SUA, retragere din Tratatul nuclear INF. Rusia: ”Situația e critică. Ar putea duce la război”
O retragere a SUA din Tratatul ruso-american privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea duce la război, situaţia este critică şi trebuie discutată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminică şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, informează TASS.
"Va fi nevoie de consultări între grupul celor patru (fără SUA) puteri nucleare, de o discuţie cât mai urgentă în cadrul Conferinţei pentru dezarmare de la Geneva şi de o discuţie în Consiliul de Securitate al ONU. Situaţia este critică, ameninţările la adresa păcii capătă forme tot mai concrete", a notat Kosaciov pe pagina sa de Facebook.
În opinia lui Kosaciov, "acum aliaţii occidentali ai SUA vor trebui să decidă: fie să urmeze aceeaşi cale, care va duce la un nou război, fie să se poziţioneze de partea raţiunii, măcar din instinct de autoconservare". "Pentru că într-un conflict nuclear puţini vor putea să se salveze", a atenţionat acesta.
Kosaciov consideră că declaraţia lui Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF este "un şantaj". El este convins că americanii caută orice posibilitate pentru a distruge sistemul de acorduri privind echilibrul de forţe nucleare din lume, elaborat în anii războiului rece.
El a subliniat că acuzaţiile SUA conform cărora Rusia ar încălca Tratatul INF au un caracter abstract, în timp ce obiecţiile Rusiei - printre care şi cele ce se referă la desfăşurarea de elementele ale sistemului american antirachetă în Polonia şi România - sunt unele concrete.
Decizia de a retrage SUA din Tratatul INF, va permite amplasarea de rachete cu rază până la 5.500 de kilometri în apropiere de graniţele ruse, a mai spus oficialul rus.
Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat sâmbătă preşedintele american Donald Trump. Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News