Transnistria cere ajutorul Rusiei în problema gazelor / Chișinăul: Datorită României, R. Moldova are în prezent energie
Datorită României, Republica Moldova are în prezent energie, a declarat, pentru Radio Chişinău, directorul Energocom, furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, Victor Bânzari.
Negocierile privind semnarea unui contract cu un al treilea producător de energie din România sunt în desfăşurare, la fel ca şi discuţiile cu producători din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, a mai spus Victor Bânzari.
Directorul Energocom a menţionat că, în condiţiile în care atestăm un deficit relativ mic de energie electrică, riscurile unor deconectări în evantai sunt reduse. El a precizat că se va apela la deconectări în masă doar atunci când nu se va putea acoperi deficitul de energie prin contractul de avarie.
Ca urmare a reducerilor volumelor de gaze rusești, autorităţile de la Chişinău au impus în luna octombrie o serie de măsuri de raţionalizare a consumului, precum reducerea perioadei iluminatului public, stingerea iluminatului decorativ şi au chemat populaţia să folosească raţional energia, în special în orele de vârf. În consecinţă, consumul de gaze în Republica Moldova s-a micşorat în octombrie cu 57% în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, iar în cazul electricităţii reducerea e de peste 14%.
Transnistria se adresează Rusiei
Transnistria s-a adresat Rusiei pentru rezolvarea problemei retragerii de către Republica Moldova a gazelor destinate republicii nerecunoscute, a anunţat Agenţia TASS citându-l pe ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev.
"Partea moldovenească a început de la 1 noiembrie literalmente să ia din gazele care, conform contractului dintre Gazprom şi compania Moldovagaz, erau destinate Transnistriei" - a declarat ministrul transnistrean.
Potrivit afirmaţiilor acestuia, Republica Moldova ia gazul de la Transnistria şi îl depozitează "pentru că Republica Moldova de fapt nu are nevoie de volume atât de mari de gaze". Ministrul Dezvoltării Economice al Transnistriei, Serghei Obolonik, a anunţat, anterior, că autorităţile republicii nerecunoscute au decis să suspende activitatea marilor întreprinderi pentru a economisi gaze.
La începutul lunii noiembrie, el a avertizat că republica este "în pragul" unei crize umanitare în legătură cu decizia "Moldovagaz" de a întrerupe livrările de gaze. Potrivit afirmaţiilor acestuia, "Moldovagaz" a decis să "transfere" deficitul existent către Transnistria, iar aceasta va fi nevoită să ia măsuri pentru economisirea energiei. Anterior, vicepremierul moldovean, ministrul infrastructurii şi al dezvoltării regionale Andrei Spînu a anunţat că livrările de gaze către Transnistria în luna noiembrie vor fi reduse cu 40% faţă de octombrie 2022, scrie Rador.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News