia nu ezită să etaleze arme nucleare în încercarea de a-și susține comportamentul periculos și ilegal.
În același timp, China este deosebit de periculoasă datorită asertivității și lipsei de transparență și a arsenalului nuclear în creștere. Amintim că Buchanan estima că Beijingul va deține un număr de peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030.
Documentul vorbește despre necesitatea menținerii capacității Statelor Unite pentru descurajarea simultană a mai multor adversari, precum Rusia, China, Iranul și RPDC.
Pentru a face acest lucru, SUA trebuie să mențină o „triada nucleară eficientă”, adică capacitatea de a lansa arme nucleare de la sol, din aer și din submarine pe mare. Raportul amintește, de asemenea, că SUA pot folosi arme nucleare numai împotriva statelor cu arsenale nucleare.
Submarine și bombe
Submarinul cu rachete balistice din clasa Ohio, USS Tennessee, US Navy, James Kimber/ flickr
În documentul său privind schimbările în descurajarea nucleară, Departamentul de Apărare al SUA vorbește despre îmbunătățirea pregătirii submarinelor nucleare din clasa Ohio sau producerea bombei moderne B61-13.
Statele Unite trebuie, de asemenea, să consolideze și să utilizeze dezvoltarea de arme non-nucleare sau cu dublă utilizare ca parte a descurajării nucleare.
„Ne aflăm acum într-o lume în care ne confruntăm cu mulți concurenți nucleari, multe state care cresc, își diversifică și modernizează arsenalele nucleare și, din păcate, acordă prioritate rolului pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor de securitate națională”, a spus Richard C. Johnson, care este la Departamentul de Apărare al SUA responsabil pentru armele nucleare și politica de descurajare.
Pe măsură ce mediul de securitate evoluează, Johnson a spus că evaluarea posturii nucleare din 2022, ultima dată când administrația președintelui Joe Biden a revizuit doctrina SUA, ar putea trebui ajustată. El a spus că SUA trebuie să-și mențină capacitatea de a obține descurajarea nucleară în lumina capacităților nucleare sporite ale Chinei și Rusiei și a posibilei lipse de acorduri de control al armelor nucleare.
Citește și: ”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News